СЛУЖБИТE ЗА СИГУРНОСТ – ПРОТИВНИК ИЛИ ПОКРОВИТЕЛ НА ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ

СПОРЕД ГЛОБАЛНИЯ ДОКЛАД ЗА КОНКУРЕНТНОСПОСОБНОСТТА ОТ 144 СТРАНИ НИЕ СМЕ НА 127-МО МЯСТО ПО ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ И ЩЕТИТЕ ОТ НЕЯ ЗА БИЗНЕСА! ПЪК НЕКА Г-Н ЦВЕТАНОВ НИ ОБЯСНЯВА КАК Е ПРЕБОРИЛ ПРЕСТЪПНОСТТА…

Продължение на интервюто с писателя Петър Христозов

В някои от своите книги и интервюта описвате създаването на мутренската каста и ролята на съвременните служби за сигурност в този процес, но някак между другото. Защо нямате главен герои мутра?

Романите ми са предимно политически, затова досега съм отразявал процеса на мутризация на обществото ни дотолкова, доколкото тези рожби на „демокрацията” са играли роля в управлението на страната. А връзката между служби и престъпници съвсем не започва след 10 ноември 1989 г. Да вземем за пример Поли Пантев. Той е бил сътрудник на Държавна сигурност, а след това и на Националната служба за сигурност. В романа си „Двуличието на гнома” повдигам завесата за ролята на ген. Атанас Атанасов в издигането, аферите и смъртта на Поли Пантев Но както виждате, за разлика от обществото ни, контрабандата просперира. От 500 килограма кокаин, все пак прикрити в картофено пюре, сега стигнаха до 3 тона без маскировка. Тази наглост е трудно обяснима, ако не са разчитали на покровители.

 В този ред на мисли, що за птица е Алексей Петров?

Дейността на Алексей Петров също е била предмет на разглеждане в някои от политическите ми романи. Той притежава сходни черти с Румен Николов – Пашата и с „братя” Галеви, но и коренно се различава от тях. И четиримата са явление на прехода от самодържавието на Тодор Живков до „приватизационната” демокрация на Андрей Карлович, Емил Кюлев и Иван Костов. Илия Павлов е друго нещо, по мащабност и мога да кажа, по държавност. Останалите са вълци-единаци. Защо приравнявам с тях и Андрей Луканов? Защото Карлович действа ката агент на чужди държави – СССР и САЩ, респективно на техните служби. Алексей Петров е рожба на Иван Костов и офицерско производство на Атанас Атанасов в НСС. Но има ум и действа сам. По това си приличат с Пашата, както и че са българи-мохамедани, макар и от различни краища на страната. И двамата са изявени спортисти. Алексей Петров е по-млад и завършва сержантското училище в Пазарджик, а Румен Николов е „барета”. Пашата се развива в СИК, а Алексей Петров остава служител. Преди да стигне до ДАНС, по нареждане на кръгове около Костов и Атанасов е експроприатор на парите на назначените от Андрей Луканов бизнесмени, банкери и кредитни милионери. Тогава прави и своите пари, но  те не са много. По-важни са връзките и доверието, които получава във Великобритания и Израел, като успешен агент на американската ДЕА, службата за борба с наркотиците. ЦРУ и ДЕА са най-корумпираните служби на САЩ. Те не подбират средствата за набавяне на информация. Но са и еднакво безпощадни към хората си, ако сгрешат.

Какво е основанието за злобата на Цветанов към Алексей Петров? ДЕА ли ги раздели или грубите изявления на Велин Хаджолов за Деси?

Не ми е работа да се меся в семейните работи на Цветан Генчев, но министърът е отмъстителен.Факт е продължаващото задържане на Алексей Петров. Въпреки това за ДЕА вицепремиерът е лаик, а арестантът му – професионалист. И за Бойко Борисов Алексей Петров знае повече от Цветанов, а мълчи. Защо? За повече пари или политическа размяна? Има един критерий за справяне с организираната престъпност и той е върнатите в държавата пари след залавяне на бандитите. Килъри, Октоподи и Нагли са в ареста, но къде са парите от откупите например? Или за пореден път ще се окаже, че в паяжината са се хванали пак само дребните мушици.

По цял свят службите за сигурност имат свои агенти сред структурите на организираната престъпност, но границите са строго регламентирани и подлежат на контрол. У нас, за да се изфабрикуват „доказателства”, се подкупват или принуждават да свидетелстват лица, които, меко казано, са компрометирани. След това се чудим защо съдът не произнася осъдителни присъди.Мръсните хватки се пренесоха и в сферата на разправата с бизнес-конкурентите.Резултатът? Според Глобалния доклад за конкурентноспособността от 144 страни ние сме на 127-мо място по Организирана престъпност и щетите от нея за бизнеса! Пък нека г-н Цветанов ни обяснява как е преборил престъпността…

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5333

Posted by on сеп. 11 2012. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Коментар for “СЛУЖБИТE ЗА СИГУРНОСТ – ПРОТИВНИК ИЛИ ПОКРОВИТЕЛ НА ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ”

  1. KR

    м дам , ако повече хора слушаха бай Петър положението нямаше да етакова каквото е …. за съжаление българинът е прекалено прост и наивен за да зацепи за какво става въпрос ! балъците в тая държава никога няма да свършат …..

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.