След президентските избори трябва да проведем веднага и за евродепутати

Изглежда умишлено и тенденциозно в България се пренебрегва въпросът за избор на евродепутати. Ние ще станем пълноправен член на ЕС на 1 януари 2007 г., с или без предпазна клауза. Остават 6 месеца, в които трябва да бъде решен въпросът за избора на българските представители в Европейския парламент. Все още нямаме яснота в българското общество не само кога ще се проведат, но и по самата процедура.

Проблемът не е нито в това, че все още Франция, Дания, Германия и Белгия не са ратифицирали договора ни за присъединяване, нито в доклада на ЕК, който ще излезе през тази есен, това е преди всичко наш вътрешен проблем.

            Изборите за евродепутати ще бъдат сериозен тест не само за българските политически партии, но и за самите граждани на България. Те не трябва да съвпадат по никакъв повод и причина, пък била тя и финансова, с провеждането на президентските избори през тази есен. По своя характер, значение и специфика това се два различни вида избори. Президентските избори са мажоритарни, докато за евродепутати трябва да бъдат пропорционални. Съвсем реална е опасността президентските изборите да засенчат тези за депутати в ЕП. Така темата и дебатите за избора за мястото и ролята на България в ЕС, какви предизвикателства ни предстоят, за самия евросъюз, ще бъдат не основна тема, какъвто е смисълът, а периферна и конюнктурна. Ако изборите за президент и депутати са по едно също време, ще демонстрираме пред ЕС, че не гледаме сериозно на вота за значението и ролята на евродепутатите и на ЕП, че сме го провели, защото сме задължени да го направим.

Изборът на временни депутати от НС на принципа на представителство на сегашните евронаблюдатели е възможно решение за срок от една година, през който период трябва да проведем избор на редовни. При други обстоятелства този вариант е приемлив, но не и сега. То се определя от самата специфика на работа на ЕП, в средата на неговия мандат се променя неговото ръководство, както и на комисиите му. Този период изтича точно в края на тази година. Ако ние забавим изборите с една година, ще загубим възможността да имаме наши представители в ръководните органи на ЕП, което би било грешно и от политическа гледна точка неоправдано. Така ще пропуснем възможността да заемем по-добри позиции в дебатите и дискусиите за бъдещето на съюза. Дълго време се чудехме има ли смисъл да имаме евронаблюдатели, но сега вече можем спокойно да кажем, че те със своята дейност успяха по един или друг начин да намалят предубежденията към страната ни.

Кога е най-удачният период за провеждане на избори за депутати в ЕП? Несъмнено е времето след провеждането на президентските избори, някъде в периода от средата на ноември да средата на декември тази година или най-късно януари догодина.

Защо все пак темата за избор на евродепутати остава на заден план, след като е свързана с бъдещето на България, за нейното пълноправно, ефективно и ефикасно участие в живота и дейността на съюза? До голяма степен това е поради факта, че голяма част от политическите формации ги е страх от тяхното провеждане в близките няколко месеца. Едни избори при сегашните настроения в обществото ще доведат до сериозно разместване на представителството и до желания за промяна на статуквото. Българската десница в лицето на сегашните десни партии е поставена пред сериозната заплаха да няма свои представител в ЕП, а от тук и техните партньори в ЕНП. НДСВ също е заплашена да няма свои представители. Изправени сме пред ситуация представители в ЕП да имат БСП, ДПС, ГЕРБ и Атака или формация от типа от Атака, но не и за българската десница. А това несъмнено ще доведе до промяна в конфигурацията и сегашния баланс в ЕП, която не е желана от големите формация в него на социалистите, християн-демократите и либералите. По-всичко личи, че единствено ДПС са спокойни и в известна степен БСП за своето представителство в ЕП.

Но българската десница е изправена пред сериозен избор, тя не може да се разбере за общ кандидат за президент, а какво да говорим за общи листи или листа за евродепутати. Едни избори за ЕП, съчетани с избора за президент на страната поставят въпроса за самото съществуване на дясното в този му вид, неговото представителство и характер. Защото регистрирането на ГЕРБ в близко бъдеще като политическа партия и участието й на избори за ЕП самостоятелно, а не в коалиция със сегашното парламентарно дясно ще доведе до сериозна загуба за българската десница. Ще предизвика  криза, при която много от досегашните представители в дясно ще трябва да се пенсионират. Нищо чудно да се постави началото на изграждането на нова десница в страната, необременена от старите лица в нея и най-вече от техните методи, разбирания и средства на водене на политика.

Засега е сигурно, че избори за евродепутати трябва да има. Но не се знае, че ще бъдат пропорционални, в един или няколко избирателни района, както и още много други важни подробности остават неизвестни. Всичко това се дължи на страха от неизвестността на резултатите от тези избори и най-вече от собственото си бъдеще. Но това е тесен партиен интерес и не отговаря на интересите на България да се включи активно в дейността  на съюза, да го защитава и отстоява чрез своите представител в ЕП и останалите органи на ЕС.

Борислав Ангелов

политолог

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=330

Posted by on юни 29 2006. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.