СЛЕД КАДАФИ: ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ ДЖИХАДИСТИ?

Доктор Уалид Фарес е автор на книгата "Надигащите се революции: Битката за свобода в Близкия изток." Преподава глобални стратегии в Националния университет по отбрана на САЩ. Съветник на американски конгресмени по проблемите на Близкия изток.
 

Всички сме съгласни, че полковник Кадафи е диктатор, който подкрепя тероризма срещу Съединените щати и Франция; отговорен е за трагедията в Пан Ам 103;  финансира, въоръжава и тренира радикали от много африкански страни като Мали, Мавритания, Нигер, Сенегал, Горна Волта и няколко страни от Близкия изток, включително Ливан.

Всички сме наясно, че неговият режим подтиска либийския народ, измъчва и затваря опонентите си повече от четри десетилетия. Наблюдавам управлението на Либия по време на и след Студената война, както и след 11 септември, когато Кадафи беше разглеждан от либералните демокрации като уважаван лидер.

Моят първи въпрос е: Защо Западът си мълча толкова дълго време и защо закъсня толкова много в действията си срещу диктаторът? Разбира се трябваше да се направи с петрол. Западните елити морално и политически го  окуражаваха като купуваха петрола му и укрепвайки властта му с безкрайни потоци от пари, докато либийските дисиденти умираха в затворите.

Сега, когато ракетите разрушават въздушната системи заотбрана и танковете на Кадафи, западните правителства трябва да бъдат поканени да проявят самокритицизъм заради факта, че разрешиха този режим да съществува толкова дълго. Изтискването или дори сразяването на Кадафи трябва да бъде последвано от задъбочен анализ на последните десетилетия и на западните политики към подобни режими и нарушения на човешките права. 

Военната операция не бива да спира със свалянето на Кадафи от власт. Тя трябва да отвори вратата за изследване на Американската и Европейски политики, които ги свързаха с петродоларовите интереси за повече от половин век.

Подобен самокритицизъм трябваше да започне с отстраняването на талибаните и Садам Хюсеин, но за съжаление, все още не е започнал да се проявява, най-вече заради мега влиянието на Запад и в САЩ на мощни лобита, които защитават интересите на ОПЕК, Арабската лига и организацията Ислямска конференция (ОИК).

Освен това трябва да се повдигнат и някои въпроси във връзка с подкрепата на Арабската лига и ОИК за операцията срещу режима на Кадафи. Къде бяха те в последните десетилетия, докато либийският дикатор държеше микрофона на техните срещи и пращаше по дяволите демокрациите, които умоляваха да се действа срещу него?

Тези организации обслужваха интересите на режима срещу когото сега призовават за санкции. Господин Амър Муса, сегашният генерален секретар на Арабската лига, сега надига глас срещу Кадафи след като години наред го подкрепяше – докато той подтискаше собствените си хора.

В моята книга: Надигащите се революции: Битката за свобода в Близкия изток, аз наричам всички тези режими и организации „Братство срещу демокрацията”. 

Те се подкрепят едни други срещу демократичните движения и малцинства навсякъде в региона. От Судан до Ливан, от Ирак до Либия, регионалните организации бяха в услуга на режимите, не на хората. Докато текат тези революции, подобни организации трябва да бъдат критикувани и евентуално реформирани.

Миналата година, Арабската лига и ОИК подкрепяха Либия в Съвета по човешки права на ООН. Представителите на Египет, Тунис и Либия във щаба на ООН в Женева заглушаваха гласовете на либийските дисиденти само преди няколко месеца.
 

Изследвания показват, че много джихадисти са набирани от Либия, и особено от Източните й провинции. Освен това действията на западните сили срещу режима са непоследователни. Те трябва да подкрепят истинските демократични сили и въстания от Иран до Арабския свят.

Накратко, бих посъветвал Съединените щата да направят комплект от различни стратегии в Близкия изток. Трябваше да подкрепим Зелената революция в Иран през 2009, Кедровата революция, защото тя се бореше с Хизбула, освобождението на Дарфур от джихадиския режим в Хартум.

В Египет ние трябва категорично да застанем на страната на светската младеж и коптите, в техните искания за нова конституция. В Ирак, трябва да подкрепим реформаторските и светски сили.

Свалянето на Кадафи в Либия не подлежи на дискусия. То трябваше да се случи преди години на базата на нарушаване на човешките права. Въпросът е кой идва след това?

Намеренията на лидерите от Бенгази не са ясни. Знаем, че там има групи от бивши служители на режима, дипломати, интелектуалци, военни дисиденти с които партньорството трябва да бъде насърчавано. Но има и друга група, скрита под повърхността, която е съставена от ислямисти, салафисти и в някои случаи джихадисти.

От едно обикновено гледане на последните предавания по Ал Джазира, се вижда, че един от основните компоненти на опозицията в Триполи е съставена от исламистки сили. Оттук следва, че Вашингтон трябва да партнира с светските-демократи и да предупреди, че няма да подкрепи смяната на Джамахирията на Кадафи с Джихадски емират.

Защо най-либералните либийски дисиденти не бъдат посрещнати във Вашинтон, за да станат разпознаваеми? Военните на  Съединените щати и НАТО имат задача за отворят магистралите към Триполи за опозицията, но трябва да сме сигурни, че по тях няма да видим елиминирането на демократични групи от следващите авторитаристи.
 
Текстът е публикуван на блога на автора
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ИТАЛИЯ СПЕЧЕЛИ 10 ГОДИШНА БИТКА ЗА РАЗПЯТИЯТА В КЛАСНИТЕ СТАИ

ИНФОРМАЦИОННАТА ВОЙНА ПРОТИВ ЛИБИЯ

БЪЛГАРИЯ НА КРЪСТОПЪТ -Олга РЕШЕТНИКОВА

ИДЕОЛОГИЯ НА ИСЛЯМИЗМА- Алекс АЛЕКСИЕВ

ГЕНАДИЙ ШМАЛ: НЕСТАБИЛНОСТТА СЕ ОТРАЗЯВА НА ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА

ПРОФ. ВЛАДИМИР ЧУКОВ: У НАС ЩЕ ИМА ЕМИГРАНТСКИ ПОТОК

ЕВГЕНИЙ САТАНОВСКИЙ: ПРИКЛЮЧИ СЕ СЪС СВЕТСКИЯ АРАБСКИ СВЯТ

СРЕДНАТА КЛАСА В ГЕРМАНИЯ НАМАЛЯВА

ЕДНИ ОСМАНСКИ БАЛКАНИ ПРЕЗ XXІ ВЕК

ЮЖНАТА ГРАНИЦА НА БЪЛГАРИЯ, НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ И ШЕНГЕН – Калоян МЕТОДИЕВ

ОБЯВЯВАНЕТО НА ПОСЛАНИЦИТЕ АГЕНТИ ОТКРИВА ШАНС ЗА ПРОМЯНА В БЪЛГАРСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ

КАК НАЧИНА НА ЖИВОТ ВЛИЯЕ ВЪРХУ ДЪЛГОЛЕТИЕТО – ЕДНО ФЕРМЕРСКО СЕМЕЙСТВО И НЕГОВАТА ИСТОРИЯ

ВАСИЛИАННА МЕРХЕБ – САРА: КЪДЕТО ИМА КОМПЮТЪР И МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН – ТАМ ВЕЧЕ ИМА ПРОБЛЕМ

ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ ОТПРАВИХА ПОГЛЕД КЪМ ИНДИЯ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3771

Posted by on мар. 25 2011. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.