СЛЕД ВАКАНЦИЯТА

Мнозина определят първите дни след лятнатa почивка като особено проблемни, твърдят психолозите. Преходът от безгрижието към неотложните задачи и проблемите в работата съвсем не е толкова плавен, колкото ни се иска.

И все пак – как да се справим с потиснатото настроение, което често ни обхваща след така дълго очаквания отдих…

Връщайки се в офиса, много хора се оплакват, че най-малко 2-3 дни не им се захваща с нищо. На пръв поглед това е парадокс – след 1 или 2 седмици почивка вместо бодрост, повишена работоспособност и стремеж за преодоляване на всякакви трудности, страдаме от главоболие, раздразнение и почти пълна апатия. Психолозите наричат това състояние депресия след отпуската и го смятат за закономерно следствие от "неправилната" почивка.

А правилната почивка определят като възможност за пълно превключване от един вид дейност към друг. Т.е. в основата е да успеем да забравим за офиса, служебните телефонни разговори и задачите, останали недовършени.

Вторият проблем при годишния отпуск е недостатъчното време за почивка. Според специалистите, по-добре е изобщо да не почиваме, отколкото да почиваме за кратко, като минимума за отпуска трябва да е 2 седмици. Едната преминава в адаптиране към новите условия – смяната на дневния режим, климата и други условия, а втората – за "истинска" почивка. Идеалният вариант е и предвиждането на още една седмица – през която да се върнем към предишните условия на живот.

Друга разпространена грешка е почивката "с компания" , т.е. налага ви се не вие, а компанията да вземат решение как да прекарвате времето си.

Опитът показва, че не е необходимо още през първия работен ден да бързате с важните решения – и интелектът има нужда от време за аклиматизиране. Според психолозите, през първия работен ден трябва да се работи само половината от задължителните часове – един вид профилактика на нервния срив.

Периодът на връщане към работния ритъм може да се определи като миникриза и затова към него трябва да се отнасяме много сериозно. Недоволството от работата и живота лесно се проявява именно на този етап.

Според испански психолози колко дълъг ще бъде преходния период определя и това дали харесваме работата си. Те посочват, че 35% от испанците редовно изпадат в депресия след отпуската, а причината за това – само 5% от испанците са доволни от своята работа. Техният съвет е, изпадайки в подобна ситуация, да се замислим имаме ли нужда всъщност от такава работа.

Депресията след отпуската не трябва да се приема като проява на слабост: от подобен проблем страдат също толкова и силните и успели в живота и бизнеса. Най-често това е характерно за собствениците на малкия бизнес и за представителите на свободните професии: лекари, адвокати, журналисти.

Как да се справите с депресията, ако тя вече е факт

• В работата започнете с най-простите задачи, които не изискват концентрация на вниманието и особени умствени усилия. Разкажете на колегите за приятните моменти от отпуската, покажете снимки, раздайте подаръците – това е една доста успешна програма за първия ден.

• Обяснете на семейството си, че раздразнението ви не е свързано с отношението ви към тях, а точно обратното – вие се нуждаете от тяхната подкрепа. Хората с хармонична връзка се справят по-бързо с проблемите си в работата.

• Преди да се завърнете към обичайния си работен ритъм, заредете се с позитивна енергия. Някои хора се успокояват от разходките, други от компютърните игри. Общуването с приятели също ще помогне, а натрапчивите роднини опитайте да държите настрана.

• Физическите упражнения ще повишат тонуса ви. За тази цел не е задължително да тичате с часове. Достатъчен е дори един час във фитнеса или няколко упражнения у дома.

• Сутрин ставайте с 20-30 минути по-рано. Така ще имате допълнително време да подредите мислите си, да свикнете с домашната обстановка и постепенно да преминете към работния ритъм. / По информация на www.zdrave.bg


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ЛЕВИЧAРИТЕ – РОДЕНИ ЗА ВЕЛИКИ ЛИДЕРИ И ТВОРЦИ НА ИЗКУСТВОТО

СМЕХЪТ, ЗНАЕТЕ ЛИ ВСИЧКО ЗА НЕГО?

НАЙ – ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ В ЕВРОПА

LA CUISINE FRANCAISE ИЛИ ФРЕНСКАТА КУХНЯ

МАСАЖЪТ – ПРАЗНИК ЗА ТЯЛОТО И ДУШАТА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1385

Posted by on авг. 28 2008. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.