СКУДОУМЕН ПОПУЛИЗЪМ

SkodoumieПровокиран съм от слабоумните и самоцелни позиции по последните събития в нашата страна – опитът за покушение срещу Доган и неподготовката на Референдума на 27-ми. Неадекватно (с малки изключения) е политическото поведение от най-ляво до крайно дясно. С ниска политическа стойност бе и участието на мин. председателя в днешния сутрешен блок на БТВ.

Правя опит да се противопоставя на тези прояви на мозъчна недостатъчност и/или нискокачествена демагогия на най-висшите ни управляващи, партийци, лично-групово преданите им социолого-политолого-медиаторни креатури  и самоцелната и съвсем не независима и непрофесионална съдебна власт.

Какво се случи по същество? Човек насочи пистолет срещу Доган. Той  светкавично отклони оръжието, изблъска нападателя, охраната и делегатите го обезоръжиха,  саморазправиха се с него грозно, отведоха го и му предявиха обвинение. Такива най-общо са фактите.

Какво би трябвало да си помисли за това един нормален човек? Дали не, че човек не може да бъде сигурен за живота си в България, дори когато се намира на сцена в НДК, в центъра на София, сред хиляди!? Дори, когато е със статута на Доган! Дали не, че дори най-отговорните структури за охрана не са си на мястото, да не говорим за полицията: когато ти трябва все я няма. Дали не със съжаление, че България не е (нормална) държава!?

Какви обаче са изявленията на политиците? Местан изкрещя: „България не е същата…” и много други неща. От ляво привидяха ужасна заплаха. ГЕРБ и почти всички партии осъдиха атентата категорично. Спомням си, когато убиха Луканов Велислава Дърева също ужасена стигна до извода, че България не е същата.

Защо ли всички във властта или близо до нея, реагират толкова контрастно: мигновено, когато опасността е за тях самите (надават вой до небесата, призовават Обама и световните лидери, смятат, че държавата трябва да предприеме извънредни мерки); и съвсем спокойно и дори безхаберно, когато ежедневно сме безпомощни пред заливащата ни безкултурност, простащина, насилие, престъпност и съпричастнотолелиращата я административно-полицейско-съдебна система (не се трогват нито от ляво, нито от дясно, не призовават нито Христос, нито Аллах)!

Защото господа преяждащите политикани искат техният живот да е защитен и сигурен. И докато това е така, държавата е нормална. Заплашен ли е един от тях, тя вече не е същата, разбирай: как така тяхната държава няма да ги  защитава!! Малоумниците смятат, че тази държава е само за тях. Както е било по времето на Луй XIV (Държавата това съм аз). За съжаление, скудоумният им популизъм пречи да живеем нормално както те, така и ние в тази същата неподредена и беззаконова една, единствена България. Тя е рай само за примитивните хора – престъпници и злоупотребяващи с властта политици. Чувството им за безнаказаност е толкава силно, че наглостта им е космическа. Те са се самозабравили и се сещат, че са смъртни, само когато ги вземе на прицел някой по-примитивен и по-неадекватен от тях.

А ние гражданите, с различни мотиви и оправдания сме пасивни потърпевши! Голяма простотия е, да се правиш на слабоумен, за да  печелиш. Всички губим осезателно от  популистката злоупотреба с властта. Всеки има глава на раменете си и едва ли одобрява, когато го правят на глупак с неговите пари (те са на наша бюджетна издръжка, при това сами са си определили солидни заплати).

Ето обективният анализ на това събитие. Направен е опит за покушение срещу един български гражданин. Нападателят трябва да бъде осъден справедливо. След обезвреждането на нападателя, имаше групова физическа саморазправа с него. Извършителите трябва да бъдат осъдени справедливо. Толкова, законите са за всички.

Ето и един идеологически ракурс. Нападателят е бил (определено време) под влияние на ДПС. Нека си направят съответни изводи за възпитателния ефект върху младите хора. Още повече, че имаха и друг случай в Сарая, за съжаление завършил трагично.

За глупостта – да не подготвиш добре най-гражданското средство на Демокрацията – Референдума на 27-ми. Той е национален, а не партиен. Не е на БСП! Както и да се представя, имаме право да гласуваме всички български граждани. Не е и на ГЕРБ, както и да го обезсмислят. Б. Борисов се заблуждава, че какъвто и да е резултатът Белене няма да се строи, защото няма пари. Така си говори човекът, защото и за него, може би това не е държава, след като той и е  министър председател. Може би си я мисли като партия или охранителна фирма, или пожарна. Но всички сме граждани и никой не може да ни разглежда като верни партизани, дисциплинирани пазачи или пожарникари. При пряката  демокрация гласовете ни се отчитат като на граждани и имат значение, особено като сме член на ЕС. Това е и големият проблем на партиите, няма партиен вот, няма как да им гласуват неграмотните и купените и те да калкулират пропорционално нашите гласове. Ето защо се опитват да ни манипулират. Но, няма да мине, много е наивно. Този референдум е за мислещите, за грамотните, за културните, за гражданите!

Затова, ето примерно моите ясни  рационални аргументи.

Първо, ще участвам в националния референдум. Това е пряк вот, гласът ми  ще бъде зачетен и ще има значение за понататъшния ми живот, и за политическата обстановка, и за историята.

Второ, ще гласувам „за”, защото това е мащабен инфраструктурен проект и ще има висока относителна тежест върху скапаната ни икономика, ще я подобри значително и ще се отрази позитивно на живота ми.

Трето, Това е високотехнологичен проект и ще има пряко позитивно въздействие върху ниската ни култура, ще бъде своеобразен щит срещу простотията и невежеството.

Четвърто, нямам никакви съмнения, че е безопасен и екологосъобразен в най-висока степен! На нискоинтелигентния въпрос: искам ли отработените радиоактивни отпадъци да се съхраняват в моето населено място, отговарям с „да”, ако това се прави  безопасно за нас и за бъдещите поколения, съобразно най-съвременните постижения на науката.  Та ние и сега си имаме реактори в Козлодуй и София, защо маститите противници на атома не са отишли в другия край на света!

Пето, за цената на централата, колкото по-рано се построи, толкова по-евтина ще бъде. Всяко алтернативно строителство на енергийни мощности е и ще става все по-скъпо.

Шесто, за цената на произвежданата ел. енергия, ще припомня икономическия закон за търсенето и предлагането: колкото повече, толкова по-евтино. И вълшебната дума „конкуренция”. Печели най-качественото и най-евтиното. Нямам никакви съмнения, че именно такава е ядрената енергетика. И произведеният от Белене ток непременно ще е конкурентноспособен и ще се продава на световния пазар.

Последно, високият съвременен стандарт е безусловна функция на  култура и наука! Той не е съвместим със скудоумие и популизъм.

 Автор: Владимир Брезоев

26.01.2013 г.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6054

Posted by on ян. 26 2013. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.