СКРОМНАТА СИЛА НА ГЕРМАНИЯ

В сравнение със Съединените щати – силна, но често безскрупулна държава – Германия в миналото беше разглеждана като слаба, но прекалено моралистична. Америка води войни из целия свят, сваля диктатори, направи милиарди долари от данъчни намаления, докато Германия е единствената световна супер сила, която апелира за защита на климата и честни съдебни процеси за терористи.

Но сега отношенията се промениха. Съединените щати станаха по-слаби, но все още сравнително безскрупулни. Германия е по-силна, но все още крайно предразположена към морализаторстване – дори когато решава за продажбата на стотици танкове на Саудитска арабия. Може ли да издържи този нов баланс? 

Немската позиция се промени и в Европа. Има неписано и неизразено ясно мнение в германската политика днес: „Ние сме ключов играч, и сме добри!”.

Един пример – едва ли има друга страна, която да се справи, толкова добре със неотдавнашната финансова криза, колкото Германия. Икономиката расте, безработицата намалява и събираемостта на данъците пълни хазната. Германия се оказа права да не се поддава пред американския натиск за повече спасителни пакети, и сега правителствата във Вашингтон, Лондон, Париж и Мадрид гледат към Берлин със смесица от завист и уважение.

Или вземете за пример Ирак: дори американските нео-консервативни хардлайнери, заедно с партньорите им във Великобритания и Полша, сега смятат инвазията за грешка. Настроенията се променят и по отношение на операцията на НАТО в Либия. Всеки иска да се изтегли от Афганистан.

В резултат на това скептицизма към тези военни мисии, който изпитваха много германци, се оказа правилен. Показа се, че войната не е успешен начин за унищожаване на тероризма, нито за ускоряване на демократичните процеси.

А какво да кажем за ядрената енергия? Докато други страни изливаха милиарди в тази хазартна форма за добиване на енергия, ние затворихме нашите реактори и инвестирахме в зелени технологии.
Цената си заслужава – водещата индустриална трансформация през 21 век обещава огромни печалби чрез енергийната си ефективност. Германия вече е пазарен лидер в редица зелени сектори, със световен дял между 15 и 20 %.

Силна и зла – това беше образът на Германия в нейното мрачно минало. Слаба и добра – това е Германия, която света познава през последните 40 години. Но силна и добра – това е новата Германия. Нещо с което много съседи и съюзници трябва да свикнат. Силанта и моралното превъзходсто – това може да бъде много обезпокоителна комбинация.

Затова може би не е лоша шега на съдбата, че страната в момента се управлява от непретенциозни, почти напълно анемични политици. Президентът Кристиян Вулф, говорителят на парламента Норберт Ламерт и канцлерът Ангела Меркел: никой сериозно не може да обвини тези хора в арогантност или размахване на пръст.

Това, което виждаме като слабост (меко лидерство), от глобална гледна точка, може да стане преимущество. Защото знаем едно: на любимецът на учителя могат да се простят много неща, освен едно – да бъде самохвалко. Колкото по-силна и морална се чувства Германия, толкова по-скромна трябва да се представя на международната сцена.

Коментарът е публикуван във в. (Дер Тагесшпигел)

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ЗА КОГО СТРОИТЕ ТЕЗИ МАГИСТРАЛИ, ГОСПОДА?д-р Лъчезар АВРАМОВ
  

МЮСЮЛМАНСКОТО БРАТСТВО СЛАГА КРЪСТ НА АРАБСКАТА ПРОЛЕТ – Уалид Фарес

„АРАБСКАТА ПРОЛЕТ” Е ИЗВИНЕНИЕ ЗА ИРАН, ЗА ДА ПОЕМЕ КОНТРОЛА НАД БЛИЗКИЯ ИЗТОК – Бен ЩАЙН

ОТ КАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ СЕ НУЖДАЕ БЪЛГАРИЯ? –Момчил ДОЙЧЕВ

ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: ВСЕКИ БЪЛГАРИН ГОДИШНО ХАРЧИ ХИЛЯДА ЛЕВА ЗА ЗДРАВЕ

ГОРКО И ТЕЖКО НА НАРОДА, КОЙТО САМ СЕБЕ СИ ПОРОБВА

РОБЪРТ ФИСК: ОСАМА ПРЕСТАНА ДА БЪДЕ ОТ ПОЛЗА НА ПАКИСТАНЦИТЕ И ЗАТОВА ГО ПРЕДАДОХА

ВИНО ОТ ГЛУХАРЧЕТА

ГРАЖДАНСКИТЕ ИНИЦИАТИВИ – НАЧИН НА УПОТРЕБА

ЛИБИЯ – МЕЖДУ НЕСИГУРНОСТТА И НАДЕЖДАТА

ЛИБИЯ – ПОЛЕТО НА БИТКАТА МЕЖДУ ЗАПАДА И ЕВРАЗИЯ

ЖЕНИТЕ В НЕМСКАТА ПОЛИТИКА

МАРИ ЛЬО ПЕН: ФРАНЦИЯ Е ПРЕД КОЛАПС

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3981

Posted by on юли 9 2011. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.