СКАНДАЛ С ФАЛШИВИ ДИСЕРТАЦИИ В РУСИЯ НАПОМНЯ МНОГО ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ

Lupa textВ интернет върви бурен дебат за скандала с фалшиви дисертации, защитени в Московския педагогически държавен университет (МПГУ). Комисията отбелязва, че нарушенията в този дисертационен състава са били систематични. „Като цяло, става въпрос за масови фалшификации. Получените официални заключения и отзиви показват, че са били изработвани фиктивни дисертации, които са се съставяли с фрагменти от чужди текстове, придружавали са се с фалшиви рецензии от водещи организации, фалшиви списъци в публикации, а често дори не са депозирани в Руската държавна библиотека“, се казва в заключението на проверяващата комисия. В министерството, също така смятат, че редица дисертации, защитени в МПГУ, трябва да бъдат анулирани, а кандидатите им лишени от научните си степени доктор и доктор на науките“, пише Газета.ру

АНКEТА НА ИА REX СРЕД СПЕЦИАЛИСТИ ПО ТЕМАТА

Може ли нещо да се промени в тази система при съществуващото пазарно търсене за придобиване на научни степени?

1.  Лариса Белцер – Лисюткина, културолог, кандидат на философските науки в Германия

Феноменът плагиатство не се ограничава само в Русия и Украйна. Съблазънта да издадеш чуждото за свое е голяма, а надеждата за това, че “никой няма да се докопа” е широко разпространена навсякъде.  В Германия за изминалата година имаше два грандиозни скандала на почвата на плагиатството. В центъра на първия се оказа министърът на отбраната Карл Теодор фон и цу Гутенберг. На него се наложи да се откаже от докторската титла, да освободи длъжността и да замине по-далече от позора в САЩ. Вторият скандал още не е завършил, той се разгръща около федералният министър на образованието Анете Шавани. (тя подаде оставка преди 2 дни. Бел ред.)

В началото на 90-те години в Московският институт по сравнителна политология на РАН, където аз работех, беше представена  за рецензия дисертацията на руския политик Иван Рибкин. Като я отворих аз помислих, че би било по-добре, ако Рибкин беше представил подвързани празни листа. “Дисертацията” се предаваше от ръка на ръка и сътрудниците  в Института й се надсмиваха. Текстът представляваше  тюрлюгювеч от несвързани неграмотни фрази и неуместно приведени цитати, без да са поставени в кавички и връзки. Специалистите веднага откриха тези цитати, съставиха списък от тях и написаха съответният отговор. В статия, посветена на Рибкин в Укипедия, в негова защита и за докторската титла нищо не се споделя. Мои бивши колеги говорят, че дисертацията на Рибкин е била “първата лястовица”, а  впоследствие такива фалшификати са се превърнали в рутина.

2. Алексей Дубински, политически консултант

Да, нужни са системни промени. Може да се повишат формалните ограничения, както бе направено в Украйна – изискване за степен доктор да се представят 20 публикации, от които четири  задължително да са публикувани в чужбина или в издания, включени в международни наукометрични база данни.

Изданията, където се публикуват научните статии, изискват публикувано им on-line и дори превеждането им на английски. Може да се подходи и по друг начин. Неотдавна обявиха, че от 2016 година всички вузове в Русия са задължени да публикуват в мрежата всички курсови и дипломни работи на студентите. Остава само да се добавят материалните стимули. Например, да се определи награда от 100 рубли за всеки изнесен факт за плагиатство. И след проверка да се дава наградата на първия разкрил плагиата. Да се отработи процесът. След това да се премине към търсене на “некоректно взаимстване” в научни публикации и дисертации, като се определи по-голяма награда.

Важно е да се почне с прости, леки случаи – работите на студентите. Когато сред попадналите автори нямат силна подкрепа под формата на “научни школи”, финансови интереси, няма заплаха да загубят доходна длъжност и т.н. И постепенно повишава мизата, като се включват в играта “лов на плагиати”работите на аспиранти, кандидати на науките, доктори на науките, академици, действащите държавни чиновници. Така може да се очисти научната среда от явни фалшификации.  Впрочем на всички уважавани хора тържествено се присвоява почетна докторска титла / Honoris causa /. Между доктор на науките и почетен доктор “разликата е такава както между владетел и милостив владетел” – както се пошегува авторът на известен учебник по физика, почетният академик Хволсон.

3. Александър Хохулин, журналист

Търсенето определя предлагането. В Русия / и безспорно в Украйна/ то е огромно. В реалния бизнес псевдоспециалисти едва ли са нужни,  затова пък се наводни с университети и институти – като топъл хляб, да и Академията на науките не е изключение. Няколко пъти ми попадаха в ръцете монографии изобилстващи с елементарни граматически грешки. На някой направи остроумно впечатление, че дисертантите преди не пишеха сами своите работи, а сега не ги и четат.

В Украйна, след обявяване на независимостта, „остепеняването“ е почти задължителен атрибут за народните представители. Като бъдещи състоятелни хора, те без проблем стават кандидати, доктори, съвестта на някои дори позволява да станат академици. Това явление е свързано с общия упадък на нивото на науката и културата,  и господстващата продажност на всички, всичко и навсякъде. С появата на  пазарно търсене на знания, без съмнение, търсене на научни степени ще намалее.

4. Григорий Трофимчук, политолог, първи вицепрезидент на Центъра за моделиране на стратегическото развитие

В един момент някой налетя на МПГУ , но всъщност нищо не промени. Няма никакво съмнение, че значителна част от дисертациите защитавани след 1991 година, в епохата на тоталната  покупко-продажба, са  от същата серия, тях просто никой не ги е проверявал. Един мой познат има звание генерал-лейтенант, но предпочита да се нарича генерал–майор, тъй като това звание му е било присвоено преди 1991 г. и предизвиква безусловно доверие, за разлика от обезценените подаяния на новата Руска федерация.

Аз предлагах / чрез вашето издание /  да се подбират кандидатите – както при приемане на работа, така и при всички останали случаи –  не по документи, не по формални звания, а изключително посредствов текст, написан в присъствието на работодателите, със собствената ръка, когато веднага се вижда как човек мисли и как пише. И тогава всичко ще дойде на мястото. Но сегашния проблем на Русия е в това, че почти във всички структури са успели да се настанят тъпи наематели, собственици, президенти, които сами не знаят буквите и не могат да изготвят от тях предложения. Затова са и такива успехи на родината като цяло.

В този момент нищо не може да се промени в тази система, ситуацията ще се влошава, цената на званията и степените ще продължава да расте. Трябва просто да се приеме като даденост, че сега степените нищо не означават и за нищо не говорят, за разлика от самия човек, трябва да се сформира съответното обществено мнение – и тогава пазарът на тези услуги ще се съкрати сам по себе си. Съответно, налага се  да се откажем  от практиката за  определяне на учените със степени в списък на участниците в тази или онази конференция : това е безсмислена  и никому ненужна информация.

Необходимо е така също да се каже, че комисия от Министерството на образованието и науката е намерила добър, с нищо не противоречащ аргумент за дискусия с темата, който не подлага на съмнение списъка на “неефективни вузове”. Сега всеки руски ВУЗ може да се квалифицира като неефективен чрез прозрачна, разбираема схема. Достатъчно е само да се проверят дисертациите на неговите служители – и резултатът е гарантиран.

5. Юрий Юрев, политически конструктор

Да, разбира се, системата може да се подобри. Но какво ще стане с „ефективността“, за която говори министърът, парите – стават по-малко, правата и превилегиите също стават по-малко, претенциозната статистика  ще стане по-малко.  И може да се получи така, че ръководството може да се замени с  несъмнени учени, и то в точните науки, и даже признати в света. Рецептата  за възстановяване на науката е проста – нужно е да се свържат нуждите на науката с тези на отбраната. И защитата да става в присъствието на безкомпромисни колеги с пагони, които знаят, че в живота слабостта се плаща с кръв и смърт. И ако някой се занимава с абстракции, които не  са свързани със силата и скоростта на държавата, нека го прави за своя сметка и за сметка впоследствие на благодарните читатели.

6. Сергей Сибиряков, политолог, координатор в международната експертна група ИА REX

Не е тайна, че системата за защита на дисертации отдавна се е превърнала в могъщ черен пазар с развита инфраструктура и ценоразпис. Не трябва да ходим далече – въведете думите “купи дисертация” в интернет търсачката. Общо взето, никой не се интересува от качеството на изследването. Главното е, че кандидатът е изпълнил набора от всички бюрократични процедури по пътя към заветната диплома. Ако днес изведнъж се намери човек, действително извършил научно откритие или направил сериозно изследване, то, за да премине всичките бюрократични процедури към научната степен ще му бъде по-трудно, отколкото на плагиатора. Именно за такива хора трябва да се разчисти пътя. Пред тях като стена стоят изнудвачите-чиновници. В ръцете на чиновниците е сложната и заплетена бюрократична процедура с множество книжа. В процесът на започване на процедурата никой не влиза в съдържанието на изследванията и не чете текста на дисертацията. На защитата членовете на научния съвет задават няколко въпроса по автореферата и с това всичко се ограничава. Ако кандидатът предварително се разходи из кабинетите преди финалната част на бюрократичната процедура с “подаръци”, то успехът на гласуването му е осигурен. В интернет вече има факти за публикации на статии, съставени от компютърни програми, в научни списания на Русия. Смисъл в тези статии няма, а са комплект от неясни псевдонаучни термини. Така скоро ще достигнем  и до написването на компютърни дисертации.

Информационна агенция REX

Превод: Методи Славчев

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6142

Posted by on февр. 10 2013. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.