СИТУАЦИЯТА В ТУРЦИЯ ВЕЩАЕ ПРОМЯНА ИЛИ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА

Taksim 1От многото материали пускани в интернет от световни медии се открояват една основна причина за протестите заляли съседна Турция – политиката на управляващата партия начело с Реджеб Ердоган. Искрата превърнала се в капка на прелялото търпение се оказа намерението за унищожаване на така наречения парк до площад Таксим, който по средноевропейските стандарти е една малка прашна полуградинка с дървета. Така или иначе намеренията за запазването на зелената площ са благородни. Още повече в страна с ниска екологична култура като Турция. Последната капка, обаче, отключи дълго стаявано недоволство от проислямистките политики на управляващите. Ударите по светските устои на държавата  основана от Кемал Ататюрк и авторитаризмът на Ердоган не бяха никак малко:

1. Арестувани стотици военни, които олицетворяваха светския и европейски характер на държавата;

2.  Репресии спрямо опозиционно настроени журналисти и почти пълен контрол над медийното пространство в страната;

3. Формиране на нов икономически елит, който според много от протестиращите се облагодетелства от грандоманските строителни проекти в Истанбул и други големи градове. Цели квартали са сривани със земята, за да бъдат построени наново. Обвиненията са, че това се прави от близки бизнесмени до управляващите без да се търси мнението на живеещите там. Строежа на трети мост над Босфора също нажежи страстите заради начина на взимане на решението и неговите последствия;

4. Връщане на забрадките (символ на ислямизма) и забранени от Ататюрк в университетите;

5. Мустаците (в миналото забранени за офицерите ) отново са на мода;

6. Упорито налагане на образа на ислямската жена – все по-забулена, като първата дама на страната. По случай националния празник на страната през последните години се правят два официални приема – един със забрадки (при президента) и един в парламента (без забрадки)

7. Подкрепа  за сирийската опозиция, която се доминира от ислямисти и радикални екстремисти;

8. От пропагандираната идея за нулеви проблеми със съседите се стигна до влошени или влошаващи се отношения със всички съседи без изключение (границата между България и Турция през последния месец беше блокирана от недоволни български превозвачи – вместо компромис турската държава тръгна към влошаване на диалога);

9. Забрана за целуване на публични места. Като за начало в метрото;

10. Oтмяна за задължителното основно образование, което позволява на ислямистки семейства да спират дъщерите си от училище;

11. Oграничаване на употребата на алкохол.

TURKEY-PROTESTS/Снимка: Младо момиче развява турското знаме с портрета на Кемал Ататюрк

Всичко това и редица други решения и действия на управляващите подразниха няколко основни групи от населението:

# жителите на големите градове, които са светски настроени (особено в градовете на Западна Турция)

# либерални и интелектуални кръгове (писатели, журналисти, актьори…)

# леви и националистически политически организации

# старият академичен и военен елит

# старият икономически елит, който е изтласкван от новосъздадения

# младежта

# футболните фенове (малки като група, но опасни като улична сила)

Taksim 2

Снимка: Популярният актьор Халит Ергенч (играещ ролята на Сюлейман Великолепни) също се включи в протестите в Истанбул

Затова протестиращите в близо 70 града носят турското знаме, портрета на Кемал Ататюрк, вдигат високо бирени бутилки,  целуват се открито, момичета носят потници. Бруталното отношение на турската полиция (сълзотворен газ, водни оръдия, палки) доведе до ответни реакции от страна на протестиращите (хвърляне на камъни,  чупене на витрини и градска инфраструктура).

Най-важният елемент от протестиращото цяло, обаче, е младежта. Учениците от горните класове и студентите не помнят Турция отпреди Ердоган. 11 години начело на държавата са точно времето да се извърти едно поколение за което, каквото и да си направил (икономически бум) е даденост, а не се приема за твоя изключителна заслуга. Турският лидер пожела рязко и без революция да промени едно общество, което беше променено с кръв и революция от Кемал Ататюрк. От управляващите открито наричат Ататюрк пияница и убиец. Какъвто и да е, той е символ на модерна Турция, кемализмът е гарант за светското развитие, за свободите и европейското развитие (изконната турска мечта) на държавата разляла се между Европа, Близкия изток и Кавказ.

Очевидно разделението в турското общество е много голямо. Премината е една граница от която много трудно ще има връщане назад. Имаме два свята и единият може и да стане излишен във вида в който съществува и се развива досега.

Ако има компромис, той ще е труден и дълъг, но Турция е стара империя, с дълга и самостоятелна политическа традиция, така че е много вероятно ще намери изход за себе си. Ако няма компромис, може да се стигне и до нещо подобно на гражданска война – изключително неприятен сценарий за България, защото бежанските потоци няма да тръгнат към Сирия, Иран, Армения или Грузия, гърците си вдигнаха стена по границата и единственият възможен изход остава сухопътната, неохраняема граница на България. Българското правителство е на ход.

Накрая, си струва да се кажат няколко думи за българските старо и неолиберали, които през последните години, когато чуеха думи като неосманизъм, авторитаризъм и ислямизация по отношение на Турция подскачаха до тавана и сипеха обвинения в световна конспирация и национализъм. Нека сега, тези радетели на човешките права да покажат, че не са гьонсурати и да отидат да защитят последователната си позиция, като излязат открито в подкрепа на Ердоган, правителството му, водената от него политика и начина по който се отнася към демонстрантите. Така би било честно и почтено. По-вероятно е обаче да се врътнат на 360 градуса и да продължат към следващата си цел.

 Автор: Калоян Методиев

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6523

Posted by on юни 5 2013. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.