СИРИЯ НЕ Е „НОВАТА БОСНА”, НЕЗАВИСИМО ОТ НАРЦИСТИЧНИТЕ НАДЕЖДИ НА ЗАПАДНИЯ КОМЕНТАРИАТ

О не, това не е добре, въобще не е добре: все повече западни наблюдатели започват да описват Сирия като „новата Босна”. Което може да означава само едно нещо. Либералният коментариат е тръгнал на лов за нова мисия, за нова заплетена гражданска война, която може да се вмъкне в опростенческа морална рамка, на ново външнополитическо поле, което да се трансформира в импровизирана трибуна от която да се обяви непоколебимия ангажимент за борба със „злото”. Да, бърборещите кръстоносни класи са решени да запълнят Босненската-дупка в своя живот, и за Бога, те ще направят всичко по силите си, за да напъхат в нея Сирия.
 

Винаги може да познаете кога ляво настроения коментариат се чувства отегчен от живота – той започва да фантазира за „нова Босна”, за земи пълни с ужаси отвъд морето нуждаещи се от добри мъже и жени от Хампстед, Париж и Ню Йорк, които да представят тежкото им положение.  Откритието на „новата Босна” никога не ни казва много за това, което действително се случва по света. В края на краищата, как може исторически специфичния тригодеишен конфликт, който разкъса бивша Югославия на съставните й части през 90-те години, по магичен начин да се появи отново на друго място и с други актьори? Историята не се случва така?  По-скоро, разговорът за „нова Босна” говори за отчаяната и нарцистична нужда от външен проблем, който да дари тези западняци със същото чувство за цел, което са изпитвали по време на „оригиналната Босна”.

И така, въпреки че има огромни разлики между Босна – 1992 и Сирия – 2012, бездарните драскачи започват да задават въпроса „Нова Босна ли е Сирия?”. „Бомбардировката ка Хомс много прилича на това, което се случи в Сараево през 1992”, казва един коментатор, независимо от факта, че редица обсади на градове през последните 20 години, включително Бенгази от Кадафи или Фалуджа от американците, могат да се сравнят със Сараево. „Със своята безмислена жестокост, конфликтът в Сирия започва да напомня на войната в Босна отпреди 20 години”, казва един репортер от Ройтерс, като че ли всички войни, навсякъде по света, никога не са съдържали действия на безмислена жестокост. Влиятелният Вашингтонски институт обяви, че когато се опитваме да измислим какво да правим със Сирия, трябва да си „спомним уроците от Босна през 90-те години”.

Засега, единственото общо нещо, което има Сирия с Босна, същото при демодираните конфликти от Конго до Шри Ланка, е че е кървав, сложен и трагичен. Истинската мотивация, зад исторически неграмотно използвания етикет „нова Босна”, не е точното определяне на това, което се случва в Сирия, а по-скоро усилие да се обедини сегашния кръстоносно настроен коментариат около една външнополитическа мисия. Отчаяно искат повторение на Босненския шум от началото на 90-те, когато всеки, от драматурзи през поп звезди до журналисти станаха войни срещу наследниците на сръбските нацисти, да леят сълзи за Сараево, да се наливат с уиски и позират за снимки пред танковете. Това наистина е самообслужващо морализаторство на Босненския период, който се възпроизвежда: казано ни е, че Сирия днес, точно както Босна в началото на 90-те, показва, че „ да седиш на ръцете на някой… не е стратегия, а подмяната й”.

Накратко, това, което виждат наистина в Сирия тези босненски глави е възможност да повторят финала на съзтезанието, което си позволиха по време на югославските войни, да демонстрират още веднъж своята собствена доброта призовавайки светът да се намеси на страната на „доброто” срещу злото. Те искат да превърнат Сирия в прост лакмус тест за твърдостта и скромността на Нашето поколение, точно както го направиха с войната в Босна. Толкова са суетни, че си мислят, че конфликтът в Сирия е заради тях.

 
Материалът е публикуван на блога на британския в. Телеграф
 

ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ШПИОНАЖ И ПРОПАГАНДА ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА СОЦИАЛНИТЕ МЕДИИ – Джули ЛЕВЕСК
  

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4333

Posted by on февр. 29 2012. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.