СИРИЙСКАТА ОПОЗИЦИЯ ИМА НУЖДА ОТ ДВЕ ДЪРЖАВИ – ЕДНАТА КАКВАТО И ДА Е, А ДРУГАТА СПРАВЕДЛИВА

Западният сценарий за решаване на сирийската криза се оказа под заплаха. Воюващите в Сирия отряди на джихадистите и на салафитите отказаха да се  подчиняват на създадената неотдавна  “Национална коалиция на опозиционните и революционни сили”, която вече е призната от няколко западни страни). Най-малко една трета от въстанниците имат намерение да установят контрол над част от сирийската територия и да създадат там ислямска държава.

Четиринадесет ислямистки групировки, водещи въоръжена борба с войските на Башар Асад, отказаха да се подчинят на Националната коалиция, неотдавна сформирана в Доха и вече призната за законен представител на сирийския народ  от Франция, Италия и ЕС. За това се говори в поместеното в интернет съвместно видеообръщение  на лидерите на тези групировки.

 Ръководителят на Свободната сирийска армия /ССА/ Абдел Джабар ал-Окейди побърза, от името на “основните революционни сили”, да се дистанцира от изявлението на полевите командири. “Те имат няколко военни подразделения в Сирия, но това не са всички въстанически групи. Военният съвет на ССА напълно подкрепя националната коалиция.”, заяви военачалникът. Въпреки това радикалните ислямисти, като че се превърнаха в ключова сила за гражданската война в Сирия. По най-скромни сметки на експертите те съставляват една трета от всичките воюващи отряди. Екстремистките формирования като “Джебхат ан-Нусра” практически са отговорни за всичките действия на терористите самоубийци, а “Лива ат Таухид” и  “Ахрар аш-Шам” действат основно на северозападната граница на Сирия с Турция. Експертите не изключват възможността под техен контрол да попаднат и провинциите Алепо и Идлиб.

Наред с това, именно от страна на ислямистите в последните дни постъпват съобщения за успехи в борбата с армията на  Башар Асад. Вчера групировките “Ансар ал-Ислам” и “Джунндала” обявиха, че са превзели казармите на армейски батальон на подстъпите към Дамаск и половината военна  база  около населеният пункт Шейх-Сюлейман на 30 км. северозападно от Алепо. Тези групи, ако се вярва на изявленията им,  след четиридневни боеве  са взели под свой контрол база на ПВО в околностите на Дамаск –  Хаджар- ал-Асвад, така че са по-близо до столицата, откогато и да било.

Всичко това предизвиква крайно безпокойство както сред лоялната на Запада опозиция, така и сред нейните покровители. По данни на френския официоз Le Figaro, новият план на Националната коалиция, разработен в Доха с участието на американски, френски и британски военни съветници, се състои в това да се създадат в Сирия пет бойни зони, където не по-малко от две трети от бунтовниците  да бъдат лоялни на коалицията. По този начин се планира да се предотврати преминаването под контрола на екстремистите  на части от сирийската територия.

Обаче, последното видеообръщение на екстремистите постави под съмнение този план. “Ние отхвърляме каквито и да било външни коалиции” – еднозначно обявиха те. „Нашата цел е да създадем на освободените територии справедлива ислямска държава”

Мария  Ефимова (в. Комерсант)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5649

Posted by on ное. 26 2012. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.