Син общинар замесен в съмнителна сделка с иракчани

Че в общините стават далавери, знаят вече и децата. По-малки в малките общини, по-големи – в големите. В най-голямата, Столична, казват, че са най-мащабни. Извън локумите за необходимостта от прозрачност в работата на общинарите и кухите предизборни лозунги от рода на  “Да спрем корупцията в общината”, малцина обаче са тези, които дръзват да кажат открито кои са корумпираните и как точно са злоупотребили с власт и пари.

Според запознати с машинациите в Софийска община най-честите далавери стават с така наречените заменки. Става дума за замяна на общински имоти или терени срещу предоставяне на услуги, извършване на строителство и прочие дейности.Obshtestvo.net се натъкна на документи за подобна замяна, които най-малкото будят съмнение. Подтикват и към много въпроси. Излагаме фактите без да претендираме за разтърсващи открития. Изводите са за всеки, който ги прочете.

На 19 юли 2005 г. общинският съветник от СДС и и.д. шеф на СДС-София Борислав Бориславов внася докладна записка до СОС за замяна право на строеж върху общински терен срещу готови жилищни имоти. В нея се предлага на Общинския съвет да разреши на “СТРОЙ КОМЕРС 2004” ООД да построи три осеметажни жилищни сгради и седем двуетажни на площ от 15 030 кв. м.на бул. “Ботевградско шосе” в кв. “Сухата река”. Фирмата пък се ангажира в максимални срокове да предостави апартаменти в новопостроените блокове за нуждите на общината. Мотивите са тротагателни – ще бъдат открити до 300 работни места, ще се решат част от социалните нужди на общината, ще се допринесе за изграждане на “по-добър облик” на столицата и на един от входните й булеварди. Пазарната стойност на правото на строеж е оценена на 2 171 371 лв.

Всичко щеше да е в рамките на нормалното, ако из купищата документация не изникваха два документа. Единият е приложена таблица към експертната оценка за имота, другият – становище на главния архитект на район “Подуяне” Цв. Вътева. В таблицата сред многото числа по различните параметри на терена е записано и, че разгърната му застроена площ е 30 730 км. м. А в становището си архитект Вътева пише, че на терена вече има строеж с разгърната застроена площ приблизително от 14 300 кв. м. Трябва да се отбележи и че данните на главната архитекта от “Подуяне” са оповестени половин година преди синият общинар Бориславов да поиска общината да направи замяната.

Какво излиза? Общината ще даде право на строеж за над два милиона лева за тарен от над 30 хил. кв. м. разгърната застроена площ, а половината от тях вече са застроени. По пазарни цени 1 кв. м.  струва 80 евро. Това означава, че застроените вече над 14 хиляди кв.м. груб строеж са на стойност около1 200 000 лв. Половината от двата милиона, на които е оценено правото на строеж всъщност се оказват щедър подарък за “СТРОЙ КОМЕРС 2004” ООД. Какви са тези хора и защо такива преференции?

Собственици на въпросната фирма според данните на “Апис” са двама иракчани – Самир Франсис и Самир Мохамед. Тя е регистрирана от Софийски градски съд през 2004 г. Имената сами по себе си не говорят нищо. Малко по-задълбочено търсене из системата обаче показва, че Самир Мохамед е управляващ сдружението “Тенис-ски клуб Баченово” с цяла плеяда разноцветни политици. Като управляващи на организацията наред с иракчанина са записани соцдепутатът Александър Арабаджиев и колегата му от НДСВ Рупен Крикорян. Дали връзките с властта са случайни?

Александра Дерон 

Ивана Георгиева

ЧАСТ ОТ ДОКУМЕНТАЦИЯТА ЗА СЪМНИТЕЛНАТА ЗАМЯНА:

Документ 1

Документ 2 Документ 3

Документ 4

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=602

Posted by on мар. 30 2006. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.