СИНТЕЗИРАН АНАЛИЗ НА ОБСТАНОВКАТА В СТРАНАТА КЪМ 23.02.2013

lupaКаква е фактическата обстановка?

Масовизираха се епизодично провежданите през целия преход и особено през последните няколко години протести на граждани. Те вече имат симпатии и подкрепа от преобладаващата част от населението. Допуснаха са отделни случаи на нарушаване на реда, на чупене на витрини, коли, обръщане на кофи за смет, на предизвикателно-агресивно отношение към и от страна на охраняващите полицаи. Има и ранени. Но гражданството и институциите не одобриха тези прояви, разкриват ги, разграничават се от техните извършители и те затихнаха.

Правителството опита с отделни оставки и антикризисни действия да намали напрежението и да успокои гражданите, но нямаше ефект. Подаде оставка, но недоволството се концентрира и напипа истинския политически проблем – премахване на всички, които управляваха некомпетентно и недобросъвестно.

Вчера се проведоха консултации с парламентарно представените партии (без Атака). Президентът обяви, че в понеделник ще връчи мандат на ГЕРБ, после на БСП, на ДПС. След техните откази ще състави служебно правителство, ще разпусне парламента и ще насрочи нови избори. Обяви, че ще състави обществен съвет. Очерта приоритетите на служебния кабинет – кризата и демократичните избори и специално подчерта тяхната честност, заради която ще бъдат поканени наблюдатели от ОССЕ и ПАСЕ. Каза още, че очаква демократично и открито състезание за властта, но не спомена за правилата, по които ще се проведат изборите. Не каза, че по сегашния избирателен кодекс, партиите отново ще са привилигировани!,

 Какви са изводите?

1. Партиите отново се опитват да ни подведат. Президентът, съзнателно или не, им помага осезателно!
2. Позицията на гражданите по непосредствените мерки за властта остана да бъде чута в бъдеще. Сега чухме президентът и партиите.
1. Проблемът за неправилните изборни правила не бе повдигнат от действащите политици. Те специално избягват да говорят за своето монополно положение по отношение на гражданите. Имат картелно споразумение  и чрез своя говорител – президента, декларираха, че искат наблюдатели от ОССЕ и ПАСЕ, за да сложат и международен печат на  противоконституционното си влизане във властта.

Какво може да се направи?

           Трябва да заставим президентът и народните представители незабавно да удължат работата на 41-ото Народно събрание до приемане на  промени в противоконституционните правила за избиране на народни представители, които са определени  в Изборния кодекс.

            Сегашният закон дискриминира гражданите и привилегирова партиите. Той не осигурява равнопоставеност на българските граждани и ако изборите се проведат, без той да бъде изменен, ще спечелят само партиите и в парламента отново няма да влезе нито един гражданин.

Чл. 6 на Конституцията постулира:

(1)    Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.

(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

23.02.2013 г.

Vladimir Brezoev Владимир Брезоев, д-р по философия, независим политолог

     

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6214

Posted by on февр. 23 2013. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.