СИЛВИЯ КАЦАРОВА: ИНТЕРНЕТ СРИНА ШОУБИЗНЕСА

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЖИВОТЪТ НЕ Е ЧЕРНОВА И НЕ МОЖЕМ ДА ПОПРАВЯМЕ ГРЕШКИТЕ, КОИТО ДОПУСКАМЕ

Силвия Кацарова е една от най-големите  български естрадни певици. Родена е в Добрич. През1969 г. тя се премества с родителите си в Хасково, където завършва икономическия техникум. По-късно завършва  Естрадния отдел на Музикална академия.  Силвия Казарова е вокал на група LZ. Там се запознава с бъдещия си съпруг  Милчо Кацаров с когото имат едно дете – Теди Кацарова.  По време на Възродителния процес сменя турското си име Силвер Нури.  Носител е на редица награди, а песните й сред които: „Обичам те”,  „Провинциална пролет”, "Топъл дъжд", "Големият кораб минава", "Бяла въздишка", "Обещай ми любов",  "Моля се", ще останат в златната съкровищница на българската култура. Незабравими са и дуетите и с Васил Найденов, които раждат хитовете: "Огън от любов" и "Всичко е любов". През 1994 заедно със съпруга си основава собствено звукозаписно студио "Силвия мюзик". По нейните стъпки тръгна и дъщеря ѝ Теди Кацарова, която в момента живее в Скандинавия.


Госпожо Кацарова, безспорно вие сте една от най-харесваните звезди на българската поп музика. Какво е чувството, което изпитвате след бурните аплодисменти?
Най-вече удовлетворение, облекчение, защото за мен всяко излизане пред публика е притеснение, стрес. Толкова години съм на концертния подиум, а не мога да претръпна – старая се да дам всичко от себе си, за да получа одобрение.
Какво е за вас музиката? Любов, слава,  „хляб и сол” или… просто бизнес?
Няма творец, който да е толкова безчувствен, че да вижда в музиката бизнес. Не говоря за пошлата музика, за пошлите музиканти и изпълнители. Те не са творци.
Какво от творчеството си бихте посочили за хит?
Последния ми албум „Лудо влюбена жена” – това са модерни, съвременни фантастични песни по текстове на Атанас Димов и Надежда Захариева. Албумът е изцяло авторски само две песни са на Любомир Дамянов. Направихме и 5 чудесни клипа. За себе си аз съм доволна, сега чакам оценката на публиката, но… тук наистина има едно голямо „но”. Да сте виждали по някоя от телевизиите поне един от клиповете ми, да сте слушали песни?  Срещат ме стари приятели и все питат „Хайде, няма ли да направиш някоя нова песен?”. И на музикалния пазар няма интерес към албумите въобще, на който и изпълнител да са. Българинът отделя все по-малко пари за културни развлечения.
Интернет срина шоубизнеса. Всеки тегли оттам нашата продукция и за твореца не остава нищо. „Лудо влюбена жена” струва 50 – 60 хил. лева, дадени във времето, и тригодишен труд. Вече се замислям дали трябва за в бъдеще да записвам нов албум, след като песните ми не достигат до тези, за които са предназначени?
Имате една песен за големия кораб, който минава… Това всъщност метафора на живота ли е?
Текстът е на Живко Колев. Да, може да се приеме като метафора на живота, като пожелание да ценим красотата. За съжаление животът не е чернова и не можем да поправяме грешките, които допускаме. А колко хубаво би било да може да се редактира.
Какви са вашите впечатления, смятате ли, че държавата отделя достатъчно средства и внимание за развитие на културата?
Не, никой не се интересува от нас, сега в България всеки сам се спасява. Някога имаше Концертна дирекция, към нея се водехме и какво стана? Сега дори пенсия, каквато се полага, не можеш да вземеш. Трудовият стаж се пресмята по това, на колко концерта си участвал. А това, че за един концерт са нужни 3 месеца подготовка – репетиции и т.н., въобще не влиза в сметката.
Ако имаш приятели и те спонсорират – можеш да изнесеш самостоятелен концерт. Иначе пееш, ако те поканят. Малко са колегите, които готвят самостоятелни концерти. Един концерт струва поне 50 хил. лева. Само за залата в НДК за една вечер плащаш 9 хил. лева. В случая може да се приеме, че музиката е бизнес, но не и за нас изпълнителите.
Какво е мнението ви за българските песни в конкурса за Евровизия?
Някои от представените песни са адски демоде, от ранния социализъм. В България има страшно много таланти, невероятни гласове. Да вземем участниците в „Мюзик айдъл” – не мога да разбере, какво става с тях? Трябва да им се помага да се развиват, да вярват в себе си. Аз съм за това – младите да участват в надпреварата за Евровизия, но едно трябва да се знае – за европейската сцена трябва не само талант, но и много труд. Там няма място за самодейци.
Кажете защо чалгата, колкото и да я намираме за пошла музика, превзема публиката?
Какво да кажа, тя вече е наложена и няма връщане назад – който иска нека я слуша. Завладян е дори ефирът. Лошото е, че почитателите и са и млади хора без ценности – често силиконови момичета тръгнали на лов за богати мъже.
Интересувате ли се от политика?
В началото на промените – да. Със семейството ми, с група LZ  дълго време живяхме и работихме в Скандинавските страни – един добре подреден свят. Мислихме, че и в България може да се наложи техният модел на управление. Да станем държава, която настина да се грижи за хората си. И какво стана? Очертаваме се като Латиноамериканска държава. Сами откриваме топлата вода. За 20 години какво се промени? Построихме само хотели и ресторанти. И всичко оправдаваме с манталитета на българина. Манталитетът се променя, ако има около теб промени.
За съжаление у нас всеки живее сам за себе си. През вековете нито едно чуждо робство не е успяло да ни унищожи, но сега сами ще сторим това.
С кого от колегите си общувате днес, след като се спасявате по единично, има ли конкуренция между вас?
Мисля, че за всички нас има хляб, ангажиментите са много и няма какво да делим. Аз общувам с много хора от бранша – с Васил Найденов, Любомир Дамянов се сработихме чудесно.
И един по-личен въпрос. Какво е да живееш в семейство само от музиканти?Младата публика много харесва освен вас, и дъщеря ви Теди Кацарова. Би ли могло да се каже, че тя е ваша ученичка?
Теди е различна от мен и не е моя ученичка в никакъв случай. Нейният стил на пеене е коренно различен.
А в семейството трудно се засичаме и тримата наведнъж. Теди пее в чужбина, а аз пътувам от град на град, където ме поканят, съпругът ми Милчо Кацаров – също. Особено на празници. Такива са реалностите.
 
 
Най-новият албум на певицата: „Лудо влюбена жена”
 
 


 
 ПОСЛЕДНИТЕ 5: 

ТОДОР КОЛЕВ: ДНЕС Е ВАЖНО НЕ КАКВО ВЪРШИШ, А ЗА КОЛКО

ЖИВОТЪТ НА ДРУГИТЕ

БЪЛГАРСКОТО КИНО СЛЕД ПРЕХОДА

 ЧЕТИРИМА БЪЛГАРИ ПОКАЗАХА ДЪРВОРЕЗБАРСКИ УМЕНИЯ В АМЕРИКА

НАРИСУВАНА ЛЮБОВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1624

Posted by on ное. 2 2008. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.