СИДХАРТА МУКХЕРДЖИ: РАКЪТ НЕ Е ЗАБОЛЯВАНЕ, А МНОЖЕСТВО ЗАБОЛЯВАНИЯ

" title=ДОКАЗАТЕЛСТВАТА СВЪРЗВАЩИ СТРЕСА С РАКА СА МНОГО СЛАБИ, НО ТЕЗИ ПОКАЗВАЩИ ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ПУШЕНЕТО НА ЦИГАРИ И РАКА СА ПОРАЗИТЕЛНО СИЛНИ
ВИСОКАТА КОНСУМАЦИЯ НА ЧЕРВЕНИ МЕСА, СЕ СВЪРЗВАТ С РАКА НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО
Сидхарта Мукхерджи е лекар в Медицинския център на Колумбийския университет в Ню Йорк. Специалист по онкология. Носител на наградата Пулицър за книгата си:  „Императорът на всички болести: биография на рака.“
Общество.нет потърси интервю във връзка с едно от най-ужасните заболявания на планетата – рака. Освен, че възрастта на заболелите постоянно се понижава, в България сме свидетели на масовото и разпространение (столичния кмет, шефа на ГДБОП, сестрата на премиера… ), на липсваща превенция, на лошо лечение, на висока смъртност. В деня в който публикуваме интервюто от рак на белите дробове, на 53 годишна възраст, почина журналиста Александър Авджиев, а само преди седмица от погрешно лекуван  рак си отиде и актьора Ангел Георгиев – Ачо.
Днес съществува усещане, че ракът може да бъде лекуван, че вече не е болест-убиец. Така ли е?
Ракът не е заболяване, а множество заболявания. Случва се тези болести да са свързани, защото те разделят качеството в разтежа на раковите клетки. Някои видове рак са лечими, докато други във висока степен са неизлечими. Спектърът е огромен. Метастазният панкреасов рак е във висока степен нелечим, докато някои форми на левкимия са напълно лечими. Има голяма разлика между една и друга форма. Мисля, че начинът по който мислим за рака, начинът по който го лекуваме се промени коренно през последното столетие. Има огромно количество възможности, които може да осигури лекарят днес – от лечението на пациента, осигуряване на утеха и облекчение на болката. Така че, всъщност, гамата от медицински интервенции е голяма.

Защо нарастват раковите заболявания? Свързано ли е със стреса?

Е, както съм казвал, вероятно най-важната причина да виждаме ръста на рака в сравнение в миналота е цялостното стареене на населението – не умираме от други неща, така умираме от рак. А ракът е болест свързана с възрастта. Ролята на стреса при рака е обсъждана много пъти. Опасявам се, че никога не е намерено реално доказателство, че стресът предизвиква рак. Ще ви дам пример: в средата на XIX век хората мислели, че стресът причинява язва на стомаха, която може да стане злокачествена. Всъщност, това, което я причинява не е стресът, а инфекция с конкретна бактерия наречена Хеликобактер пилори, която води до тези възпалитени поражения в стомаха и те евентуално могат да станат злокачествени.
Мисля, че когато използваме „стрес”, често употребяваме вид фалшива дума, чрез която се опитаме да напаснем различни неща в една голяма категория. Сега, дали стресът намалява нашите възможности да се съпротивляваме на рака психически? Абсолютно. Прави ли стресът невъзможно или по-малко възможно за нас да преживеем различни форми на лечение? Абсолютно.
Други важни причинители на рак?
Знаем няколко неща. В края на краищата ракът се причинява посредством връзка между околната среда и гените. Има гени в клетките, които им казват да растат и същите гени им казват да спрат разтежа. Когато не регулирате тези гени, вие освобождавате рака. Какво разрушава тези гени? Мутации. Мутациите се появяват, когато канцерогените променят структурата на ДНК. Друг начин е при инциденти. Когато клетката се дели прави грешка при копиране на гените. Това, което се опитвам да кажа е, че мнозинството гени, които контролират разтежа на вашите ембриони… ако вземете тези гени – нормално много плътно подредени – кажете им кога да започнат и кога да спрат, вие взимате тези гени и  по същество създавате клетка, която не знае кога да спре да расте. Това е началото на рака.

Могат ли да играят ли химикалите роля на спусък?

Знаем за няколко канцерогенни виновника. Най-голямата група, която е локализирана, е пушенето на цигари – доказано във времето от стотици, много сериозни, медицински изследвания. Доказателствата свързващи стреса с рака са много слаби, но тези показващи връзката между пушенето на цигари и рака са поразително силни. Не само за рак на белите дробове, но също и за рак на устата, гърлото, врата, пикочния мехур и дори на панкреаса, които вие обикновено не асоциирате с пушенето. В частност азбеста е друг канцероген. Някои аспекти на храненето, като например високата консумация на червени меса, се свързват с рака на дебелото черво. Има около 20 относоително чести виновника и множество по редки, които не се срещат толкова често.
Аутлук Индия, II 2012 (Заглавието е на Общество.нет)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4315

Posted by on февр. 14 2012. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.