Серия разочарования в сърцето на Европа

Брюксел не е само блясък, фанфари и институции

Освен позитивните неща, многото информация и интересни срещи, които човек може да има в Брюксел, не може да загърбиш и другата страна на белгийската столица, която навсякъде се набива в очи. Впечатление правят най-вече многото араби, негри и мароканци, които неминуемо се срещат по улиците. 

Заселили се преди години в Брюксел и постоянно прииждащи, голяма част от тях все още не са се интегрирали в обществото. Живеят в квартали подобни на гета, от които лека полека белгийците са се изнесли. В един такъв квартал няколко български журналисти дори бяха нападнати. За щастие при два от инцидентите потърпевшите се отърваха само с уплаха. При единия от случаите обаче колежка се раздели с портмонето си, в което били всичките й пари. И трите нападения бяха извършени от гореспоменатите емигранти. Според европейски депутати, подобни инциденти в Брюксел били ежедневие, като дори самите те били ограбвани. Неотдавна например румънски евродепутат останал без лаптопа си, докато си пиел кафето в едно от брюкселските заведения, в близост до сградата на европарламента. Друг евродепутат пък се движел от съображения за сигурност с две портмонета, едното от които заредено с 5 евро за случаи на нападения. Ако властите на Брюксел не вземат по-сериозни мерки, би могло ситуацията в белгийската столица да заприлича на тази в Париж само до няколко години или още по-лошо до месеци, коментираха постоянно пребиваващи в Брюксел.

Номер две в класацията на столичните белгийски разочарования наричам – “България на гола поляна”. В прочутия Мини-парк Европа, където са позиционирани макети на много от забележителностите по света, човек може да се загуби сред красотите на всички тях. Биг бен в Лондон, Айфеловата кула в Париж, каналите с гондоли във Венеция са част от експонатите, с които туристи от цял свят се снимат за спомен. Стигайки до табелката на България обаче, учудването е умопомрачаващо. Там на гола поляна слушаш “Мила Родино” и се чудиш защо след табелката виждаш само една гола поляна вместо макет на Рилския манастир, който преди време спечели гласовете на анкетираните българи. От отговорите, които получихме в Брюксел, разбираме, че България все още не е платила за изработването на подобен макет. Дали е вярно, не знам. Така говорят в Брюксел.

Разочарование номер 3 е свързано с голяма част от нашенките в Брюксел. Повечето от проститутките са чисти българки, дори не и ромки. За този факт ме светнаха наши сънародници, които от години са устроени там. Улицата на червените фенери в белгийската столица е подобна на тази с витрините в Амстердам. Девойки по бельо закачливо привикват минувачите, за да си предложат услугите, най-евтината от които 50 евро. Отсечката с витрините е дълга може би малко повече от километър и любопитни журналистки с фотоапарати съвсем не са желани там, установи наш репортер. Макар че се измъкнахме бързо след като станахме обект на красноречиви жестове от страна на труженички и сутеньори, успяхме да забележим паркирани на тази улица силистренски микробус и още няколко автомобила с плевенска и софийска регистрации.

И всичко това ако не е разочарование…

Мария Сашева

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=398

Posted by on дек. 5 2007. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.