СЕРГЕЙ АЛЕКСАНДРОВ: ПРИВЛЕЧЕН СЪМ ОТ КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ НА БЪЛГАРИЯ

ИНТЕРВЮ С ЧЛЕН ОТ ЖУРИТО НА КОНКУРС "РУССКАЯ ЗВЕЗДА", СЕРГЕЙ НАТАНОВИЧ АЛЕКСАНДРОВ
 
 

Уважаеми Сергей Натанович, бихме искали да ви попитаме защо сте се съгласили да станете член на комисията, журираща конкурс "Русская Звезда"?
Отговор: За мен, като руснак, който преди три години е избрал България за място на постоянно пребиваване, насърчаването на взаимното разбирателство между руснаци и българи е мисия и не може да бъде нищо друго. Виждам, че случаите на объркване и неразбиране между българи и руси често се дължат на факта, че руските потребители са привикнали към определени стандарти, които за българския производител са все още неизвестни. Освен това, руските гражданин, които идват в България в началото на ваканционния сезон, просто нямат достатъчно време, за да се ориентират в пазара на предлаганите стоки и услуги, а липсва и достатъчно авторитетна навигация за това. Конкурсът "Русская Звезда" решава точно тези проблеми.
Мероприятието се основава на положителния подход, тъй като цели поддръжка на най-добрите. Конкурсът служи за укрепване на доверието и разбирателството между българи и руси, изтъква най-добрия професионален опит, насърчава по-добри стандарти на бизнес политика и практика. Конкурсът помага на руските граждани да се ориентират по-добре в пазара на стоки и услуги в България, а и на българските предприятия – да разберат по-добре на изискванията на руснаците към предлаганите стоки и услуги. Той се стреми да приближи стоките и услугите на българските производители към очакванията и нуждите на клиентите от Русия, като формира солидна основа за бизнес доверие и човешко разбирателство и сътрудничество. Победителите в конкурса ще са онези български предприятия, които предоставят най-добрите услуги и производство на продукти, използвани от руснаците.

А защо взаимното разбиране да не е достатъчно? По общоприето местно мнение: напротив, руските граждани идват и остават в България, именно защото тук се чувстват като у дома си, но вече – и в Европейския съюз.

Съществуват объркващи думички, както и объркващи постъпки, жестове. Уж сте разбрали всичко, а се оказва съвсем друго. Питате за посоката и чувате в отговор, че трябва да тръгнете първо наляво, след това „направо”, и чинно свивате наляво, после надясно (на руски думата „направо” значи „надясно”) и… се загубвате, а мислено ви се иска да кълнете българина, който е дал насоките. Ще побързате да го обвините в недобронамереност или некомпетентност, но това би било погрешно – „направо” на български означава директно. Така е и при покупка на апартамент или къща – може да не се ядосваме на агента, който ни обещава баня, а на място откриваме, че има само тоалетна. По-късно, в хода на разговор с повишен тон се разбира, че никой дори не е мислил да ви мами, просто на български „баня” означава тоалетно помещение. Въпреки общата ни азбука – кирилицата, съвместната ни история, а и езиковото ни сходство, за руснаци и българи все пак остава доста голямата възможност за разлика в манталитета, в изискванията, а и в очакванията за стандарт, което има значителен ефект върху потреблението на местни стоки и услуги.

Как се озовахте в състава на журито на конкурс "Русская Звезда"?
Моят руски професионален и житейски опит ми позволява обективно да съдя за много неща, включително и за почти всички области на потребителския пазар в България. Основателите на конкурса са Асоциацията на рускоезичните собственици на имоти в България "Альоша" и редакцията на илюстрованото списание "The Sea", което се разпространява по българското Черноморие. Конкурсът се провежда с подкрепата на Министерството на икономическото развитие на България, Търговско представителство на Русия в България, Генералното консулство на Русия във Варна, община Бургас и община Созопол. Учредителите ме поканиха да вляза в състава на журито, тъй като аз доста активно участвам в живота на Асоциацията на рускоезичните собственици на имоти в България "Альоша".

Кой друг от Асоциацията влиза в състава на журито?

Комисията се състои от много влиятелни за руския народ и признати експерти, както и успешни бизнесмени. Член на журито е известната актриса Лидия Федосеева-Шукшина, а също и заместник-министърът на финансова академия при правителството на Русия – академик Сергей Силвестров, както и видния хирург, академик Столяров.

А с какво точно ще се занимава журиращата Комисия? Има ли вече безспорен победител – звезда?

Комисията вече работи, разглежда заявления за участие, които пристигат в повече от 40 номинации. Вече има постъпили заявления от фирми, свързани с пазара на недвижими имоти, винопроизводители, една заявка от модната къща, салон за красота… За лидерите няма да кажа нищо, все още. Колективното решение на членовете на оценяващата Комисия, заедно с имената на победителите, ще узнаете по време на заключителната церемония с коктейл на 29 юли, която ще се проведе в хотел "Приморец" в Бургас.

Вие сте толкова активен човек, не Ви ли доскучава тук – не Ви ли липсват усиления обществен и културен живот, енергичната бизнес среда в Санкт Петербург и Москва? Може би участието ви  в Конкурса е един вид замяна на руския обществен живот?
Аз съм привлечен от качеството на живот на България – от благоприятните условия и околна среда, великолепния климат, спокойния начин на живот, екологично чистите земеделски продукти. Привлечат ме и приятелски настроените хора, отнасящи се с добронамереност и уважение към руснаците и към нашата обща история. Всичко това създава благоприятна атмосфера за руските граждани и се явява съществен фактор на атрактивност. Важно е също, че Асоциацията на рускоезичните собствениците в България "Альоша" успя да създаде своеобразна човешка инфраструктура сред руснаците, които имат имоти тук. Така че, отговорът ми е: "Не, не скучая!"

 
 
Логото на конкурса
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

НОВИНИТЕ ЗА КАТАСТРОФИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ПЪТИЩА СА ЕДНА ВЕЧНА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ

БЕЗ ПАРИ-НЯМА ВЯРА!

ИЦО ПЕТРОФФ: ВЪЗРАСТНИТЕ ИЗНЕМОГВАТ, МЛАДИТЕ НЯМАТ РАБОТА

ПУТИН В РОЛЯТА НА ЦАР МИДАС

ШИЯМ САРАН: МАТЕРИАЛИТЕ ОТ УИКИЛИЙКС СА НЕПЪЛНИ, СЕЛЕКТИРАНИ, А ЧЕСТО И ПОДВЕЖДАЩИ

ПОЛ КРЕЙГ РОБЪРТС: КАКВО ПРАВИ НАТО В ЕДНА ВОЙНА В АФРИКА?

ПРОГРАМА НА ПАРТИЯТА НА СПРАВЕДЛИВОСТТА И РАЗВИТИЕТО: ВЪНШНА ПОЛИТИКА НА ТУРЦИЯ ДО 2023

ТОМАС ДЕ МЕЗИЕР ЗА КОНСЕРВАТИВНИТЕ ЦЕННОСТИ

КОЕ ПРАВИ ОТ НОРМАЛНИЯ ЧОВЕК ПРЕСТЪПНИК? -Й.Тодоров

ПЕРСПЕКТИВИТЕ НА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В ЛИБИЯ  – А.Бистров

АЛЕКСАНДЪР РАР: ГЕРМАНИЯ И ВСИЧКИ СТРАНИ ОТ БРИК СА ПРОТИВ ВОЕННА ИНТЕРВЕНЦИЯ В ЛИБИЯ

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: НЯМА НАЧИН ЦЕНИТЕ ДА НЕ ВЪРВЯТ НАГОРЕ

ОБЯВЯВАМЕ СЕ ЗА СЕМЕЙСТВОТО, НАЦИЯТА, РОДИНАТА И ЗА СОБСТВЕНАТА ИДЕНТИЧНОСТ – Ангела МЕРКЕЛ

ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗАНИМАВАЛИ СЕ С АКТИВНА ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ОСТАРЯВАНЕТО (1990-2010) – Калоян МЕТОДИЕВ

ПИРОВАТА ПОБЕДА НА БАН – д-р Лъчезар Аврамов

ВЪЗРАСТ И ФИЗИЧЕСКО ПРИСЪСТВИЕ В ПОЛИТИКАТА – Калоян Методиев

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ – ИСТИНСКАТА КАДРОВА КАТАСТРОФА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ

СЪД ДАДЕ ПРАВОМОЩИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДА ОПРЕДЕЛЯТ ПРАВИЛА ЗА ВЪНШНИЯ ВИД НА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ ПРЕД ВСЕКИ ДЕН: НЕ СМЕ ГОТОВИ ДА ПОЕМЕМ РОЛЯТА НА БУФЕР МЕЖДУ ЕВРОПА И АЗИЯ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3961

Posted by on юли 1 2011. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.