Село Мечка – срамът на МВР

Село Мечка, Плевенско се превръща в крайъгълния камък за българската полиция, и в частност за плевенската областна дирекция на МВР. Село Мечка е може би нейният най-голям срам.

Село Мечка е видимото доказателство за безпомощността на ръководството на МВР и още по страшното, за неговото (на министерството) безразличие и равнодушие.

След бунтовете в селото преди години, заради убийството на българин от група роми, след хилядите грабежи и нови убийства, нещата в населеното място не са се променили и на йота. Доказателство за това е последния репортаж на телевизия бТВ, излъчен в предаването “Тази сутрин” на 17 септември 2007 г. Репортажът не показа нищо ново, просто поднесе истината за пореден път, пред двумилионна аудитория, но по по-атрактивен и ясен начин (тук е мястото да се посочи, че за репортажа значително помогна и участието в предаването “Сблъсък” от 9 септември на кандидата за кмет на Плевен Станчо Тотов, издигнат от Общество за Нова България. Разглеждайки темата “За или против Националната гвардия” Тотов, в качеството си на общински съветник в плевенския парламент представи ситуацията в села като Мечка, Пелишат, Бръшляница и Славяново, която се характеризира с изключително влошена криминогенна обстановка).

Истина, която местните, а и не само те, живеещите в околните села и Плевен, управляващите, общинските съветници в Плевенския общинския съвет, дори и служителите на местното РДВР знаят. А тя е – в Мечка се краде денонощно, малтретират се заради това мирни селяни, стига се и до убийства. В Мечка вместо въздух хората дишат СТРАХ. Една къща, която и да е тя, произволно избрана или посочена е разбивана около 40 пъти. Както посочи репортера на БТВ там хората отглеждат единствено кучета, може би докато не се усетят крадците, че и те стават за ядене. 

Местната власт в Плевен, заедно с помощта на прокуратура, следствие, районно

полицейско управление и Областна дирекция Полиция не веднъж са се опитвали да диагностицират болестта, да й намерят илача, и да я остранят, но безуспешно.

Защо е така? Как така в едно село с осемстотин души не може да се осигури ред и спокойствие? Според разследвания на местните медий, между които с най-силно участие в. “Посредник”, проблемът идва единствено от липсата на адекватни действия от страна на Областна дирекция полиция. В селото няма осезаемо полицейско присъствие. Липсва точна система за приема на жалбите на хората, тяхното задвижване, след това работа по описаните кражби, издирването на точно описаните крадци и тяхното залавяне. След провеждането на извънредна сесия на Общинския съвет в Мечка и след множеството репортажи на местните медии, плевенската полиция реши да постави изнесен пункт на РДВР – Плевен в селото. Какво е положението сега? Кмета на селото посочи пред БТВ, че има такъв пункт, но от двама назначени полицаи единият вече се е пенсионирал, а другият е в отпуск. В службата в момента има един служител, който замества своите колеги, изпратен от управлението в Славяново. Той пък от своя страна работи по стандартите на класическия държавен чиновник във времето от осем до пет следобяд. След това селото е предоставено на услугите на крадците. Новият шеф на ОДП Плевен комисар Павликянов пред Ани Цолова попадна сам в смешното положение да обяснява, че Мечка е обект на специално внимание от страна на полицията, което се изразява в това, че там има поставени не както обикновено един квартален, а цели двама полицаи. Допълнително беше посочено от страна на комисаря, че от десет дни е назначена специална група от оперативни работници, които имат за задача да работят върху обекта Мечка.

Репортажът на бТВ е показателен за най-главното – за безразличието  на правоохранителните институции въобще. Дебелокожието на представителите на МВР е толкова голямо, че никакви факти, репортажи, интервюта за страданието на хората не могат да го пробият. Ако репортерът на бТВ  присъстваше на сесиите на местния парламент, или на честите срещи на медиите с хората от Мечка щеше да научи още, че по жалбите на хората не се работи, защото откраднатото не надвишава една минимална работна заплата и престъплението моментално е квалифицирано като малозначително. Щеше да научи още, че Мечка се намира в Община Плевен, следователно за него трябва да отговаря Първо или Второ РПУ – Плевен. От самото начало обаче, за този район се грижат полицаите от РПУ Пордим. Легендата гласи, че Венко Александров, родом от Пордим, в последствие депутат от НДСВ, известен като главен анестезиолог на Българската армия е обещал на Пордим в предизборната си обиколка до родното място полицейско управление. И ето ти, веднага се задействат институции и хоп – управлението е готово. Да ама Община Пордим не случва на населени места, т.е. няма необходимия брой жители и домове, за които да се грижи едно полицейско управление и към РПУ – Пордим прибавят няколко допълнителни села – Мечка, Бръшляница, Коиловци, Славяново, Пелишат. Които по териториално деление и разпределение се намират в Община Плевен. Какво се получава в действителност – изкуствено създадено поделение на МВР, което не работи както трябва и от което страдат реално жителите на горепосочените населени места. На журналистът щеше да му е интересно да научи още, как Община Плевен отделя средства, чрез общинския бюджет за бензин за патрулиращите коли на РПУ – та и на ОДП – Плевен, след като ръководството на полицията моли старейшините за високопроходими автомобили тип Лада НИВА, за да патрулира в селата по не асфалтираните улици. Такива автомобили бяха доставени – 6 на брой, но в последствие неизползвани, защото по думите на бившия комисар Бисер Иванов няма бензин за тях. Та се наложи съветниците да осигуряват по 4 000 лева почти на месец за гориво. Ефект обаче никакъв. Дори се стигна до унизителната ситуация Общината да плаща на охранителни фирми, които да следят за реда и спокойствието в горепосочените села, огнища на дребна, но непрекъсната престъпност, заради безпомощността на полицията. В тази ситуация кметът Найден Зеленогорски и председателят на Общинския съвет Георг Спартански съвсем не без основание повдигнаха въпроса за инициирането на промени в закона за МВР, според които да стане възможно създаването на Общинска полиция на подчинение на кмета на Общината.

Репортажът на БТВ посочи и обратната, възможната страна, как един кмет, бивш рейнджър се грижи сам, при това успешно за реда в собственото си село, в което има двойно повече цигани, отколкото в Мечка. Да ви представя и аз Росен Русанов – камуфлажни панталони, пистолет с кобур върху кръста, кожени ръкавици, риза, кожено яке, възседнал бялата си Лада Нива. В едната ръка рейнджъра кмет държи кормилото, с другата насочения мощен фенер, с който осветява в движение стопански и частни сгради в Буковлък през нощта. Ефектът е такъв, че в селото престъпността е сведена до нула, а цигани и българи с престъпни намерения, се замислят сериозно дали искат да опитат оловото на пистолета преди да направят някой незаконна постъпка. Росен е категоричен  – лесно се пази едно село с осемстотин души, но се иска лична ангажираност и отговорност. Канили са го да патрулира и в Мечка, но по неговите думи и той е човек, и си има предел и възможности, не може да се мултиплицира навсякъде.

Изводът е един полицията трябва да намери точните хора, за точното място. В Мечка трябва да има денонощно патрулиращо присъствие. Полицаи на които им е заповядано да работят, които да търпят санкции и съответно похвали или повишения при несвършена или свършена работа. Те трябва да работят на смени – например два дни да обикалят и три да почиват, ако щете. През останалото време да бъдат сменяни от свои колеги. На полицаите трябва да им се плаща добре, трябва да се възползват с всички облаги, които дава държавната институция МВР. Но най – важното трябва да са обезпечени от към автомобили, гориво и въобще техника. Това е начинът – или СТРАХЪТ в Мечка ще продължава да е повече от въздуха

Хората не искат да знаят за Маргините, за корумпираните депутати, за убийствата в София и за репутацията на МВР или Румен Петков в очите на еврокомисарите. Те си искат кончето, кравичката, златните кокошчици, каручката, ралото, мотичката….


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

Постановка

Октомврийската битка или DEJA VU

Престъпление

Костурски да си монтира камера вкъщи, в парламента и да си сложи катаджия на задната седалка

За новия мит с ужким добри намерения

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=79

Posted by on сеп. 20 2007. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.