СЕВЕРНАТА ДЕМОКРАЦИЯ СЕ ИЗРОДИ

НЕМСКАТА ЩАЗИ Е КАТО ДЕТСКА ГРАДИНА В СРАВНЕНИЕ С ДНЕШНА ШВЕЦИЯ

Шведският парламент  разглежда  Закон за подслушването от страна на Шведския отбранителен радио институт (National Defence Radio Establishment; FRA) на всички телефонни обаждания, sms-и и електронната кореспонденция. Очаква се, че управляващата коалиция,която разполага с мнозинство в националния парламент да гласува “за” проектозакона.

Представители на интернет-компанията Google и шведско-финландския телекомуникационен оператор Telia Sonera заявиха, че при приемане на закона, ще изнесат сървърите си извън границите на Швеция.  Опитите за прокарването на закона датират още от 2005  година. Министерството на отбраната на Швеция, под чийто контрол се намира гражданският FRA, е опитало да прокара закона за всеобщо подслушване на населението на страната за последно преди половин година. Тогава приемането на закона било провалено от острата обществена реакция, предизвикана от директора на Шведската полиция за сигурност Клаас Бергстранд, починал месец по-късно.  Отбранителното ведомство разпространило тестовете на законопроекта до всички заинтересовани инстанции на 22 декември 2006 г., в последния работен ден преди 2-седмичните коледни ваканции в страната. Датата била избрана неслучайно за прокарването тихомълком на решението, тъй като според местното законодателство, ако правителствените инстанции не изразят забележки по предложението в рамките на 2 седмици, то може да бъде прието от кабинета. Заради липсата на време за реакция, Бергстранд поместил директно на сайта на полицията протеста на своята служба. След разразилия се обществен скандал, Министерството на отбраната оттеглило предложението си, а на 22 януари 61-годишният шеф на полицията почива мистериозно от инфаркт, въпреки миналото си на спортист и липсата на здравословни проблеми. Новото ръководство на полицията за сигурност не изразила протест срещу текстовете на новия законопроект за подслушване. “Ако законът бъде приет, Швеция ще стане ужасен световен пример за грубо потъпкване на правата на човека и унищожаване на правовите норми”, коментира друг бивш ръководител на полицията, Андерс Ериксон, оглавяващ в момента държавния Регистрационен комитет – службата, приемаща всички предложения за събиране на информация за гражданите на страната. “Подобно нещо би могло да се случи само в Саудитска Арабия и Китай, но не и в една демократична, европейска държава”, коментира законопроекта един от ръководителите на Google Петер Флайшер. Миналата сряда, обществената организация Stoppa FRA-lagen (“Спрете FRA-закона”.) нае рекламно каре на страниците на водещия шведски ежедневник Dagens Nyheter, предупреждаващи всичките му читатели, че всичко, което правят в Интернет и всичките им телефонни обаждания ще бъдат следени, посочва PC World. Целта на Stoppa FRA-lagen е да настрои общественото мнение срещу закона, като по този начин повлияе на накои от парламентаристите от управляващата коалиция да гласуват срещу него. Съставът на шведският парламент включва 349 депутати от 7 партии. Коалицията на управляващите партии подкрепя закона, но опозизционните партии обявиха, че ще гласуват против него. За отхвърлянето на скандалния акт, е необходимо само 4 законодатели от управляващата коалиция да гласуват “против”.

Християн-демократите в парламента също се обявиха срещу закона, а в интернет с мотото, че новият закон е по-лош от режима на Щази в ГДР. 

 


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

 

БЕЛИТЕ ЩЕ СА МАЛЦИНСТВО В САЩ ДО 2050 ГОДИНА

 

ПО КОСЪМА ЩЕ ТЕ РАЗКРИЯТ

 

БЪДЕЩЕТО НА ПАЗАРА НА НЕДВИЖИМОСТИ У НАС

ОТ ПРОДЪЛЖАВАЩИЯ ВСЕ ОЩЕ ОСТЪР СБЛЪСЪК ОБАМА – КЛИНТЪН ПЕЧЕЛИ МАККЕЙН

СЛЪНЧЕВ БРЯГ ВСЕ ПОВЕЧЕ ЗАПРИЛИЧВА НА КЛОАКА! 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1190

Posted by on юни 19 2008. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.