СВОБОДНА ЛЮБОВ

КРАТКА ИСТОРИЯ НА ЛЮБОВТА ОТ ДРЕВНОСТТА ДО ДНЕС

Свикнали сме да слушаме стария рефрен: „Любовта печели, любовта винаги печели”.  Но пред по-голяма част от аграрното минало на човечеството, любовта е губела, най-малко след висшата класа. Днес, аз съм оптимист за бъдещето на романтичната любов, защото се завръщаме към моделите на романтизма на които човечеството се е радвало в древната си история: да избираме любимия човек сами.
Вероятно родителите са започнали да уреждат бракове за техните деца, когато мозъкът им е започнал да се развива, преди около 2 милиона години. Сред малкото оцелели до днес общества на ловци и събирачи на плодове, родителите организират първата сватба на сина или дъщерята. Нещо повече, тази договорка подлежи на промяна. Ако неопитните младоженци не били доволни от новия си партньор си събирали малкото вещи и се прибирали вкъщи. Договорът се анулирал и родителите били щастливи да видят детето си отново у дома. Младият човек вече можел сам да избира следващия си партньор.

Но преди 10 хил. години нашите предци започнали да водят уседнал начин на живот и да придобиват недвижима собственост като ниви, здрави къщи и се появила нуждата от усилване на социалните връзки. Какъв по-добър начин от това да оженим моя син за твоята дъщеря? Строго урежданите бракове станали начин за запазване и създаване на богатство и подсигуряване на генетичното бъдеще. Бракът трябвало да издържи на всяка цена. В някои аграрни общества можеш да се влюбиш в който си поискаш, но се жениш само за „правилния” човек”, от „правилното” семейство и с „правилните” социални, икономически и политически връзки.
Широкоразпространената традиция на строго уреждани бракове започнала постепенно да изчезва със зараждането на Индустриалната революция. Мъжът и жената напуснали фермата, за да работят във фабрики и повече нямало нужда да поддържат всички тези връзки. Вече можели да сами да си избират партньор.
Днес това движение набира скорост и поради две големи световни тенденции: глобалното нарастване на работещите жени и остаряването на световното население. Милиони години жените отивали на работа и  събирали плодове и зеленчуци и се прибирали вкъщи с по-голяма част от вечерята. Жените били икономически, сексуално и социално могъщи. С изобретяването на плуга, обаче, загубили по-голяма част от икономическата си свобода. Но когато тръгнали на работа и се връщали с пари у дома, започнали да претендират за своята икономическа автономия – и тяхното древно право да избират любимите и съпрузите си сами.
Със удължаване на продължителността на живота на хората, високия процент на разводи и повторни бракове, и много изобретения като виагра например, свободното време след пенсиониране, което позволява на мъжете и жените да разполагат с времето си и да са достатъчно здрави, за да намерят партньор и да се отдадат, както казват китайците на „свободна любов”.
И така съчетаването на романтичната любов и бракът е това, което социолозите наричат брачната форма на 21 век, известна като уникална формула, която е симетрична – брак между равни.
Волтер пише: „единственото приключение за страхливци”. Днес все повече мъже и жени имат възможност да се наслаждават на това приключение – любовта с някой, който страстно да обичат. По този начин човечеството възстановява традицията, която е съизмерима с нашия древния човешки дух.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ГРАНИЦИТЕ НА ЛЮБОВТА ИЛИ ЗА РИСКОВЕТЕ ПРЕД БРАКА С ЧУЖДЕНЕЦ

ЛЮБОВТА НА ФОТОГРАФКАТА (РАЗКАЗ)

ЛЮБОВТА ПРИ ЖИВОТНИТЕ

ДЕПРЕСАНТСКА ЛЮБОВНА ИСТОРИЯ

НЯКОЛКО ПРИЧИНИ И НАЙ-ГОРЕЩАТА ЛЮБОВ ДА ИМА СТУДЕН КРАЙ

НЯКОГА, НЯКЪДЕ СИ… УЧЕНИЧЕСКА ЛЮБОВ

ЛЮБОВТА ВЪВ ВРЕМЕ НА КРИЗА

ГЛЕДНАТА ТОЧКА НА МЪЖА ВЪВ ВРЪЗКАТА

ОБИЧАТ ЛИ МЪЖЕТЕ ДЕБЕЛИ ЖЕНИ

СТРАХОВЕТЕ В ЛЮБОВТА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2630

Posted by on окт. 26 2009. Filed under За любовта. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.