СВЕТЪТ ПОДКРЕПИ “ПУСИ-РАЙЪТ”, НО ЗАЩО АЗ НЯМАМ ПРИЧИНИ ДА ГО СТОРЯ

Автор: Владимир Домозетски

Няма при никакви положения да се обявя в подкрепа на музикалното трио “Пуси-Райът”, затова че обругававайки се с църковен храм се подиграха с вярата на милиони правослани руснаци и изобщо с милиарди християни в цял свят, които представляват една трета от населението на земното кълбо.

 Затова ли да го защитя, още повече, в качеството си също на христянин?! Да не съм глупак! Би било проява (най-наивно казано) на ужасен вкус, а да си го кажем направо: мълчаливо отричане на възпитанието ми; инак ще трябва да си сваля символа на Девата Мария, който виси на врата ми на верижка. Изобщо нямам такива намерения. С мяучене триото я призовават да прогони президента на Русия Владимир Путин. “Богородица, Дево, Путина прогони!” Това е мръсна и обидна “молитва”, защото никой не нахълтва в храм с разноцветни маски на главите, не вилнее вътре в него като обезумял и с помоща на усилвателна уредба не крещи с цяло гърло. Забележете, никъде не наблягам на политическия аспект на скандала. Просто коментирам разпространеното музикално видео в интернет.

 Да си поговорим за нещата право в очите – мен ме притеснява факта, че веднага след процеса срещу трите момичета и още преди да се обяви присъдата им от две години за въпросните „пънкарки” Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич от съд в Москва за грубо нарушаване на обществените порядки и демонстриране на религиозна ненавист, цял свят хукна да ги защитава. За какво по дяволите? Те дръзват да размахват и сочат пръст, че липсата на демокрация в Русия и била се изродила в диктаторска, осанката на президента, са призовали невинните девойки зад решетките.

 През последните седмици редица звезди се изказаха в тяхна подкрепа, сред които Faith No More, Red Hot Chili Peppers, Дани де Вито и Мадона, но също така официални държавни институции и световни лидери. Те призоваваха и продължават да призовават за правото на отстояване на свободата на словото.

 Появи се и нашумялата украинска организация ”Фемен”, която само още повече продължи да рови ума ми върху темата за скандалното, обидно и разпасано демократично поведение, без още да сме наблегнали на въпроса за участието на президента Путин в цялата тази грозна история. Той самият мълчи, не искал да се меси в работата на съдебната институция. Така и аз официално от липса на мотив, ще си мълча.

 Забравих да спомена, че в 35 града в света, включително Париж и Вашингтон, бяха организирани протести в знак на подкрепа за руските аматьорски певици. В София бяха нарисувани разноцветни качулки върху главите на съветските войници от Паметника на съветската армия. Четири феминистки в Украйна, едната от тях – гола до кръста – използваха моторна резачка, за да срежат шест метров дървен кръст на централния площад в Киев. “Сега хората, които почитат кръста, искат да пратят в затвора невинни”. Последното ми дойде в повече…  така или иначе  от образувалата се медийна върхушка е непосилно да не се прозре политическата осанка в цялата работа. До колко основателна е друго поле на изследване. Но научих за това:

 Украинките решиха да се изплюят срещу милиони живи и мъртви християни и друговерци със рязане на шест метровия дървен кръст, поставен в памет на жертвите на сталинските репресии, той не бил случаен – така решиха те да демонстрират подаване на ръка в знак на съпричастност към изпълнителките… ( ?! ) Иска ми се да поставя още много въпросителни след това изречение и много удивителни в знак не толкова на неприятна удивеност и обърканост, колкото на разочарование и гняв, че днес по такъв жалък и лишен от всякаква добродетел начин се сформират обществените движения и се защитават псевдо-права и псевдо-свободи. Фемен-истките изглеждат като проститутки жадни за евтина сензация и ако веднъж ги беше заболяло за несправедливостите по белия свят, поне само за една едничка от жертвите му, вместо да режат дървени кръстове с резачки, за да привлекат внимание върху нелогични на действията им искания, ( или единствено върху своите гърди, кой знае? ) най-малкото нямаше да режат паметни кръстове в центъра на столицата; щяха да измислят друг начин да изразят своята позиция и неoдобрение, за да бъдат чути, а лично според мен те само са чакали удобен случай просто да се покажат съблечени по медиите. Това е провокация и смятам, че точно споменатите провокации са наказуеми. Най-малкото е абсурдно да се обявяваш в знак на съпричастност към „каузата” на три глупачки на фона на милионите жертви като режеш кръстове в центъра на столицата! И бих искал да кажа: Исус ли беше виновен за репресиите на Сталин или е виновен, щото божият син го разспнаха, за да го има този свят, който го има днес? Може и да е започнал да съжалява за тази своя жертва към нас… Може наистина да е виновен. А обожествяваните днес са с нови и различни лица. Но прикрити зад разноцветни качулки преди да влязат в храм или затвор, защото смелостта не е никога анонимна.

 Давам си сметка, че зад тези движения се крие изпитваната и гложеща липса на младежта да следва ясни идеи за бъдещето, защото не са подготвени за него. Младите днес изпитват остра и болезнена нужда от идеали и герои, които да следват. Попадайки все на грешни и лъжовни персонажи, те са като изгубени; никой не им помага; не изглеждат достатъчно готови да променят както своето бъдеще, така и широкия свят, защото ако преди са се събирали и са повеждали себе си срещу демагогията от чувство на добродетел и гняв, в обща кауза като жива стена срещу несправедливостта, за да се защитава по-доброто утре, сега налице е предимно озлоблението и желанието за неговата разруха, не обновление.

 Но виновна ли е демокрацията? Виновна е. Тя е главният виновник. Трябва да очертае границите на свободата и свободията, защото е видно, че безработните са много, а желаещите минутките парче слава за съмнителни ценности – не по-малко. Точно така. Време е да се обсъди въпросът за мястото на демокрацията днес.

 А дали лично Путин няма вмешателство в събитията, не знам. Всички писаха и казаха, че да.  Аз пък си давам сметка, че опозицията на държавния глава само печели от разигралия се скандал и не съм далеч от предположението, че сама си го е изрежисирала. Видно е единствено, че сега дяволито и доволно налива още масло в огъня. Това са лицемерните политически двойни игри, не се наемам да защитавам или поругавам президента или опозицията, понеже което и да сторя все ще сгреша. Още повече не съм достатъчно наблюдавал руската действителност и обществените й процеси, та чрез тези страници да си разигравам жалката ролица на много знаещ, както правят мнозина. Заради правото им на „свободни граждани”…

 Но съм защитник на друго. Случаят с трите изпълнителки открехна за пореден път вратичката към една сериозна дискусия, която трябва да бъде проведена, точно толкова шумно, подобно на шума, който напразно се заоформи около тях. Шум явно е нужен. За да се разбере сериозността на темата.

 Знаем и че преди пак се събличаха, но поне не режеха кръстове и не се гавреха с религиозното право, щурмувайки храмове с нахлузени качулки. Когато голите активистки го сториха в подкрепа на Юлия Тимошенко, не ми се стори фрапиращо. Помислих си: “Ето го феминизма на 21 век, който черпи идеи от миналото”. Но после жените, от чийто собствен пример се възползваха, но лошо, после направо автоматично се изложиха. Така де, лесната слава винаги води след себе си горчива глъчка. Ала дали ще го разберат? И какво изобщо трябва да се разбере…

 Време е да се повдигне въпросът за демокрацията, която означава свобода, но не свободия и право, но не унижавайки с него.

 Подкрепата продължава да бъде мащабна и повлича след себе си маса от хора и организирането на солидарни към участта на девойките кръгове. Междувременно руското посолство в Лондон обвини британската полиция, че не е предприела действия, за да предотврати атака срещу сградата на консулската служба, извършена от група активисти, протестиращи срещу подкрепата на Москва за режима на сирийския президент Башар Асад. Първоначално се ядосах на руската официална институция, защото тук нещата стоят по съвсем друг начин. ”Всеки може да изразява своята позиция без това да е нарушаване на закона!” – казах си наум пред телевизионния екран. Обвиненията бяха отправени в момент, когато 40 души с маски на главите демонстрираха пред посолството срещу присъдите на „Пуси-Райът“. После прочетох: “Нападението срещу сградата на консулството е най-сериозното в историята на дипломатическата мисия”, предавайки “Ройтерс”, и така само допълнително затвърдих предположението си изразено по-горе за склоността на обществеността към разруха, а не защитаването на по-доброто утре, макар то да се използва като аргумент в днешните протести съставени предимно от млади хора. Освен национални правителства, като тези на САЩ и Германия, международната правозащитна организация „Amnesty International”, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) също излязоха с декларация, с която поискаха трите жени да не влизат в затвора, защото „техните действия са защитени от правото на свобода на словото“. „Словото не трябва да бъде ограничавано, потискано и при никакви обстоятелства не трябва да води до затвор, независимо до каква степен е изпълнено с провокация и сатира и дали засяга болезнени въпроси“, подчерта Дуня Миятович, представителката на ОССЕ по въпросите за свободата на медиите, без да коментира защо всъщност руският съд осъди жените на две години затвор.

 Стига, болят ме ушите от спекулирането с билата така свещена свобода на словото, която никой не цени, а и защото – такава-просто-отдавна-няма. Да защитаваш нещо, което не съществува е като да се бориш с вятърни мелници. Или както с изказването на г-жа Дуня Миятович, да внасяш мъгла в свободата да се упражняват законите.

 Защото ако провинение за хулиганство от такъв тип се осъжда на две години затвор, на мен не те не ми се струват скандални. Не прилагането на закона ще орони имиджа на Русия пред световната общност, както горещо се призовава, а клякането пред правото да упражнява суверенността си.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5275

Posted by on авг. 23 2012. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.