Светослав Малинов и Валентин Василев в актуално

Светослав Малинов депутат от ДСБ :

Няма да подкрепим Борисов за никаква изборна длъжност

–          Как вървят преговорите за общ десен кандидат-президент?
–          Засега бавно, защото недоверието между някои от участниците се беше натрупало  с години. Така че стъпките са в правилна посока. Преговорите напредват, но темпото явно не е задоволителнно за голяма част от хората. Въпреки това нещата вървят напред.
 

–          Бихте ли подкрепили Бойко Борисов, ако евентуално се кандидатира за президент?
–          По никакъв начин не бихме го подкрепили. Не го подкрепихме и за кмет на София, естествено, че няма да го подкрепим за президент и за друга изборна длъжност на този етап. Смятаме, че това е част от изнервеността и дебата, който тече между другото във всички партии и не смятаме да участваме в този разговор.
–           Как гледате на затоплените отношения между столичния кмет и СДС?
–          Откровено да ви кажа, дори не знам дали има такива затоплени отношения, т.к. позицията на ръководството, на органите на СДС, включително и тези, които изразяват позиция на партията. Там нещата са същите, каквито бих казъл са били и по-рано. А по отделни изказвания не бива никой да прави извод за цялата партия.
 
 
{mosimage} 
 
Валентин Василев, председател на СДС – София-област: 

СДС трябва да работи с Борисов, синя София гласува за него 

– Г-н Василев, как стигнахте до идеята да поискате СДС да подкрепи Бойко Борисов за президент, ако той се кандидатира? 

– Моето предложение пред Националния съвет на СДС беше съвсем друго. Във вторник колегите приеха една декларация по мое предложение, която подкрепя българските общини в стремежа им да решават най-тежките си проблеми и която настоява за по-голяма финансова и управленска самостоятелност. В дебатите по тази декларация аз призовах за по-тясно сътрудничество на СДС с кметовете на българските общини, включително и с кмета на столицата Бойко Борисов. И то не само защото в момента той има най-висок политически рейтинг, но и затова, че като кмет на София той работи с заместник-кметове, част от които са от СДС, с районни кметове, общински съветници, директори на фирми… Освен това по редица важни въпроси нашите позиции съвпадат. А не трябва да забравяме, че Бойко Борисов е избран за кмет на София от хора, които преди това са давали гласа си за СДС. Тоест те са го припознали като една алтернатива на кандидата на БСП. Така че аз не виждам нищо страшно от един такъв диалог и от едно такова сътрудничество между СДС и Бойко Борисов. Нещо повече, аз смятам, че от един такъв диалог ще спечелят всички – и СДС, и кметът, и столичани. 

Що се отнася до политическо сътрудничество, трябва да е ясно, че ние не можем да пренебрегваме политическото влияние на Бойко Борисов. Това сътрудничество е въпрос на време и диалог. Какво ще се случи, времето ще покаже. 

В момента се водят преговори за общ кандидат-президент между осемте десни партии в парламента. Аз не се съмнявам в добронамереността на нашите представители, които ще направят всичко възможно за добри резултати. Но е факт, това е личното ми мнение, че тези осем партии имат общо обществено одобрение едва 8-9 процента. Това е крайно недостатъчно за издигане на една кандидатура и за победата й.  

– Казвате, че е въпрос на време политическото сътрудничество между СДС и Бойко Борисов, както и че десните нямат шанс за силна кандидатура. Ще го подкрепят ли сините кмета, ако реши да става президент? 

– Независимо дали той ще издигне своята кандидатура или не и дали ще бъде издигната друга кандидатура, убеден съм в две неща. Първото е, че ние трябва да си сътрудничим с Бойко Борисов. И второто – ако ще се издигат канидадати за каквито и да е избори, то трябва да се потърси мнението на цялата демократична общност чрез нейни представители. Това може да стане с един широк инициативен съвет. Въпросът точно кой ще бъде кандидат за президент не е разглеждан, но във всички случаи ние трябва да си сътрудничим. 

– Досега никой в дясно не е припознавал Борисов за фигура от десницата. Не се ли опитва СДС да го легитимира като десен политик? 

– Както забелязвате, аз не говоря за десни политици, защото това е малко относително понятие. Става дума за демократичната общност. Пак казвам, че щом София, която преди години наричахме синя, е дала такова доверие на сегашния кмет, значи хората виждат в него представител на тази демократична общност.  

– Чуват се упреци към СДС, че, грубо казано, “прикляка” на Борисов. Може ли желанието ви за сближаване с него да провали преговорите за общ десен кандидат-президент? 

– Аз не водя тези преговори. Пак повтарям, че нямам никакво съмнение, че представителите на СДС водят много добронамерено тези преговори и че са готови на всякакви компромоси за да има обща кандидатура. Предложението, което направих и което представих за размисъл и дебат, е да се разшири кръгът от тези осем партии. Тоест канидатурата да бъде обсъдена и предложена от цялата демократична общност. Мисля, че много хора са на това мнение. Успехът може да дойде, ако за него работят повече хора.

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=408

Posted by on мар. 16 2006. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.