СВЕТОВНИЯТ ЯДРЕН КЛУБ

ДОКАТО 14 ДЪРЖАВИ ИМАТ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ, А 30 ПРОИЗВЕЖДАТ АТОМНА ЕНЕРГИЯ ДРУГИ 18 ВЪЗНАМЕРЯВАТ ДА СИ ПОСТРОЯТ АТОМНИ РЕАКТОРИ

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ИМА ХОРА, КОИТО ВЯРВЯТ, ЧЕ ДА СИ МОДЕРНА СТРАНА СЕ НУЖДАЕШ ОТ АВИОЛИНИЯ, ОЛИМПИЙСКИ ОТБОР И РАЗБИРА СЕ ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА

ЕДНА АТОМНА ЦЕНТРАЛА СТРУВА МЕЖДУ 2 И 4 МИЛИАРДА ДОЛАРА

Ядреното оръжие дава увереност за защита заради заплахата от унищожение на огромно количество хора, а атомната енергия произвежда електричество без много от негативните ефекти причинявани от изгарянето на изкопаемите горива.
След Фукушима реакциите на еколозите срещу изграждането на нови атомни реактори чувствително нарастнаха.
От 30-те страни, които днес произвеждат ядрена енергия, три са в процес на спирането й. Германия и Швейцария решиха да постепенно да спрат своите реактори, а Япония затвори всички свои централи за техническа проверка след миналогодишното бедствие.

Според Кай-Хенрик Барт, експерт по ядрена сигурност от Университета Джорджтаун – „Немското решение несъмнено е в резултат на случилото се във Фукушима. Германците имат дълга история на загриженост за радиацията, която датира още от 70-те години на ХХ век, когато започват борбата срещу реакторите. Всъщност, генезисът на зеленото движение е борбата с атомната енергия. Не съм убеден, че атомната енергия е най-доброто икономическо решение на енергийните проблеми.”

Според Барт икономическа изгода за страни, които искат да развиват ядрена енергетика може да има само ако цените на петрола станат много високи. Но ако цените на петрола слязат доста под 100 $ за барел, то тогава ядрената енергетика ще изпита сериозни трудности, защото първоначалната инвестиция е доста голяма. Една атомна централа струва между 2 и 4 милиарда долара, казва още Барт.

Докато е много важно да не се смесва гражданската и военна употреба на ядрените технологии и двете са неразривно свързани с научната сфера. Най-общо казано, атомната енергия може лесно да пригодена за военни цели, което да бъде част от изравняването между някои страни.

СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ БОЙНИ ГЛАВИ

Германия, също като Япония, е покрита от Американския ядрен щит от времето на Студената война. Докато Япония обявява, че е способна да произведе ядрени оръжия ако се наложи, то Германия, заедно със съюзниците си от НАТО – Белгия, Холандия, Италия и Турция, съхранява американски ядрени бойни глави на своя територия. Въпреки че американските стратегически бойни ракети са разположени на тяхна територия и местните военни знаят как да оперират с тях, те напрактика не могат да вземат суверенни решения за тяхната употреба или използване.

В миналото британците решшиха да се откажат от своите ядрени оръжия. Скептиците казват, че Великобритания всъщност не се нуждат от такива ракети от отбранителна гледна точка. „Подръжката им струва майка си и баща си, а кой смята че Обединеното кралство е суперсила в този аспект?”, пита Барт.

Бивши врагове от времето на Студената война – Русия и САЩ имат най-големите количества оръжия и са основните мишени на разоражаващите движения. Но най-важният дебат днес е относно зараждащите се ирански възможности. Иран обявява, че неговата ядрена програма е изключително за цивилни цели и че ще спре износа на петрол от страната. „Не мисля, че икономическата изгода е основният двигател зад всичко това. Не строите огромни съоръжения за обогатяване на уран в Натанз и Кум само за един единствен реактор.”, казва Барт. Той отхвърля тезата, че атомните оръжия ще направят Иран по-сигурен и отправя забележката – стратегическата грешка е Иран да се набелязва за атака, вместо за сигурност.

Според него по-умните страни ще инвестират повече в зелени технологии, отколкото САЩ и Европа. „За съжаление има хора, които вярвят, че да си модерна страна се нуждаеш от авиолиния, олимпийски отбор и разбира се ядрена централа”

Със съкращения от Ал Джазира

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4657

Posted by on юли 3 2012. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.