СВАТБА ПО ИТАЛИАНСКИ

Италия … каква е тя? Това е страна на туризма, където слънчевите плажове се къпят от вълните на топли морета, това са Алпите – световно известни със ски трасетата си. Италия – това са великите футбoлни клубове с тълпите крещящи тифози, това са десесетки сортове кафе, известните италиански автомобили и модни къщи, това е духът на Римската империя осеяна с руините на Колизеума и камбанния звън на многочислените храмове. А също така Италия – това са препълнените с младежи барове, шопинг центровете, августовския отпуск на цялата страна, естествено пицата, виното, туриските, многочислените родове, дискотеките и гордоста за италианския стил и стоките „made in Italy”. Марките Ferrari, Armani, Alfa Romeo, Lavazza, Ferrero, Gucci, Cavalli, Martini… Е, добре дошли в Италия! За да ви запозная с италианските нрави и традиции ще ви представя един особено важен момент от живота на един италианец сватбата.

 

  Италианската сватба, може да се каже, това е събитие за което се готвят дълго и щателно, претегляйки всичко за и против. Това събитие, без преувеличение, може да се нарече най-главното в живота на италианеца и причините за това са няколко. Първо, църквата позволява да се сключи брак само един път, а тъй като повечето италианци предпочитат църковната венчавка, оказва се, че това събитие е единствено по своята същност. На второ място, сватбата е събитие не само за младоженците, а и за техните семейства. След сватбата става и особено по своята същност сливане на двете семейства, и по такъв начин родствениците на всеки един член на една от фамилиите значително се увеличават. В Италия съществуват 3 вида сватби:

1. Гражданска сватба, която се извършва в общината. Сватбите от този тип стават, ако един от младоженците не е католик или е човек който вече е сключвал брак. 

2. Църковен брак. Разрешен е само за тези, които са навършили 21 години. Ако младоженеца или булката не са навършили 21 години, но вече имат 18 години е необходимо разрешението на родителите на двамата. Ако отсъстват подписани документи за това, че родителите на младоженците са съгласни да се сключи брак, църквата има право да откаже брака. 

3. Брак, който едновременно се признава от църквата и държавата. Този вид бракове понастоящем са най-популярни в Италия.

Съгласно италианските закони, е възможен брак между италиански гражданин и чужденец. Ако чужденец е преживял на територията на Италия 6 и повече месеца след сватбата той става италиански гражданин. Ако чужденецът не е живял в Италия 6 месеца, сватбата също е възможна, но трябва да минат три години, за да може чужденецът да стане италиански гражданин.Ако в Италия се родят извънбрачни деца, то те биват наричани "adottati" и нямат някои права, които имат децата родени в семейството. Така например, те нямат правото да носят бащината фамилия. И накрая малко за това как италианците се готвят за сватбата. Когато двама души решат да се оженят в църква те са длъжни да посещават специални курсове към църквата. Тъй като тези курсове се провеждат само два пъти годишно, става така, че времето за сватбата трябва внимателно да се изчисли. Естествено младоженците се грижат за подаръците, които искат да получат. Ето защо съставят списък с подаръците, които желаят да получат и го изпращат на поканените гости. Гостите, според своите финансови възможности купуват подаръци на младото семейство. Важно тук е, че закупеният от гостите подарък може да не бъде от списъка. Е и разбира се, за сватбата се подготвят и роднините на младоженците, поръчвайки дрехи, места в ресторанта, цветя и всичко друго, което е необходимо за една сватба.

Сватбата по италиански е доста напрегнато начинание изпълнено с множество грижи и затруднения.


ФРАНЦИЯ – ЕДНО НЕЗАБРАВИМО ПРЕЖИВЯВАНЕ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1348

Posted by on авг. 14 2008. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.