СБОГОМ НА ДЪРЖАВНИЯ СЕКРЕТАР КЛИНТЪН

Hilari KlintanАвтор: Лани Дейвис (шеф на адвокатска кантора във Вашингтон, специлизирана в стратегически кризисен мениджмънт. Съветник на президента Бил Клинтън (1996-98).  

Фактът, че тя може би е най-популярният държавен секретар в историята на Съединените щати не е изненадващ. Всички качества, които я правят толкова успешна са добре известни на тези, които я познават отдавна: винаги здраво работи, чувствителна към другите, умна, вижда голямата картина, притежава всички качества на великите хора.

Спомените…

Септември 1969 година. За пръв път срещнах Хилари Родъм, когато бях третокурсник в юридическия факултет на Йейл, когато се записвах за часовете, а тя беше след мен на опашката. Познах я, защото наскоро бях виждал нейна снимка в едно национално списание, където беше представена нейната реч, като студент отличник, в Уесли колидж във връзка с наследството на 60-те.

След около 5 минути ме попита къде е най-близката клиника за бедни в Ню Хевън. Мина ми през главата, че тя може да стане първата жена президент на Съединените щати, или най-малкото сенатор. Почти всеки, който я познава от онова време е имал същото първо впечатление.

Далеч напред – октомври 1997. Майка ми, едва възстановяваща се от сърдечни проблеми, ме посети в Белия дом, за да я представя на нейната героиня – Хилари. По пътя за резиденцията я карах я да повтаря след мен: „Здравейте госпожо Клинтън; радвам се да се запозная с вас госпожо Клинтън; довиждане госпожо Клинтън“ – нищо повече.

Когато първата дама влезе в стаята, облечена със светло жълт костюм, майка ми й каза: „Здравейте, госпожо Клинтън“. Но после продължи: „Не бяхте ли с този костюм в шоуто на Лари Кинг миналата седмица?“. Глътнах си езика. Майка ми си сложи ръка на устата и ме погледна притеснена, защото знаеше, че е излязла извън сценария.

Хилари избухва в смях – прекрасният гърлен смях на Хилари, който кара всичките й приятели през годините  да се засмеят с нея, без дори да знаят защо. „Да, мадам, бях с него. Вие сте много наблюдателна!“. Мама се разсмя с нея, видимо облекчена.

Януари 2003 година. Новоизбраният за републикански сенатор от Северна Каролина – Линдзи Граам, преди това ключова фигура в републиканския импийчмънт, който познавах от многото ни телевизионни дебати, ми се обади и ме попита дали мога да се свържа със сенатор Клинтън, защото той иска да работят заедно. Разбира се, му отвърнах.

Не се изненадах, когато месеци по-късно, Граам и Клинтът работеха заедно в Сенатския комитет за Военната служба, за да финансират нарастващите разходи за здравеопазване на бившите и настоящи членове на Националната гвардия и. Не бях изненадах и, когато по-късно, сенатор Робърт Бърд, демократ от Западна Верджиния, я удостои с титлата: „работен кон, а не кон за показ“.

Януари 2009 – 2012: Като държавен секретар, тя посети 112 страни по света и промени начина по който Америка води своята дипломация и развитие – с исторически фокус върху връзката между правата на жените по света и политиката по националната сигурност на Съединените щати.

Тя пое цялата отговорност за провалите на Държавния департамент, които доведоха до трагичната смърт на американския посланик в Либия и трима други американци. Комисията за разследване на случая завърши своето разследване и откри систематични управленски грешки в департамента, и отправи 29 препоръки за подобряване на сигурността в посолствата. Секретар Клинтън ги прие. По мое мнение, тази ужасна трагедия не помрачава нейното блестящо представяне като държавен секретар.

Когато Хилари Родъм  Клинтън напусне офиса в близко бъдеще, това ще е нейното време за почивка. Да има време за себе си – без график, който да и казва какво да прави. Тя ще има време да помисли; да се радва, да обича и подкрепя своя съпруг и семейство, каквото винаги е правела като първостепенен приоритет в своя живот; за малко, надявам се, да не прави нищо, освен да си почива.

Но всичко това няма да продължи дълго. Нямам идея дали някога отново ще се кандидатира за политически пост. Но знам едно нещо. Тя ще се върне към активния живот с името на общественото благо, ще служи на обществото, ще въздейства на света около нея, ще окуражава другите, някак си, някъде, ще учи, за да помогне на страдащите.

Затова тя е тази, която е. И която винаги ще бъде.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5801

Posted by on дек. 31 2012. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.