САЩ И ВОЙНАТА, „АЛ КАЙДА“ И ДЖИХАДА

Отмина 11 септември. Америка почете годишнината от този ден скръбен ден. Но Америка никога няма да може да изпрати 11 септември от черните дати в своята история.
Нито може да заличи своята вина за терористичните действия на „Ал Кайда“, водената външна политика през последните 20 години, война през последните 9 години, вдъхновена повече от филмите базирани в Холивуд, а не на детайлното обмисляне, правилната стратегия и позоваване на фактите. Управляващите отдавна трябваше да си направят сметка, че „невежеството не е добър съюзник с войната с тероризма“. 

Както пише доктор Марк А. Габриел. Израстнал като посветен мюсюлманин в Египет, защитник на докторат на „Ислямска история и култура“ и преподавател в университета „Ал-Азхар“ в Кайро-един от най-престижните ислямски университети, получил магистърска степен по световни религии и автор на книгите „Ислямът и тероризмът“, „Ислямът и евреите“, „Евреите и Мохамед“, както преведената на български език от издателство „Мемора“-“Умът на един ислямски терорист“.
Да, Америка изглеждаше потенциалния победител в лицето на противника, защото освен че са най-добрата военна сила в света имат и най-добрите служби и агенти за извличане на секретна информация. Тогава къде се корени огромната грешка?
Много просто. Те не победиха, защото не ги използваха като само мисълта, че притежават всички директиви да спечелят, (което наистина сякаш изглеждаше въпрос на време да бъде пометено чудовището с името Тероризъм) ги нахрани в отрицателния смисъл на думата считайки, другата съвършенно сериозна необходимост, че преди да нападнеш първо трябва да опознаеш врага си, едва ли не за напълно излишна.
Имперската надменност и гордост ги сдоби с провала, с презрението на планетата, която детайлно и под лупа наблюдава всеки нейн ход. Последният факт я възпротиви от сериозни и настъпателни действия в Ирак и Афганистан от страх да не бъде обвинена и обявена от страна на свободите и правосъдието в страна на кръвопролитията и войните. Затова тя обеща да води една „безкръвна война“ още преди да я започне и още преди да подеме каквито и да е било действия. Изпрати силите си в Ирак и доказа колко неподготвена е всъщност. Не говоря заради самите атентати от 11 септември, реализирани едва ли не обидно лесно за амбициозен и постяващ си високи летви терорист като Бин Ладен, съобщавайки, че за много по-кратко от предвиденото време е изпълнен планът да ударят сърцето на нацията, макар че само този факт в случая ни е напълно достатъчен. Колко неподговетва бе преди и след.
Говоря за друго-тя нападна Ирак цели три седмици след трагичните събития белязали своите 3000 жертви и сериозни икономически вреди с рухването на сградите; позволи на Бин Ладен в този мълчалив от към действия период да прегрупира и обезопаси организацията си. Когато Джордж Буш тръгна да сформира коалиция с останалия свят за предстоящия отговор на атаките той показа, че страната му е несигурна. Макар, че това бе война на „Ал Кайда“ насочена към Америка, не към цялото човечество, както тръбяха медиите, от Вашингтон логично се очакваше сам да се защитава и брани интересите си. Затова не приемам твърде неподходящото определение „Война срещу световния тероризъм“, която управлението на САЩ обяви. Войната беше срещу нейните интереси, а не срещу всички лоши. Сигурно симпатизира на героя си от „Рамбо“ и актьорските симулации. Но нека продължа.
Тя не научи уроците от своята история, продължаваше да се намесва в контролирането на други държави в най-горещите и агресивните точки на света и очакваше как с бързи действия ще създадат свое подобие на едно свободно и демократично общество. Тамошните народи ще им благодарят, ще ги нарекат спасители и накрая ще почерпят на мило и на драго с природните си богатства. А всъщност паралено с това ще обискира земите им и ще се превърне в техните очи в най-мразения враг и тиранин. До някъде наистина искаше да помогне и ограничи подтисническите им режими, но паралелно с ролята на Супермен и Батман се осланяше от имперското чувство да превзема. Въпросът не опира кое повече, а на къде повече и Барак Обама иска-не иска ще начертае новата политика на Щатите. Едно е сигурно: двуличието бе скъпо заплатено в утрото на 11 септември, а по-късно с политиката ала „Ще правя какво искам, пък да става каквото ще“ сама си вкара автогол. Разбираемо, мперията определено не може да си позволи да бъде в лоша позиция. Е, беше и продължава да бъде. Затова пък по време на управлението на Джордж Буш от американската армия наляво и надясно се разпростаняваха в медиите несъществуващи победи и с всяка своя неуспешна атака съобщаваше, че „Ал Кайда“ е почти разрушена. Както е написал преди много векове китайският философ Сун Дзъ: „Всяка война се основава на измамата“.
Америка сгреши, като подцени организацията на Бин Ладен, причина да нанесе по-скоро на себе си от колкото на членовете й сериозни травми.
Тя очакваше, че ще залови един по един терористите и ще ги осъди. Само, че не е ли твърде наивнистично да подемаш такива действия срещу бройка, за която нямаш никаква представа. Не е ли също така достатъчен фактът, че нападна Ирак-втората по значимост за мюсюлманската религия страна, като Афганистан също не остава много по-назад? Или с други думи за да е по-ясно: Не направи ли страхотната услуга на Бин Ладен по този начин саудитеца да мобилизира с американските окупации и повече на тези на коалицията през 2001 година, (защото Америка не е свикнала да губи свои граждани) мюсюлманите по цял свят в „отбранителен джихад“? Така Бин Ладен си спечели титлата защитник на правата вяра и духовен водач, който така или иначе след атентатите на 11 септември веднага се сдоби със световна известност и заслужи възхищението на милиони единоверци. А после не се спре да разпалва още повече яростта с ясновидската си дарба да предвижда всяка следваща крачка на врага използвайки го като своя марионетка и предизвиквайки всички мюсюлмани на планетата още по-убедително в джихад. С действия, които категорично не са обида за мюсюлманите погледнато през нашите очи, но за тях са сериозен шамар, последните са възпитани в задължението да отвърнат с всички налични средства.

Нещо, което противоречи в Християнската религия. Библията например учи: „Ако ти ударят шамар по едната буза, обърни и другата“. Съжалявам, че трябва да кажа това и да опонирам на всеобщите, широко приети схващания, че религиите сами по себе си си са едно нещо. Едва ли не само имената на Християнството, Будизма и Мюсюлманството са променени, защото и трите световни религии проповядват любов към ближния. Това е така-до някъде.
Други, също както първите упорито рекламират с обратната теория, че вярата и стремежа към доброто са създали и разпръснали различните религиозни учения. И това може да е така-до някъде. Не съм теолог за да дам квалифицирано мнение, а и не смятам в момента определена нужда от такова.
Дори без да е теолог по професия, обикновеният наблюдател, какъвто съм и аз може да си даде ясно сметка, че любовта към Бога се изразява по едностранчив, чист и искрен начин да добива най-свиш смисъл и духовно възнасяне у човека и такава е изобщо ролята на религиите. Ала също така, обикновеният наблюдател, какъвто съм и аз често не си дава сметка че отношението към Бога освен изтъкано от любов може да обвърже човека в опасни съюзи с Него. Осъзнаването на причината може би атеизмът да набира все повече привърженции без да ги прави по-малко морални и по-малко добродетелни хора.

Ще направя проста разлика между мюсюлманството и християнството, в контекста на войната, която доби широко религиозен отенък между двете световни религии.
Да, ако не сте запомнили пак ще повторя: Библията учи: „Ако ти ударят шамар по едната буза, обърни и другата“. Но за мюсюлманите шамарът се превръща в закон да накажат посегналата им ръка по възможно най-острия, болезнен начин. И ще добавя на тези, които не са съгласни с мен, че целта ми е не да убеждавам, че някоя или друга религия е по-малко миролюбива. Ала все пак нека не забравяме, че Исус и Мохамед, божите синове за християниските и мюсюлмански богове са две съвършенно различни личности. Исус е духовен водач, Мохадем също, но при това си спечелва много повече преднина пред него, защото си служи доста умело с оръжието и превземческия талант на пълководец. Мохамед освен духовен водач е и прекрасен политик. Изглежда не познава думата мир, когато разрешава конфликти с ятаган и раздава правосъдие с него. Подобно на своя баща, Аллах, е жесток към всеки, който не спазва заветите му.
Например ще ви разкажа една история от сурите. Мюсюлманите, когато се затрудняват да изтълкуват стих от Корана се обръщат към сурите, затова те са допълнението, ключът към свещената им книга. Ето защо не бива да се подценяват.
По времето на Мохамед девойка бива хваната в прелюбодеяние, но била бременна. Попитали го какво да правят с нея: „Да я убием ли?“ Той отговорил: „Не, оставете я. Когато роди тогава я убийте!“ Няма нужда да се питаме дали все пак накрая не е помилвана. Отговорът е ясен.
Всяка религия апелира към мир-да, само че не знаех, че мирът има своите различни измерения и понякога садомазохистични любовни отношения с жестокостта. Ислямът не прощава.
Ала оставете мен, аз съм християнин и обективността не ми е в кърпа вързана въпреки, че до колко мога обективно се старая да извличам правилните изводи.
Знам, че този цитат за мюсюлманина е упование, което показва просто и нагледно, че е задължен да спазва законите на Аллах, ако не иска да бъде посечен от сабята му.
Мюсюлманите не са по-лоши от християните или от която и да е било друга религиозна група.
Обикновеният мюсюлманинът през целия си живот може да бъде добър човек със същата вероятност, каквато има за човекът от друго вероизповедание.
И все пак тук навлизаме в една сравнително деликатна, тънка и често невидима за наблюдателя и опасна граница. Защото от друга страна не са малко мюсюлманите, които не само, че са верни на Аллах, не само че следват законите му. Те с времето рискуват да превърнат пророка си Мохамед в „своя болезнен идол“. Използвам подобно понятие за да бъде разбираемо за западния човек (и във същото време осъзнавам, че даденият от мен пример е прекалено смегчителен може би за да не бъда обвинен в расова дискриминация) как може верният на религията си мюсюлманин да стане радикален ислямист. Отговорът е: много лесно.
Нека не забравяме, че мюсюлманството освен религия е и форма на управление. За радост не са малко мюсюлманските държави по света приели своята по-мека форма за да се модернизират и получат светска власт. Ала мюсюлманската религия в цялостта си се основава на теокрацията и е най-големият противник на промяната. Причината за изоставането на развитието и културата от християнския свят, който чрез окупацията на Америка, още повече със създадената коалиция и намесата на много други държави, погрешната политика и неотмъстени грехове сега се чувства най-застрашена и най-озлобена.
Отговорът, обещанието за нов, много по мащабен 11 септември всички се молим да не бъде осъществен.


П.П. Аз съм просто наблюдател. Не твърдя на 100 процента че отразявам истината, но това е истината, която приемам за себе си. Мисли и факти решил да споделя в тефтера си-моя блог.
Докато приятели и познати вчера изобщо не се сетиха за 11.09 и не почетоха датата дори просто със самото й отразяване, че на този ден умряха много хора, бележи умирането на още много невинни, създаде религиозна война и през последните години не потърсиха отговора и причините й, всеки от тях си приказваше за битовите премеждия и се оплакваше. В най-добрия случай не се оплакваше, но никой не показа, че е почел този ден със спомена за него.
А ние живеем в същия свят, войната се случи в наши дни. Трагедията не е само на Америка, защото тя се случи в един дом и за всички ни той си остава един.
Забравихме, че живеем заедно на планетата Земя.
Замислете се?
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ДОЦ. МИНЧО ХРИСТОВ: ПЛАНИРА СЕ ФИНАНСОВА КРИЗА, ПОДОБНА НА ТАЗИ 1996-7 ГОДИНА

Д-Р ТОТКО НАЙДЕНОВ: ЗДРАВНА КАСА Е ПИРАМИДА

АДВОКАТ МАРИН МАРКОВСКИ: ПО ПРАВИЛО, ПАДНАЛИТЕ НЯМАТ ПРИЯТЕЛИ

ВЛАДИМИР БРЕЗОЕВ: ГЛУПОСТТА В ПОЛИТИКАТА Е КАТО ПЯНАТА, ВИНАГИ ИЗЛИЗА НАД ВОДАТА

ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: ДЕПУТАТИТЕ ДОЙДОХА ВЪВ ВНС НА ВЪЛНАТА НА
ЕДИН НЕПОВТОРИМ ОБЩЕСТВЕН ПОДЕМ

ВЕНЕЛИН СТОЙЧЕВ: ПРЕСТИЖЪТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПАЗИ ЗА СМЕТКА
НА ИСТИНАТА

РАЙНА МАНДЖУКОВА: ЕДНА НАЦИЯ Е КАТО ОГРОМНО СЕМЕЙСТВО, В
КОЕТО
ВСИЧКИ ИМАТ ПРАВА, НО И ЗАДЪЛЖЕНИЯ

ЕЛИЗАБЕТ ХОРНУНГ: ИЗУЧАВАНЕТО НА НЕМСКИ ЕЗИК Е
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО

БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ: КОЙТО ТЪРСИ „СЛУЖEБНА” ПОБЕДА С ИЗБОРНО
ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ПОЛУЧАВА ЗАГУБА

БОЙКО ЛАМБОВСКИ: РАДВАМ, ЧЕ ИМАХ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ЖИВЕЯ В
ДВЕ
РАЗЛИЧНИ СИСТЕМИ

ДОЦ. ТАТЯНА ДРОНЗИНА: ЖЕНИТЕ СА ЖЕРТВИ НА НАСИЛИЕ, НО И
ИЗВЪРШИТЕЛИ
НА НАСИЛИЕ

ДОЦ. ИВО ХРИСТОВ: ИМАМЕ ЕДИН ДИВ, КРАДЛИВ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ
С МНОГО
КЪС ХОРИЗОНТ ВЪВ ВРЕМЕТО

СКАНДАЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА НОВИЯ ИЗБОРЕН КОДЕКС

ПЪРВАН СИМЕОНОВ: ОБЩЕСТВЕНАТА ЛЕГИТИМНОСТ НА
АНТИКРИЗИСНИТЕ МЕРКИ Е
ОТ РЕШАВАЩО ЗНАЧЕНИЕ

ЕРДОГАН ПРИЗОВА ТУРЦИТЕ В ЕВРОПА ДА НЕ СЕ ИНТЕГРИРАТ В
СТРАНИТЕ В
КОИТО ЖИВЕЯТ

ЗАБРАНИТЕ
НАНАСЯТ
ПОВЕЧЕ
ВРЕДИ,
ОТКОЛКОТО
ПОЛЗИ
Джон
СТОСЕЛ

ДИМИТЪР МАНОЛОВ: У НАС ИМА ПРЕКАЛЕНО МНОГО ХОРА, КОИТО НЕ
ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ТРУДЯТ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3378

Posted by on сеп. 13 2010. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.