САЩ Е ГЛОБАЛЕН АГРЕСОР

Уилям Пфафф е роден през 1928 година. Живее е Париж и е един от ветераните на политическия анализ в Интернешънъл Хералд Трибюн. Автор е на 8 книги  за американската външна политика, международни отношения и съвременна история.

 
   
Днес може много повече да се говори за нова Студена война или нови конфигурации от нации – едно ново равновесие  на силите (или липсата на такова). Това е следствие от кризата произведена от дръзката  и трагична  грузинска атака срещу Южна Осетия и руските войски там.  Този факт промени стандартното мислене за Съединените щати и Путинова Русия.
Междудругото вече няма спор относно отговорността на Михаил Саакашвили за началото на нападенията, предприети от погрешното му схващане, че все още нерешеното членство на Грузия в НАТО ще възпре Русия от една страна и ще принуди Съединените щати и Алинса да подкрепят неговата авантюра от друга. Саакашвили сбърка и в двете  предположиения.
Това, което беше пренебрегнато в дискусията за новия баланс на силите и възраждането на Студената война е въпросът защо международните отношения фундаментално се промениха след рухването на Съветския съюз.
Студената война беше идеологическа борба. Тя  включваше сблъсък на силите,  Варшавския договор срещу НАТО,  съветската военна заплаха  срещу Западна Европа, войната в Корея и разбира се ядреното надпревара.
Зад това стоеше марксизмът-ленинизмът и на по-късен етап Маоистката идеология. Те бяха доктринални експанзионисти. Казваха, че капитализмът е във  крайната си фаза, войната между работници и индустриалци навлиза във финалния си етап и че комунизмът е на път към неизбежната си победа.
Може да си представите до каква степен лидерите в Москва и Пекин са вярвали на това. Но те трябваше да се действат така, че все едно вярват. Милиони комунисти на запад и неизброимо толкова в Съветския съюз и Китай наистина го вярваха. Идеологията беше единствения източник на легитимност и сила за съветската и китайска комунистически партии и техните правителства.
Те трябваше да изглеждат така, че винаги са на поход към разширение,  защото трябваше да накарат хората да вярват, че техните революционни режими са предопределени от научно обоснования диалектизъм  рано или късно да победят – Големият взрив, победата на изтока, Великият ден, хилядолетното управление на работници, селяни и „прогресивни интелектуалци”.
От своя страна Съединените щати и техните съюзници се бореха поради класически геополитически и стратегически причини. Те имаха интерес да се отбраняват и  го правеха  в демократичния следвоенен ред в Западна Европа. Хари Труман, Дийн Ачесън, Клемент Атли, Ърнест Бевин, Джордж Кенан и водещите американски и съюзни дипломати от това време не бяха идеолози. Те бяха, в класическия смисъл на този термин, консерватори защитаващи демокрацията.
Вярно е и че по това време, когато държаван секретар беше Джон Фостър Дъл, Америка хвана лоша идеологическа треска.  Дъл беше известен презвитериански духовник и международен адвокат, и както писа за него Джон Лукас в История на Студената война: „ имаше тежки пуритански и понякога фарисейски наклонности да вижда в света персонифицирани нации, които са въвлечени в световна борба между доброто и злото”. Треската за съжаление стана хронична.
Така днес ситуацията е точно обратна на тази от 1948 – 1950 година. Русия вече не е идеологическа сила. Тя няма доктрина, която да продава. Главните й грижи са икономическото и развитие и сила. Владимир Путин няма желание да разрушава и управлява Съединените щати или Европа. Той просто не иска НАТО-кандидати да го хапят по глезените. Иска управления по границите си, които не правят проблеми на Русия. Това е съвършенно нормално.
Съединените щати регулярно окупират някои проблемни за тях съседи в  Карибите  и Централна Америка още от средата на 19 век. Това правеха американските Военноморски сили, за да съществуват: Куба, Хаити, Доминиканската република. Президентът Роналд Рейгън по абсурден начин окупира Гренада, официално за да спаси американски студенти от опасни кубински летищни работници. Джордж Буш – Старши нападна Панама, за да арестува президента Мануел Нориега, бивш служител на ЦРУ. Така и никога не беше обяснено защо бяха направени тези две нахлувания. Имаше (както беше описано дълго в пресата) тайни операции в Никарагуа и Салвадор.  Всичко това беше прието за даденост, както доктрината Монро в действие.
Китай вече не е идеологическа сила. Китайският комунизъм е мъртъв почти от 20 години. Комунистическата партия продължава да организира всичките си конгреси и събирания, като доказателство и оправдание  на китайските лидери, че все още са на власт.  Политиката в Китай функционира чрез партийно кооптиране, протежиране и борба за власт. Един ден, както вече неведнъж съм писал, това ще доведе до огромна криза там.
Китай не е експанзионираща  сила. Тя иска Тайван и разни „загубени” острови в Китайско море; иска и признание, че Тибет е китайска територия. Всичко това, обаче е традиционна тяхна политика. Със сигурност днес те не са износител на  комунизъм по света.
Днес единственият световен идеологически експанзионист са Съединените щати, които агресивно притискат навсякъде, преследват, поощряват и дори окупират страни заради „демокрацията”. Те искат да направят всички демократични „като нас”, което в края на краищата означава да правят това, което ние искаме да правят. Идеологията е била замислена като благородна, но нейната благородност се превърна в контрол над енергийните ресурси, суровините, търговията и финансите.
Това превръща Съединените щати в експанзионистична и агресивна нация в днешния свят, единствената с „глобална идеология” и с военна сила, за да я налага. Това плаши хората. Когато нещо не работи, така както е било замислено, какъвто е случаят в Кавказ, то кара другите хора да се стреснат – тези които залагаха на САЩ, за да помогне за разрешаване на техните проблеми. Това е което променя геополитическата карта.
 
 
(текстът е публикуван на блога на автора)
 

 
 ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ЗЕЛЕНИТЕ ИЛИ ГРИЙНИЗЪМ / ТЕМА4/

АНАРХИЗЪМ /ТЕМА 3/ 

МИЛИТАРИЗЪМ И ПАЦИФИЗЪМ/тема 2/

ГЛОБАЛИЗАЦИЯ, АНТИГЛОБАЛИЗЪМ И АЛТЕРГЛОБАЛИЗЪМ – ЗНАЕМ ЛИ КАКВО ОЗНАЧАВАТ?  / тема 1 /

МАСЛАРОВА МОЖЕ ДА ЗАБРАНИ И GSM-ИТЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1458

Posted by on сеп. 19 2008. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.