САМО С ЧАСТНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЩЕ ИМАМЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Мит или не, но повечето от пребиваващите в интернет са млади хора. Много от тях още не са се сблъсквали с българското здравеопазване. С други думи рядко ходят на доктор. Затова много от тях ще кажат, че темата не е важна. Даже си е направо скучна. Скучна или не – тя засяга всеки от нас директно или индиректно.

Тези с бебета, тези с алергиите (25%) от населението, бабите и дядовците ни и т.н. Засяга и тези, които работят и всеки месец плащат здравни осигуровки. Грешни ли са тия пари? По мое мнение да! Де юре здравеопазването в България е държавно. Или по-скоро някакъв квази модел, в който не можеш да разбереш откъде тръгват някакви си пътеки, кой за какво отговаря, къде потъват парите и какво ли още не. След като има модел, някой го е измислил и има полза от него. Кой ли може да е? Не е един – много са. Лекарският съюз е вкопчен в постоянни вътрешни борби, скандали за корупция, взаимни обвинения и безсмислено съществуване.
Здравната каса битува в лъскави офиси (Пример – Хасковската здравна каса прилича на “Хилтън”, а болницата в града на сграда от роман на Стивън Кинг), купува си нови коли, печата нови и нови, и нови брошурки, формуляри, документчета  и се чуди за какво да се поглези.
Болниците приличат на гадни коптори (“Пирогов” например), в които, ако не умрете в коридора първите няколко дни, рискувате да ви подмятат като парцал от кабинет в кабинет докато не изровите някоя връзка или не се бръкнете дълбоко в джоба. Нивото на обслужване е под всякаква критика и много напомня като атмосфера на болницата от “Осъдени души” на Димитър Димов. В същото време текат търгове за лекарства, онкоболните умират като кучета, диабетиците изнемогват, кафенета се преотдават по лечебните заведения, рушвети хвърчат като снаряди по време на битка и т.н и т.н.
Като го опне зора човек, няма да плаща ли – когато се касае за най-близките му или за него самия. Плаща и осигуровките, и рушветите! Връщам се пак на това, че българското здравеопазване де юре е държавно, но ДЕ ФАКТО СИ Е ДВОЙНО ПЛАТЕНО. Защото държавата е доказала (или поне у нас), че не може да бъде добър стопанин. Колкото и цинично да звучи, здравната ни система е пълен кенеф – вонящ, безполезен и вреден. В момента, в който имаме частни здравни фондове и се разчупи монополът на здравната каса  в държавата, нещата ще започнат плавно да се нормализират. Когато има много конкуриращи се здравни заведения и цените ще тръгнат плавно надолу. Когато здравната осигуровка се свали до един символичен минимум и ние всички я плащаме с ясното съзнание, че го правим за наистина нуждаещите се членове на обществото, а не да хрантутим корумпирани убийци, тогава нещата ще тръгнат още по-плавно нагоре. Когато се отнемат привилегиите на десетките хиляди псевдо-инвалиди, които хвърчат с лимузини, струващи колко издръжката на една болница като тази в Трявна например, тогава нещата ще тръгнат плавно нагоре. Тогава ще има частни болници като японската “Токуда”, които ще са наистина болници, а не приюти с Дикенсов привкус. Частното здравеопазване е единственият начин да имаме здравеопазване. Този, който се е сблъсквал със системата, ще ме разбере. Достатъчно проблеми в следващите две години ще имаме с изтичането на огромен брой квалифицирани лекари и сестри към Европа, заради по-високо заплащане, за да си позволим да губим време. В корупционно-вредната локва трябва да се скочи с двата крака, за да се разплиска и нещата да вървят напред. Друг начин няма!

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=674

Posted by on февр. 22 2007. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Само с частното здравеопазване ще имаме здравеопазване

Мит или не, но повечето от пребиваващите в интернет са млади хора. Много от тях още не са се сблъсквали с българското здравеопазване. С други думи рядко ходят на доктор. Затова много от тях ще кажат, че темата не е важна. Даже си е направо скучна. Скучна или не – тя засяга всеки от нас директно или индиректно.

(още…)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=475

Posted by on февр. 22 2007. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Последни публикации

Последни коментари

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.