САЛМАН РУШДИ: МОИТЕ ИНТЕРЕСИ, ДОРИ ЕЗИК, СА СЕ ПРОМЕНИЛИ МНОГО С ВЪЗРАСТТА

Salman Rushdi interviuСалман Рушди е сред най-известните световни писатели. В интервю той обсъжда филмирането на своята книга, наградена с Букър,  Среднощни деца, писането на aмериканска история  и специалните ефекти на филмовите звезди.

Вие бяхте написал, че фотографията не може да улови времето или пространството – как може един филм да „улови“ един роман?

Е, бях окуражен от филми правена на базата на сложни романи, които са успешни. Скорсезе направи много хубав филм по книгата на Едит Уортън „Невинни години“. Надявам се, че филмовите елементи, играта, музиката, кинематографията, компенсират част от богатството, което не може да получиш, защото не може да се филмира всяка страница на един роман.

Някои критици казват, че Среднощни деца е толкова дълбока, че може би е най-добрият ви роман – съгласен ли сте?

Не знам. Просто съм много горд с нея. Приемането й, особено в Индия, беше много важно за мен. То промени живота ми. Все пак, когато я погледна, е очевидно, че не пиша по същия начин днес. Бях на 32 години, когато я написах. Сега съм на 65. Моите интереси, дори език, са се променили много. Не бих бил в състояние да я напиша сега. Човекът, който я написа, не може да я напише по същия начин сега. Това е хубавото на живота на писателите – той постоянно е в развитие и преосмиляне.

Вие сега живеете в Америка – бихте ли написали американска история?

Не знам – на линия съм. Вече съм почти 13 години в Ню Йорк. Това ми дава самочувствие да напиша нещо. Има един вид американска история, каквато никога не бих написал, такава, която хората пишат ако са родени и израсли тук. Не бих писал роман тип Филип Рот. Той е израснал в малка еврейска общност в Нюарк, сега вече почти афро-американски. Не мога да пиша и като Дон Делило, който е живял през целия си живот в Ню Йорк.

Но има една друга американска история, с която много от нас, емигрантите, са свързани, защото това е нация от емигранти. Тя е била еврейско-ирландско-италианска нация, а сега има нови емигрантски слоеве. Районите на Ню Йорк са много интересни. В Джаксън хейтс има индийска общност, на Флатбуш авеню ще минете покрай хървати и руснаци, различни общности по цялото протежение на тази улица. Така че, виждам себе си как пиша такъв тип книга – за емигрантите в американския контекст. Нямам идея каква би била тя точно в този момента.

Шрияна Митра Дас, ТNN ( Times of India)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6059

Posted by on ян. 27 2013. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.