РЯЗКОТО ПРЕМИНАВАНЕ ОТ РАЗДЕЛНО ХРАНЕНЕ КЪМ НОРМАЛНО МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ НАТРАВЯНЕ

Д-р Люба Митева, изследовател в Института по физиология на растенията, БАН.


Едно интервю на obshtestvo.net

На какво да наблягаме в менюто си?

Най-вече на разнообразието. Това е основното. Здравият човек има нужда от всички видове храни: въглехидрати, които най-общо са „храна за мозъка”, белтъци – градивните елементи на мускулите, и липидите (мазнините), които изграждат клетъчните мембрани на всички тъкани. Ако не поемаме достатъчно от всичките тези храни може да се разболеем. Разбира се хората с определени заболявания трябва да избягват някои от храните, но ние тук ще коментираме общия случай за здравите хора.

Кои храни са полезни и кои вредни?

Храна, която е 100% полезна това е студено пресования зехтин. С него обаче не бива да се готви, а да се консумира в салати, защото при топлинна обработка губи качествата си. За останалите храни е трудно да се каже, всички храни могат да бъдат и полезни и вредни. Зависи от количеството и от качеството. Например месото е съществен елемент от менюто, но след определена възраст е добре количеството му да се намали и да се избягват мазнините.

Каква е тази възраст?

Ами различно е, при някои хора може да е 30, при други 50. Зависи от метаболизма на човека, до колко бързо преработва храните. Но като цяло след 50 години е добре да се ограничи консумацията на месо. Разбира се не да се спре напълно, но да е в по-малки количества.

Доколко е вярно правилото, че това дали едно нещо е полезно зависи от неговата доза?

Да, това е напълно вярно. И се отнася за абсолютно всичко, което консумираме – от храните и напитките до лекарствата и хранителните добавки. Например, добре известно е, че витамините са много важни за обмяната на веществата в организма. Прекаляването с тях обаче също може да доведе до заболявания. Така, извода е, че всичко трябва да се консумира в умерени количества.

Има ли смисъл от диетите?

Лично аз не мисля че има ефект от тях, понякога даже диетите могат да доведат до нежелателни последствия за човека. Много често диетите лишават организма от есенциални елементи и водят до болести, без достигане на желания ефект – намаляване на теглото. В други случай намаляването на теглото е краткотрайно. Още едно негативно последствие от диетата е стресът, който организмът ни преживява – изведнъж той бива лишен от вкусни и приятни неща, с които е свикнал. Това може да доведе дори до депресия (ако например се лишим изцяло от шоколад, кафе или друго подобно нещо).

Как тогава да избегнем напълняването?

Според мен това може да се постигне с две прости стъпки – 1. никога да не преяждаме, защото така разширяваме обема на стомаха си и 2. да се храним пълноценно и разнообразно.

Какво мислите за разделното хранене?

Разделното хранене е интересна форма на диета. За да се направи както трябва, обаче се изисква много дисциплина. Идеята на разделното хранене е трите основни хранителни вещества (въглехидрати, белтъци и мазнини) да постъпват в организма в организма по различно време. Така те ще се преработват напълно и без да си пречат. При разделното хранене, например се избягва консумирането на пържола (белтъчини) с картофи (въглехидрати) – една класическа комбинация. Друго, което е добре да се знае е, че след дълготраен режим на разделно хранене преминаването към нормално трябва да стане много внимателно и постепенно. При разделното хранене организма отвиква на смесването на храните и при рязко захранване със смес от въглехидрати и белтъчини може да се стигне до натравяне, по подобен начин, както и след дълго гладуване. Положителното на разделното хранене, спрямо другите диети, е фактът, че човека не се лишава от никакви храни, просто се изисква тяхното разделно консумиране във времето.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=809

Posted by on юни 14 2007. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24069 лв
 CHF =  1.67108 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.21028 лв
100  RUB =  2.69828 лв
 USD =  1.67983 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.