РУСЛАН КУРБАНОВ: СИРИЙСКИЯТ КОНФЛИКТ УСЛОЖНЯВА ОБСТАНОВКАТА В КАВКАЗ

Ruslan Kurbanov

ВЯРВАЩАТА МЛАДЕЖ ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ СЕ ПРЕВРЪЩА В СЕРИОЗНА ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА, С КОЯТО СА ПРИНУДЕНИ ДА ВОДЯТ ДИАЛОГ ВЛАСТИТЕ В КАВКАЗКИТЕ РУСКИ РЕПУБЛИКИ

Руслан Курбанов завършва светско образование в Москва, а после ислямско в Сирия. Изучава живота на мюсюлманите в Съединените щати и Арабския свят. Специалист по Северен Кавказ. Директор на неправителствената организация „Алтаир“.

Как събитията в Сирия влияят върху Северен Кавказ?

Проблемът е изключително многостранен и многопластов. Това влияние вече се усеща, защото много хиляди кавказци са непосредствено свързани с Сирийската република. Получили са там своето образование. Прекарали са по 8, 10 години там. Затова им е тежко да наблюдават кръвопролитието. Затова от страна на младите вярващи от Кавказ се наблюдават различни форми на участие в този конфликт – пишат статии, поддържат едната или другата страна в интернет, или най-крайната позиция, когато млади кавказци непосредствено участват в бойните действия на страната на опозицията. При това има голям брой мюсюлмани, които са завършили образованието в сирийски университети и обратното, подкрепят управляващия режим.

Затова влошаването на сирийския конфликт ще има пряко отражение върху руския Северен Кавказ, където положението също ще се усложни. В Дагестан вече започнаха да се организират митинги в подкрепа на сирийска опозиция. Но това са само първите стъпки. Ако броят на жертвите в сирийския конфликт прехвърли 100 хиляди, как ще се оцени това в средите на вярващата младеж? Тя все повече и повече се превръща в сериозна обществено-политическа сила, с която са принудени да водят диалог властите в кавказките републики. Мисля, че нашите власти не бива да отделят по-малко внимание на този проблем, отколкото на урегулирането на самия сирийски конфликт.

Има ли данни да броя на воюващите в Сирия кавказци?

Мисля, че дори компетентните органи не знаят точния брой руски граждани, които взимат участие в сирийския конфликт. За активността и броят им може да се съди приблизително по техните видеообръщения, клипове, които пускат в интернет, от участие в някои силови операции и т.н.

Мисля, че от гледна точна на развитието на конфликта броят на кавказките активисти, които участват във военните действия, ще наброява хиляди, доколкото те участваха във войната в Афганистан, Вазиристан, дори в Йемен имаше кавказци. Сега всички те се стягат за Сирия.

В Кавказ има уникална ситуация. Жителите на републиките (Дагестан, Ингушетия, Чечения, Балкария, Северна Осетия и др.) доверието към федералната власт е много по-голямо, отколкото доверието към властта в собствените републики.

Интервю на Мария Сиделникова за в. Кавказ (със съкращения)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6402

Posted by on апр. 14 2013. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.