РУСКИ ОЛИГАРСИ ТЪРСЯТ ТАЙНАТА НА ВЕЧНАТА МЛАДОСТ

Според широко разпространеното мнение супер богатите руснаци се интересуват само от материални неща и предимно петрол, метали, ски курорти и офшорни зони. В слуховете може да има и известна доза истина. Руските милиардери изведнъж не са започнали да мислят за вечните неща, като душата например. Но нещо в тази връзка започна да ги интересува: тайната на вечната младост.

Според последни публикации руските олигарси сериозно са се захванали в търсенето на медикаменти, които да ги запазят млади, и инвестират огромни суми в тази посока. Бившият търговец на метали Олег Дерипаска дари 5 милиона долара на академик Владимир Скулачев, за да разработва хапче на младостта. Дмитри Зимин, основател на най-големият руски телекомуникационен концерн, също финансира нови медикаменти, които спират стареенето. Междувременно Тимур Артьомов, създател  да най-голямата верига за продажба на мобилни телефони в Русия, основа институт срещу стареенето с начален капитал от 25 милиона долара. Първите резултати вече са налице. Скулачев обяви, че е разработил мощен антиоксидант, който значително забавя, ако дори не спира, процеса на стареене. Опитите в животни вече са започнали. А именно, 20 годишен кон, който е бил сляп от осем години, е възвърнал зрението си. Зрението се е възвърнало и при няколко опитни кучета и котки. Така че сместа на Скулачев най-малкото вече е доказано ефективна в лечението на старческата слепота.

Резултатите на Тимур Артьомов са по-скромни: той е успял да увели живота на опитни червеи с 20 %. Опитите с мишки трябва всеки момент да започнат. Това са резултати, които са публично достояние. Обществото е нетърпеливо и се разнасят слухове, че еликсирът на младостта вече е бил създаден, но се пази в тайна. Следователно олигарсите и висши ръководители ще живеят по 500 години, а  обикновените руснаци, както винаги, няма да получат нищо.

Идеята за търсене на еликсира на вечната младост занимава руснаците от векове. Ние сме отгледани в приказки, където темата постоянно присъства. Иванушка Глупакът търси и намира Ябълката на младостта. Глупавият цар в опит да възвърне младостта си преди брака си с млада красавица скача в котел с вряща вода. Тази идея има неочаквано развитие по време на Съветската ера – или по-скоро през последните й години, известни като „застоя”. В тази връзка не просто цялото съветско ръководство е не просто старо, а престаряло. Средната възраст на Политбюро е повече от 70 години. Нищо чудно, че Михаил Горбачов, който идва на власт на 54 години, изглежда почти младеж в сравнение с останалите. Във всеки случай съветски високопоставени лица не излизат в пенсия, само смъртта може да ги принуди да напуснат своя пост. Естествено мнозина от тях са загрижени за максималното отлагане на този неприятен момент. Обикновените руснаци отдават тяхното политическо дълголетие на тайни лекарства разработени в секретните лаборатории на КГБ. Вярата в тези митични отвари съществува и днес. Марки като Кремълски таблетки и Кремълска диета са доста популярни.

Днес олигарсите търсят тяхната собствена Ябълка на младостта. А възрастта няма нищо общо с нея: средната възраст на един средностатистически руски милиардер е малко над 40 години. Така че времето е на тяхна страна. А пък и какво ли друго им остава да правят? Най-дивите им мечти вече са реалност – направо като от руските приказки. Едва вчера те бяха Иванушка Глупака и изведнъж, с магично махване на пръчката, се превърнаха в цар Иван. Преди 15 години никой не беше чувал за Олег Дерипаска, току що излязъл от университета и опитващ се да търгува с акции на ново прохождащата пост-съветска фондова борса на Русия. През 2008 той беше един от най-богатите хора в Русия с десетки милиарди долари капитал. Всичко се случи твърде бързо. Как да не повярваш в чудесата? Всичко може да се случи. Никоя цел не е непостижима: ако искаме ще измислим еликсир на младостта или ще построим машина на бъдещето. Неща от глобална важност са основни ако някой иска да остане в историята. Истината е че сега има тежка финансова криза с която да се борим. Търсенето на вечна младост трябва да бъде прекратено. А не е ли кризата идеално време да размишляваме за вечните неща?

Автор: Светлана СМЕТАНИНА (Русия днес)

На снимката:  картината „Фонтанът на вечната младост” от Лукас Кранач Стария

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5359

Posted by on сеп. 29 2012. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.