Русия направи грешка като започна да другарува с президентите на Украйна, а не с нейния народ

Jurii KozlovЮрий Козлов е роден през 1929 година. През 1952 г. завършва юридическия факултет на Лвовския университет „Иван Франко“ и в същата година започва работа в органите на Министерството на държавна сигурност на СССР. Служил е в Лвовска, Ивано-Франкивска и Запорожска област на следствена и оперативна работа. През 1984 г. със званието полковник излиза в оставка. Живее в Лвов до 2003 г. Работил е по делата на т.нар. бандеровци след края на Втората световна война – участниците в батальоните „Нахтигал“ и „Роланд“. Децата на Степан Бандера са давали показания за своето участие в наказателни акции, на следствените експерименти показваха кладенци, където са хвърляли телата на измъчваните селяни. Преди няколко години в книгата си „Бандеризацият на Украйна – главната заплаха за Русия“, предсказва възраждането на национализма в Украйна. На 15 октомври 1959 г. агент на КГБ ликвидира Степан Бандера, което е повод в. „Комсомолка“ да се срещне с него.

Къде сте служили?

В областите на бившата Галиция, в частност Ивано-Франкивска област, от където бе родом Степан Бандера (Галиция става съветска чак през 1939 г. след подписването на пакта Рибентроп-Молотов – авт.)

Какво представляваха жителите на бившата Галиция?

Помня, как те ходеха по града боси, а на рамената имаха мешки. Ние ги наричахме „парашути“. В тези чаршафи те донасяха в града извара, мляко, сметана, мас. Продуктите оставяха през нощта пред вратите на квартирите на украинците, поляците, арменците и евреите, а следващия път взимаха парите от вратите. През деня не им се разрешаваше да стоят в града. Те бяха абсолютно потиснати и неграмотни, тъй като до войната поляците не са им давали възможност да получат достойно образование.

Какво можете да кажете за Бандера?

Бандера се е родил в семейство на гръцко-католически свещеник и е имал право да постъпи в институт. Но той не го завършва, тъй като се увлича по тероризма. През 1930 г., когато е бил на 20 години, той е станал свидетел на умиротворяването (на полски пацификация – б.пр.), което провеждат поляците в Източна Малополска. Поляците избиват и осакатяват повече от 5 000 галичани за саботаж, палежи и грабежи на полски учреждения. Бандера се е присъединил към новото движение – Организацията на украинските националисти (ОУН). Тогава в Европа те не се стесняваха да се наричат терористи. До войната Бандера е убивал ненавижданите поляци, по време на войната се е опитал да излъже немците, стремейки се с техните пари да създаде своя държава. През 1941 г. Бандера изпраща в Лвов своя заместник Ярослав Стецко да сформира украинска държава. Когато Хитлер е чул за това е заповядал да бъдат задържани. След като немците са поставили бандеровците на място, те все пак са продължавали да им слугуват. През 1950 г. органите на КГБ намериха в Лвов младия бандеровец Богдан Сташински, който се е съгласил да сътрудничи. Именно той и ликвидира лидерите на ОУН, живеещи в Мюнхен, отначало Лев Ребета (1957 г.), а след това и Степан Бандера (1959 г.). А след две години той избяга във ФРГ и там сичко е разказал. Но, въпреки това, той е бил осъден от германския съд на 8 години затвор.

Вие говорите за мутация на самосъзнанието на целия народ?

През XVII век всички украинци, живеещи на територията на Галиция, в съответствие с Брестската Уния насилствено са превърнати в гръцки-католици-униати. Десетилетия на изтребления на инакомислещите. Европейците са ги възпитавали в робство, във враждебни отношения към Русия. Този процес на мутация на бившите украинци продължава три столетия. Заради това на всички научни конференции аз наричам галицийските националисти етнически мутанти, които лишавайки се през 1939 г. от полската опека се трансформират в неонацисти. Никой от историците засега не е опровергал моите изводи. Ще кажа още по-точно: на територията на Украйна живеят два непримирими по идейно-политически, културни и религиозни причини народи: православните украинци и униатите галичински.

Казват, че Бандера е ликвидиран по решение на Върховния съд?

Не е така. Тогава Хрущчов просто един път чу неговата фамилия и се удиви, че все още е жив. Този „тънък намек“ бе достатъчен за КГБ, за да започне планирането на операцията. Като привърженик на идеята за ликвидирането на Бандера активно се изказваше и бившият първи секретар на Комунистическата партия на Украйна Алексей Иралионович Кириченко.

Излиза, че етническата бомба със забавено действие е заложена още през 1939 г., присъединявайки Галиция към съветска Украйна?

Въобще не е така! Съветската власт е решила да вдигне от коленете унижените жители на Галиция: появяват им се равни възможности за образование, правото да заемат ръководни длъжности. Те често са приемани във висшите учебни заведения и на работа по поръчка, само защото са от изостанала Галиция. Но много от тях се оказват морално неготови към съзидание. Те дълго се маскираха като украинци и региона започна да съществува като дотационен за сметка на Източните области. Но когато корабът „Независимост“ отплава от СССР, те веднага се показаха в пълния си блясък. Днес по цяла Украйна националистите рушат паметниците на Ленин, унищожават всичко, което е свързано със съветската власт. А нали именно благодарение на Ленин, Сталин и съветската власт Украйна получава тази територия, за която по-рано не е могла и да мечтае, в границите на които тя се отдели от СССР.

Защо през 1991 г. властите в Украйна нищо не предприеха, за да обедини тези народи в един – украинския?

Кравчук знаеше за разкола в обществото и е осъзнавал вредите, които носят идеите на националистите-униати за Украйна. Той можеше да тръгне по пътя на консолидация на обществото. Но именно при него отново бяха отворени гръко-католическите църкви, а православните храмове започнаха да рушат. А младата Русия тогава направи грешка: започна да другарува с президентите на Украйна, а не с нейния народ…

Какви нови заплахи за Русия вие виждате в бъдеще?

Либерализмът. В средата на миналия век в Украйна бяха ликвидирани повече от 80 хиляди бандеровци. Това е повече от днешната украинска армия. А колка са осъдени, изселени, колко още избягаха в Англия, САЩ, Канда? Но защо галицийският национализъм се възроди днес? В началото на 60-те години на 20 век в страната се прокара вълната на либерализма по отношение на враговете на съветската власт. Настъпи промяна: делата на бандеровците започнаха да се преразглеждат, да биват реабилитирани и пускани от лагерите. Аз самият цели папки съм преглеждал от тези дела, търсех ексцесии, какъвто и да е повод, за да не реабилитирам престъпника. Тогава част от осъдените излязоха на свобода необосновано. Такова бе нареждането на ръководството на страната, което ние изпълнявахме. Украйна отново се тресеше от насилие, а зърното на национализма даде нови кълнове по цялата страна. Съвременните галицийски неонацисти, това са идейни и кръвни наследници на тези, които са служили в есесовско-бандеровските формирования и са се занимавали с масов терор по национален признак.

По какво си приличат бандеровците от миналия век и настоящия?

Не са способни ефективно да управляват държавата без постоянни караници помежду си за власт, вътрешни борби, дразнене и побой в парламента. Умеят да воюват само с мирно население, с тези, които са слаби и беззащитни, да разрушават болници и училища. На националистите от Галиция не са им нужни руснаците, нито украинците. На тях им е нужна промишлеността на Донбас със залежите на шистов газ.

Говорят, че вие сте предсказали текущите събития в Украйна в своята книга още през 2008 г.?

В своята книга «Бандеризацията на Украйна – основната заплаха за Русия“ и в статията „Галиция не е Украйна, а галицийските националисти – не са украинци, а етнически мутанти“ аз предвидих много от събитията в днешно време. И, за съжаление, за много неща се оказах прав …

Интервю на „Комсомолска правда“
Превод от руски Борислав Ангелов

15 октомври 2015

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=12629

Posted by on окт. 15 2015. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.