РУСИЯ ЗАЕМА ПОЗИЦИЯ ЗА БОРБА С АМЕРИКА В СИРИЯ

Кон Коулин е главен международен редактор на британския в. Телеграф. Световноизвестен експерт по проблемите на Близкия изток и ислямския тероризъм. Автор е на редица книги. Последната от които е „Призракът на Хомейни”.  
 
 Посрещането на Лавров в Дамаск
 

Потвърждението, че Съединените щати и техните съюзници обмислят военна операция, за да помогнат да анти-Асад бунтовниците в Сирия предизвиква тревога на множество нива, не маловжното от които е възможността Западът да влезе в директна конфронтация с руснаците.  

Казвал съм и преди: смятам, че Западът – това включва и Британия – трябва да е изключително внимателен преди да се намеси пряко в сирийската криза. Както в ситуацията с Либия от миналата година, ние все още нямаме ясна представа кои са бунтовниците в Сирия, или какви крайни цели преследват.

Хомс, центърът на анти-Асад бунта, е известно средище на ислямски екстремисти, и ако постижението на западна намеса е да се смени режима на Асад с Ирански тип ислямистка диктатура, то тогава сме сбъркали целта.

По-голямата загриженост предизвиква  вероятността Съединените щати да се озоват в директна военна конфронтация с Русия относно съдбата на страната. Разбира се, ние сме били там и преди, през 80-те години, когато в апогея на Студената война, Моска и Вашингтон водеха война чрез протежетата си за съдбата на съседен Ливан.

Дори президентът Роналд Рейгън изпрати хиляди американски пехотинци към Бейрут. По време на този конфликт Русия подкрепи сирийците, които в замяна използваха подкрепени от Иран отряди на Хизбула, за да извършат серия убийствени терористични атаки срещи американците и в крайна сметка ги принудиха да се изтеглят от Ливан.

Студената война може да се препраща към историческите книги, но подобни конфликти могат много лесно да възникнат ако Вашингтон реши да се ангажира с военна сила в Сирия, за да защити антиправителствените бунтовници.

Посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Дамаск подчерта важността на Сирия за Москва. Сирийското пристанище Тартус е единствената руска военна база извън стария Съветски съюз, а усилването на връзките между Запад и Арабския свят, карат руснаците да гледат на Сирия като на свой жизненоважен стратегически актив. Следователно всеки опит на западните сили да се намесват във вътрешните работи на Сирия е вероятно да предизвика силен отпор от страна на Москва.

Една от причините Ливанската гражданска война да се проточи 15 години беше, че конфликтът беше оплетен в торфната война между Вашингтон и Москва. Страхувам се, че подобна съдба скоро може да сполети Сирия.

 
в. Телеграф (Великобритания)
 


Последни публикации:

КОЙ НИ Е УПЪЛНОМОЩИЛ ДА ОПРАВЯМЕ СВЕТА? – Патрик БЮКЯНЪН
  

ИСЛЯМИСТИТЕ СЕ УСТРЕМИХА КЪМ ВЛАСТТА В ХОЛАНДИЯ – Вадим ТРУХАЧЕВ
 

ПО-ВНИМАТЕЛНО С ЕКСПЕРТИЗИТЕ – Марко Марков

ЗАЩО БРИТАНИЯ ТРЯБВА ДА УХАЖВА МЛАДИТЕ ТУРЦИ – Хари РЕЙД
  

УПРАВЛЯЕМИЯТ ХАОС – Пьотр ИСКЕНДЕРОВ
  

РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ „УРБИ ЕТ ОРБИ” ЗА 2011 Г. НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ

ХЕЛМУТ КОЛ: АКО ИСКА ДА ПОСТИГНЕ УСПЕХ ЧОВЕК ИМА НУЖДА OT ХАРАКТЕР И ГОЛЕМИ РЕШЕНИЯ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4313

Posted by on февр. 13 2012. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.