РУСЕНКА РАБОТИ КАТО ЖУРНАЛИСТ В „РОССИЙСКАЯ ГАЗЕТА”

Светослава Цветкова е дете на българо-съветската дружба и макар че живее в Москва, нарича българския – моят роден език

Родената в Русе на 14 април 1987 година Светослава Цветкова от три месеца работи като журналист в правителствения вестник „Российская газета”. Координатите на 25-годишната българка получихме от баща й – Пламен Цветков, който в момента е докторант в Русенския университет. Със Светослава се свързахме по скайп, за да разкаже повече за себе си и за работата си в руското издание.

Оказва се, че Светослава е дете на българо-съветската дружба. Родителите й се запознават в Москва като студенти по соцвремето, когато и двамата учели в института за инженер-енергетици. Бащата Пламен Цветков е родом от Русе, а майката – Светлана Цветкова, е от столицата на Русия. Двамата се оженили в Москва, но през 1986 година се преместили в България, тъй като по това време тук се живеело по-добре, разказва Пламен. Светослава дошла на бял свят точно 9 месеца, след като се оженили родителите й. Когато навършила 2 годинки обаче майка й и баща й отново решили да стягат куфарите и се върнали в Москва, където се устроили. Малката Светослава израснала в руската столица, но говори перфектно и български език, тъй като всяка ваканция прекарвала при роднините си в България. Младата дама вече е омъжена и дипломирана – завършила е „Славянска филология” в Московския държавен университет «М.В. Ломоносов». Владее перфектно сръбски и хърватски език. Захванала се точно с тези два езика, тъй като това било естественото продължение на любовта й към България и към Балканите. „Вече знаех руски и български език, така че не беше трудно да науча сръбски и хърватски. Това за мен беше голямо удоволствие”, споделя днес Светослава.

От месец април тя работи като асистент редактор в „Российская газета” като отговаря за материалите, подготвяни за българското приложение на вестника.

„Русия и България“ е българската редакция на дирекцията по международни проекти „Russia Beyond The Headlines“ в рамките на „Российская газета“, вестникът на правителството на Русия. Дирекцията съществува от 2007 година и представя Русия в приложения към едни от най-популярните и влиятелни вестници по света като The Washington Post (САЩ), The Daily Telegraph (Великобритания), S?ddeutsche Zeitung (Германия), The New York Times (САЩ) и много други издания”, разказва Светослава. В България приложението в момента излиза във вестник «Дума».

„Целта ни е да сближава народите на Русия и България, и без това много близки, но в последно време като че ли са се отдалечили един от друг, публикувайки най-важното за съвременна Русия. Стараем се да разказваме само за това, което е наистина интересно на българската аудитория. Стремим се да говорим за най-актуалните неща колкото може по-обективно и неутрално, излизайки извън границите на идеологическа и политическа ангажираност. Работата е много интересна, защото пред очите ти цял екип от млади и творчески хора създава един уникален продукт. В момента планираме да пуснем и български сайт, който ще даде на «Русия и България» възможност за по-интензивно развитие”, разказва въодушевено родената в Русе Светослава. Тя се чувствала много доволна с тази си работа, защото е динамична и отваряла перспективи за личностно развитие, а освен това и защото можела да работи с родния си български език. Младата дама вярва, че това, което прави, наистина е много полезно.

Иначе в момента Светослава работи усилено и по Фейсбук страницата на редакцията, която може да се види на адрес www.facebook.com/rusiaibulgaria

Междувременно е превела и две книги, съответно от руски на сръбски и обратно. Работи и по езикови курсове «Разговор» заедно с нейни приятели, млади специалисти по различни славянски езици. Там тя обучава на сръбски и хърватски възрастни хора.

В натовареното си ежедневие Светослава намира време и да преподава сръбски език на студенти в Московския педагогически държавен университет /МПГУ/. От май месец миналата година тя е омъжена за московчанин.

Като се има предвид, че говори български много по-правилно от свои връстници, израстнали в България, не е учудващо, че си взела изпитите по български в университета с пълен отличен. Връзките на семейството, което дълго време пращало руски туристи в България, продължават в България и днес. Бащата на Светослава – Пламен Цветков, е избрал Русенския университет, за да завърши докторантура в катедра „Земеделска техника”. Инженер-енергетикът има твърдо мнение по темата за атомната енергетика и зелената енергия, която обеща да сподели с читателите ни през септември.

С колегите от курсовете по славянски езици

Автор: Мария ИВАНОВА

Снимки: Личен архив

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5124

Posted by on авг. 7 2012. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.