РУМЕН ХРИСТОВ: ИЗБОРИ ПРЕДИ ИЗБОРИ НОСЯТ РИСК

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ОПОНЕНТ НА СДС НЕ Е ССД, НЕ Е ДСБ, НЕ СА РАДИКАЛИТЕ НА ЕВГЕНИ БАКЪРДЖИЕВ, НЕ Е ЗЕМЕДЕЛСКИЯТ СЪЮЗ НА Г-ЖА МОЗЕР, НЕ Е И ДПС. НАЙ-ГОЛЕМИЯТ НИ ОПОНЕНТ Е БСП , КАЗВА ОЩЕ РУМЕН ХРИСТОВ В ПЪРВОТО СИ ИНТЕРВЮ КАТО КАНДИДАТ ЗА ЛИДЕР НА СДС, ДАДЕНО СПЕЦИАЛНО ЗА ОБЩЕСТВО.НЕТ
 
 
Румен Христов е роден на 27 декември 1955 г. в Борово, област Русе. Доктор по икономика. Преподавател в Югозападния и Пловдивски университети по „Агромаркетинг”. Министър на земеделието в кабинетите на Стефан Софиянски и Ренета Инджова. Зам. министър на икономиката в правителството на Филип Димитров. Работил е в администрациите на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. Член на СДС от 1990 година. Почетен гражданин на градовете Луивил и Фрийпорт в САЩ.  Кандидат за лидер на СДС на вътрешнопартийните избори на 14 декември 2008 г., издигнат от СДС- Русе. 

 

Господин Христов , като че се образува цяла опашка от кандидати за лидери на СДС. Какво Ви накара и Вие да се кандидатирате?
Взех това решение, не особено леко за мен, по-късно от другите, след като Пламен Юруков категорично заяви, че няма да се кандидатира за председател. Видя ми се ненормално, нелогично човек, който е избран на поста само преди година и половина, който направи промени в Устава на СДС, помогна за демократизирането на партията, да си отиде в този момент, още повече, че наближават избори. Според мен избори преди избори носят риск.
За кандидат за председател съм издигнат от русенската организация на СДС. В продължение на 6-7 години се занимавах с частен консултантски бизнес, бях малко встрани от политиката и мислех, че след като сме членове на ЕС ще вървим напред, но… Много грешки бяха допуснати и се допускат. Не виня никого за това. Амбициран съм да направим всичко възможно автентичната десница да се оттласне нагоре.
Пламен Юруков преди всичко е бизнесмен и може би затова СДС не дръпна напред. По принцип може ли бизнесът да влиза в политиката?
Ние сме млада демокрация и хора, които имат успех в една област смятат, че могат и в друга. Да се надяваме, че разделените между бизнес и политика, което е в световен мащаб, ще дойде и при нас. Управлението на партията е много по-различно от управлението на корпорация. Най-малкото, защото в политиката сме не да си получаваме заплатите, там сме с нашите идеи, нашите съмишленици, с които искаме да направим нещо за страната.
Ръкавицата, така да се каже, е хвърлена. Ако застанете начело на СДС, каква ще е линията на поведение на ръководството?
Ще работя за това, СДС като водеща дясна партия, заедно с останалите, които нямат шанс да прескочат бариерата, да участваме с общи сили в изборите и да осигурим по-голямо представителство в следващия парламент. Ако автентичната десница, тази коята направо промените в България, вкара страната в ЕС и НАТО (тук ще отворя една скоба, аз като министър на земеделието съм гласувал за валутния борд от една страна и от друга за приемането ни в НАТО), смятам че реформите в държавата не са приключили. И  една такава по-голяма парламентарна група от 40-50 души би могла да състави правителство с другата дясно-центристка партия, каквато е ГЕРБ, или ако това не стане може да бъде сериозен коректив.
Някои анализатори смятат, че обединение на СДС, ДСБ, ССД е губещо. Какво е вашето мнение?
СДС има шанс да влезе в парламента с минимален брой депутати – десет, дванадесет. Но тогава нашият глас няма да се чува. Ако аз стана лидер ще се боря за всеки десен глас, без да гледаме дали ще дойде от НДСВ, които са били по-рано симпатизанти на СДС, дали са сегашни симпатизанти на ССД и т.н. Кризисна е ситуацията не само в СДС, но и в България, в света. Трябва да търсим допирни, а не разделителни точки. Да загърбим личните си неприязани, ако има такива, да съберем максимален брой депутати, за да постигнем целите си. СДС е реформаторска организация, считам че едно бъдещо правителство се нуждае от реформатори. Реформите започнати още от Стефан Софиянски, Иван Костов, Петър Стоянов не са завършени. Публичният сектор – образование, здравеопазване, обществен ред и т.н. – не е реформиран.
Нищо лошо за бившите лидери не бих могъл да кажа. Всички са се опитвали да реформират, но за съжаление се получи така, че от грандиозния митинг на Орлов мост, от два милиона и половина гласове  стигаме до положение да се питаме – ще влезем ли в следващото Народно събрание.
С какво вашите идеи са по-различни от тези на останалите кандидати?
Опонентите ми са достойни хора, кампанията е коректна. Смятам, че в условията на криза има СДС да бъде поведен от човек, който да се е справял с подобна ситуация. Твърдя, че имам такъв опит, като земеделски министър в кабинета на Стефан Софиянски, на Ренета Инджова има тежка задача да осигуря зърно на България. Смятам, че с моя политически, административен, управленски, житейски, граждански и бизнес опит мога да бъда полезен за стабилизирането на СДС.
Вашата платформа?
Работя по нея. Основното е да се облегнем на реформаторите, да възстановим скъсаната връзка национално ръководство – местни структури – нашите избиратели и симпатизанти. Ако стана лидер ще отделя голяма част от времето си за срещи, ще убеждавам хората, че има нужда от нас.
Време ли е за смяна на старите лица в политиката?
В СДС няма много стари лица. Повечето са в другите партии, но това е техен проблем. СДС сега се нуждае от съвместно явяване с други партии. Няма да назовавам имена, но те трябва да са от формата на Европейската народна партия, още повече че те са с членска маса, която вече е била в СДС. Всичко е въпрос на договорености, а аз съм диалогичен човек и мога да съм полезен в тази посока.
Упрекват ви, че сте човек с много връзки…
Действително имам много контакти и какво от това? Заемал съм отговорни постове, имам много познати при това много повече във ВМРО, отлколкото в ДПС. Имам приятели в ДСБ – ние бяхме заедно. Имам приятели в ССД – ние бяхме заедно. И в ГЕРБ – там е част от нашата членска маса. Няма лошо човек да познава хора от целия политически спектър. В цялата тази палитра се срещаш, опонираш… Някой път нещо, което казваш може да бъде чуто и от най-големия опонент.
Най-големия опонент на СДС не е ССД, не е ДСБ, не са радикалите на Евгени Бакърджиев, не е Земеделският съюз на г-жа Мозер, не е и ДПС. Най-големият ни опонент е БСП. Ние сме вдясно те са вляво.
Упрекват правителството на Сергей Станишев, че води по-скоро дясна политика. Остава ли място за вашите десни идеи?
Няма лошо, ако не сме на власт, както е сега и БСП вземе някои от нашите идеи. Нали затова в корективът. Идеята за плоския данък беше на СДС. Когато нещо е добро за държавата и то се случи, аз го приветствам.
Бихте ли се коалирали с ГЕРБ?
Мисля, че казахме вече, че те са членове на ЕНП. Няма проблем да работим заедно. Но ми се струва, без да засягам колегите от тази партия, че управленският капацитет е в  СДС, просто защото имахме шанса да се обучим през тези години. Никой не се е родил научен. Лично аз постигнах добра кариера през тези години, благодарение на СДС. Много хора от партията натрупаха опит  и бихме предпазили нашите приятели от  ГЕРБ да не допускат същите грешки.
И още нещо – трябва да говорим много за компетентно управление, т.е. хората, които заемат отговорни постове, да са с нужната квалификация, а не защото са членове на еди коя си партия. Формулата 8-5-3 е порочна практика.
Вътрешните избори в СДС са на 14 декември. Вярвате ли, че ще спечелите?
Зареден съм с енергия, но ако не спечеля ще подкрепя избрания лидер и ще помагам за каузата. Лидерството в СДС не ми е детската мечта. Просто искам да помогна за просперитета на синята идея и ако успея ще съм доволен.
 
 


ПОСЛЕДНИТЕ 5: 

МЛАДЕЖКОТО БСП ИСКА ЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА ГЕЙ-БРАКОВЕТЕ

НЕНО ДИМОВ: ГЕРБ НЕ СЕ СПРАВЯТ В СОФИЯ

AНТОН КУТЕВ: МИНКО ГЕРДЖИКОВ ДА КАЖЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА В ОБЩИНСКА БАНКА

В ДВОЙНА ПРЕСА

ЗА КАКВА ПРОМЯНА СТАВА ВЪПРОС?!

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1700

Posted by on ное. 19 2008. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.