РОЛАНД МАРТИН: АКО ОБАМА ПОЛУЧИ ПО-МАЛКО ОТ 90 % ОТ ЧЕРНИЯ ВОТ – НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ

КОГАТО СТАВА ДУМА ЗА ПОЛИТИКА ХОРАТА ГЛАСУВАТ СПОРЕД ПОЛИТИЧЕСКИЯ СИ, А НЕ СПОРЕД РЕЛИГИОЗНИЯ ИНТЕРЕС

Роланд Мартин е колумнист и коментарор. Специалист по афро-американските гласоподаватели в САЩ. Автор на книгите „Визията на черния човек за Америка” и „Първият: пътят на президент Барак Обама към Белия дом”. Уволнен от CNN за критични изказвания на хомосексуална основа.

Интервю на Алекс Мурашко (Christian Post)

По-важен ли е, отколкото когато и да било в миналото, афро-американският вот в предстоящите избори?

Черният вот винаги е важен и причината е, че той представлява огромната база за Демократическата партия. На национално ниво демократите традиционно получават най-малко 90 % от Черния вот. Ако погледнете изборите през 2008, ще видите, че 2 млн. повече афро-американци гласуваха в сравнение с предишните години. Гласовете им са ключови, защото ако погледнете шансовете за преизбиране на Обама, за него е много важно да може да каже по време на кампанията, „Вижте, аз разчитам на Х % от гласовете” и това да му позволи да изгради коалиция.

 Ако погледнете към Републиканската партия, които разчитат на социалните консерватори за своя база, това им позволява да насочиат ресурсите и енергията си към други демографски сегменти. Затова сега сред латино гласовете президентът Обама води с около 50 % пред Мит Ромни. Това доста намалява шансовете на Ромни. Същото важи и за Черния вот. Той е част от конструкцията на коалицията и затова е абсолютно важен.

Ако сте демократ и получите по-малко от 90 % от Черния вот – най-вероятно ще загубите изборите.

Има ли някой конкретен политически въпрос, който разделя християните от афро-американската християнска общност?

Ще го кажа по този начин. Вижте колко много консервативни пастори бяха срещу Мит Ромни по време на номинациите, само защото е мормон. Има пастори, които го определяха като култ – „Не мога да гласувам за култ”. Той беше номиниран и какво става после? „Ок. Знам, че казах, че е култ, обаче…”. Така че това, което казват е, че на практика не гласуват на базата на своята християнска вяра. Те гласуват на базата на политическите си позиции.

Идеята ми е, че вярата има огромно място в живота на хората, но когато става дума за политика, в много от случаите, те гласуват според политическия си интерес, а не според религиозния. Не говоря за отделния човек. Говоря за колектива.  Ще има шепа хора, които не го правят, но мнозинството е на такива позиции – те не гласуват на базата на религиозните си вярвания. Гласуват на базата на личните си политически интереси.

Наскоро, група черни духовни лидери се обяви категорично против преформулирането на дефиницията за брак. И те започнаха кампания, което имаше за цел да мобилизира 25 % от афро-американските гласоподаватели, които подкрепят Барак Обама, да подкрепят библейските ценности. Какво мислите за тази кампания?

Първо, на първо кои са тези хора? Идеята ми не е да ги неглижирам, но трябва да имате някакво сериозно представителство сред групата, която искате да достигнете и от която, по някакъв начин, да отклоните 25 % от гласовете. Нека се върнем в 2004 година. Смятам, че изборите през 2012, по много начини, напомнят за тези през 2004. Сметката през 2004, че гласуването за еднополовите бракове ще стимулира афро-американците да не подкрепят демократите, а да подкрепят републиканците. Смятаха, че така ще вземат 10-12-15 % от черния вот. Не стана. Буш имаше по-малък % от черните гласове през 2004, отколкото през 2000. Наистина ли смятате за реалистично, че 25 % от черните гласове няма да подкрепят Обама, а ще отидат при Мит Ромни?

Тези пастори не са с всичкия си. Те няма да постигнат никакъв резултат. Искам да се хвана на бас, че накрая Мит Ромни може да вземе 5 % от черния вот на национално ниво.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5457

Posted by on окт. 24 2012. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.