РОКО БУТИЛЬОНЕ: НЕ Е ВЯРНО, ЧЕ ЕВРОПА ВЕЧЕ НЕ Е ХРИСТИЯНСКА

ЕВРОПА ВИТАЕ МЕЖДУ ВЯРАТА И НЕВЕРИЕТО. ВРЕМЕ Е НА ПОДЕМ, ВРЕМЕ ЗА РЕШЕНИЕ, А ТОВА ОЗНАЧАВА И ВРЕМЕ ЗА БОРБА. САМО БИТКАТА, КОЯТО НЕ СЕ ВОДИ, СЪС СИГУРНОСТ Е ЗАГУБЕНА.

ИТАЛИАНЕЦЪТ МНОГО ИСКА ДА БЪДЕ СВЕТЕЦ КАТО СВЕТИ ФРАНЦИСК, НО И ЖЕНКАР КАТО КАЗАНОВА, КАЗВА ОЩЕ ВИДНИЯТ ИТАЛИАНСКИ КОНСЕРВАТОР

Председателят на Християндемократическата партия на Италия Роко Бутильоне е професор по политология, застъпник на консервативните ценности, ревностен католик, бил е съветник на папа Йоан Павел II. През 2004 г. оттегли кандидатурата си за комисар по правосъдието на Европейския съюз заради изказването си за хомосексуалността, когато заяви на препитването, че хомосексуализмът е грях и че семейството съществува, за да могат жените да раждат деца и да се грижат за тях мъжете. Интервю на Роко Бутильоне пред вестник „Велт”.

 

Как бихте обобщили проблемът на Италия?
В началото на 90-те години имахме голяма криза. Тогава значението на институциите беше силно отслабено. След това останахме без стабилни правила. Това беше благоприятно за личности, които успешно могат да поляризират и най-добре да заострят дебатите. Оттогава изживяваме една смесица от политика и кабаре.

Има ли рецепта срещу това?
Политиката трябва да бъде по-скучна – както в Германия – и да постига резултати. Също както в Германия.

Защо за толкова много италианци левият лагер не съумя да се представи като алтернатива на Берлускони?
 Берлускони би казал, защото са комунисти. Тук той нямаше да е напълно несправедлив. Имахме голяма комунистическа партия. Наистина тя никога не е била в правителството, но те имат огромно влияние върху живота, особено върху културния живот, с известен комплекс за превъзходство, въпреки че комунизмът се провали. Наистина, случва се понякога да кажат – да, вярвах в нещо фалшиво. Но те никога няма да кажат: ти беше прав. Изведнъж, само за един ден, всички те станаха демократи. Въпреки това още не е даден отговор на въпроса, те действително в какво са се превърнали. Затова им е много трудно да изградят алтернатива на Берлускони.

Как си обяснявате привързаността към Силвио Берлускони на толкова много хора във величествената културна нация Италия?
Защото толкова трудно се справяме с противоречията. Италианецът много иска да бъде светец като свети Франциск, но и женкар като Казанова. Той иска да бъде почтен човек, но много богат, ако трябва може би с някои нечисти похвати. Той много иска да бъде герой на закона като безстрашния пред лицето на смъртта съдия Фалконе, който беше взривен, борейки се срещу Коза Ностра, но също така и малък мафиотски бос – не, това не! Но все пак някой, който няма акуратно отношение към законите.
И Силвио Берлускони успя да се представи като човек, който обединява и олицетворява всички тези неща в себе си, сякаш е преодолял принципа на противоречието. Ясно е, че това не е възможно. Но това е вълшебната сила на Берлускони. Той се държи като учен и опитен магьосник – като човек на Ренесанса.

Има ли елементи в системата на Берлускони, които ще го надживеят?
За него в Италия има голяма социална база. Това е едно разпространено недоверие спрямо левицата. Това ще остане. Много от поддръжниците на Берлускони са стойности хора. Те естествено ще имат бъдеще, също и някои политически сегменти. Все още съществува християндемократическа и социалистическа традиция, които се разцепиха. Части от тях живеят в партията на Берлускони. Напълно възможно е те отново да станат самостоятелни и да се консолидират. Те ще имат бъдеще.

Как може да се върне доверието в институциите?
Трябва да се върне! Велика нация като Италия не може дълго време да съществува без уважавани институции. Имаме нужда от политическа система, която не е скроена за един човек и продължава да съществува от само себе си, както в Германия, където избирателите дават доверие не на отделни лица, а на последователността на една традицията и на партии, които гарантират тази приемственост. Много се надявам, че в края на краищата и при нас отново ще възникне една такава голяма народна центристка партия, каквато по-рано винаги е съществувала в Италия.

Преди години бяхте изстрелян обратно от Брюксел в Рим, упреквайки Ви в хомофобия. Имате ли притеснения за Европа?
Не. Трябва ли да се страхуваме за нещо? След моето приключение в Брюксел първоначално мислех, че с това моята политическа кариера е приключила. Но тогава тук, в Италия, поех една трудна кампания за да изясня моето лично разбиране, като един вид предварително гласуване на така наречения закон 40, отнасящ се до биоетиката. И ние го спечелихме. Защото не е вярно, че Европа вече не е християнска. Европа витае между вярата и неверието. Време е на подем, време за решение, а това означава и време за борба. Само битката, която не се води, със сигурност е загубена. Битката, която се води, може или да бъде спечелена или загубена. Ние живеем във време, когато Европа трябва да вземе решение за себе си. В този спор за човека ние просто трябва да участваме. Не можем да отбягваме борбата. Борбата продължава.

Когато Джулио Андреоти беше попитан по телевизията за бъдещето на Италия, той изпадна в драматично безсилие. Как е при Вас? Какво виждате, когато се опитвате да погледнете в бъдещето на Италия?
След 100 години Италия все още ще съществува. Ние все още ще бъдем италианци, а не германци. Ние все още ще ядем спагети. А германците? За тях не знам с такава точност. Може би и те ще ядат спагети.

Публикувано на www.cao.bg Превод: Господин Тонев; със съкращения от вестник „Велт”; Заглавието е на Общество.нет

 
 
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:  ЗАБРАНЕНОТО ХРИСТИЯНСТВО – Калоян МЕТОДИЕВ
 
 


Последни публикации:

ЗАТВОРИТЕ КАТО САНАТОРИУМИСюзън ЕСТРИЧ
  

ТИМБИЛДИНГЪТ – НАЧИН НА УПОТРЕБА – Даниел ПАНЧЕВ

СЪЗДАВА СЕ НОВ ВОЕНЕН СЪЮЗ В ЕВРОПА ИНИЦИРАН ОТ ВАЙМАРСКИЯ ТРИЪГЪЛНИК

В КРАК С ВРЕМЕТОЦветозар ЦАКОВ
 

ЧЕТИРИ ВОЙНИ ПО СРЕДАТА НА ИКОНОМИЧЕСКИ УПАДЪК – Едуард КОХ

ПОЛИЦЕЙСКАТА КОМИСИЯ НА ЛОС АНДЖЕЛИС ГЛАСУВА ЗА СПИРАНЕ НА КАМЕРИТЕ ПО КРЪСТОВИЩАТА

БЕН ЩАЙН: ПАРИТЕ СА ИЗВЪНРЕДНО ЕМОЦИОНАЛЕН ВЪПРОС

ТЪМНАТА СТРАНА НА ТЕЛЕВИЗИОНАТА РЕКЛАМА

ШВЕДСКИТЕ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ ИСКАТ ПРОМЯНА В НАЦИОНАЛНИТЕ ПРАЗНИЦИ В ПОЛЗА НА МЮСЮЛМАНИТЕ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4022

Posted by on юли 27 2011. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.