Рокади във властта в Русия

Putin promeni

На 28 юли руският президент Владимир Путин предприе мащабни кадрови промени и премествания по хоризонталата и вертикалата на властта. Прави впечатление, че като основен кадрови резерв при промени в Русия се очертават спецслужбите. Разместванията обхванаха ръководството на пет федерални окръга, четири региона, Федералната митническа служба и посланическото място в Киев.

Мащабът на предприетите кадрови промени показват, че това е предварително подготвян вариант и се е чакал удобния момент. В този смисъл те не са толкова изненадващи, колкото очаквани. Формален повод за предприетите действия е оставката на Андрей Белянинов като шеф на Федералната митническа служба и назначаването на негово място на Владимир Булавин пълномощен представител на президента в Северозападния федерален окръг. До оставката на Белянинов се стигна след разкритията за мащабна контрабанда на алкохол в страната, обиски в неговия дом и ведомството, което оглявява. Той е привлечен като свидетел и не е обвиняем. Нещо повече беше съобщено, че той още преди няколко месец е пожелал да бъде освободен.

Кримският федерален окръг става част от Южния федерален окръг. Трябва да се подчертае, че осемте федерални окръга не се явяват субекти или някаква друга конституционна част от административно-териториалното деление на страната. Създадени са с указ на президента от 2000 г. и се оглявават се от пълномощни представители на президента в съответия федерален окръг. Отстранен е губернатора на Кировска област, който е заподозрян в корупция. Основен мотив за тези кадрови рокади е засилването на борбата с корупцията и ефективността на управляваните региони.

За опозицията в Русия това не е нищо повече от една PR акция с предизборна цел, която да демонстрира неприязън към злоупотребите във властта. На фона на предстоящите на 18 септември парламентарни избори може да се мисли в тази посока, но е някак си повърхностно. Връзка с изборите има по-скоро от гледна точка на това, че тези промени не се извършиха някъде в края на август или първите дни на септември, каквито предварителни нагласи е имало. С рейтинга на Путин това можеше да се изплозва тогава директно в предизборната кампания и да се разчете като помощ за Единна Русия. Разместванията доведоха и до шеговити коментари в социалните мрежи с поглед към президентските избори в САЩ, че Владимир Путин е назначил с негов указ Доналд Тръмп за пълномощен представител на президента в Северноамериканския федерален окръг.

Borislav AngelovБорислав Ангелов (политолог)

4 август 2016 г.

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=13253

Posted by on авг. 5 2016. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.