РОБЪРТ ФИСК: ОСАМА ПРЕСТАНА ДА БЪДЕ ОТ ПОЛЗА НА ПАКИСТАНЦИТЕ И ЗАТОВА ГО ПРЕДАДОХА

Робърт Фиск е роден на 12 юли 1946 година. Повече от 30 години е кореспондент на в. Independent в Близкия изток. Отразява пряко войната в Ирак и Афганистан. Той е чуждестранният кореспондент с  най-много британски и международни журналистически награди в света. Един от малкото западни журналисти, които са интервюирали Осама бин Ладен (публикувани в Independent – 6 декември 1993, 10 юли 1996 и 22 март 1997).  Блиц интервю на Саптарши Рей за Outlook India.


Г-н Фиск, пакистанските власти знаели ли са къде се крие Осама?
Разбира се. Мисля, че Осама е престанал да им бъде от полза и затова го предадоха. По същество той беше в пенсия, освен за отделни аудио касети тук или там. Не изглеждаше да осъществява оперативния контрол над Ал Кайда по начина по който го е правил преди. Той просто беше предаден. Зная, че той е бил в Карачи, място, на което е харесвал да ходи и където поддържа приятелски отношения с много имами.

Защо пакистанската служба за вътрешна сигурност (СВС) го предаде?
СВС не е кохерентна група, там има фракции свързани с американкците, ислямистите, талибаните. Говорих с един човек от СВС, който ми каза, че понякога наблюдението е по-добрата политика, внушавайки, че Осама може да бъде държан под око, но не и арестуван, защото това може да доведе до всякакви последици.
Има много офицери в пакистанската армия, които вярват, правилно по мое мнение, че Съединените щати са оставали Индия да разрешава целия въпрос с Кашмир. Пакистанците отдавна са осъзнали това и са решили, че само като увеличат натиска върху САЩ в Афганистан и оттам върху Карзай, ако е необходимо като използват талибаните или дори Ал Кайда, могат да принудят американците са върнат проблема с Кашмир отново в играта. Разбира се, други елементи в СВС и пакистанската армия, които имат отношения с Америка усещат накъде отиват нещата.

Какво ще направи Пакистан оттук насетне?
Ще продължи, както и досега – ще има още повече нападения, още хора ще бъдат открити и те ще продължават да играят играта. Хеликоптерите, които са дошли за Бин Ладен не са дошли от Афганистан, а от военновъздушна база на 30 мили южно от Равалпинди. Безмоторните самолети по същия начин не са изпратени от Кандахар, а от вътрешността на Пакистан.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ВИНО ОТ ГЛУХАРЧЕТА

ГРАЖДАНСКИТЕ ИНИЦИАТИВИ – НАЧИН НА УПОТРЕБА

ЛИБИЯ – МЕЖДУ НЕСИГУРНОСТТА И НАДЕЖДАТА

ЛИБИЯ – ПОЛЕТО НА БИТКАТА МЕЖДУ ЗАПАДА И ЕВРАЗИЯ

ЖЕНИТЕ В НЕМСКАТА ПОЛИТИКА

МАРИ ЛЬО ПЕН: ФРАНЦИЯ Е ПРЕД КОЛАПС

ДО 2013 Г. БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА УСПЕЕ ДА УСВОИ ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ ОКОЛО 6.5 МЛРД. ЕВРО

АТАНАС АТАНАСОВ: ЕДНА ВЪШКА КАТО СЕ НАХРАНИ, КАТО СЕ НАЯДЕ КАКТО КАЗВА НАРОДЪТ, ИЗЛИЗА НА ЧЕЛОТО

ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ: ЦВЕТАНОВ Е ИЗПОЛЗВАЛ ЙОВЧЕВ ПРИ ДОКЛАДВАНИЯ ПРИ ПРЕМИЕРА ЗА КАДРОВИ РАЗМЕСТВАНИЯ

РЕВОЛЮЦИИТЕ В АРАБСКИЯ СВЯТ

ДОКТРИНАТА „ПЪРВАНОВ – БОРИСОВ“

ПСИХОЛОГЪТ ИВАН ИВАНОВ: ИМА ВРЪЗКА МЕЖДУ КРИЗАТА И ИЗОСТРЯНЕТО НА ПСИХИЧНИТЕ БОЛЕСТИ

МУРАВЕЙ РАДЕВ: ЗАГУБАТА ОТ СДЕЛКАТА С ВЪНШНИЯ ДЪЛГ НАИСТИНА Е ОГРОМНА И ДО 2015 ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВА

ИВАН ГЕНОВ: БОЙКО БОРИСОВ Е В МИННО ПОЛЕ

КРАЙ НА СВЕТА И АПОКАЛИПСИС

НАИСТИНА ЛИ СМЕ ИНТЕРНЕТ ПОКОЛЕНИЕ?

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3872

Posted by on май 12 2011. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.