РИЦАРСКАТА ЛЮБОВ, НЕЖНОТО СЪРЦЕ ИЛИ ЗАЩО ЛЮБОВТА Е БИЛА СТРАДАНИЕ, А НЕ САМО СТРАСТ И ПОХОТ

Trubadursko uhajvaneЩом искаш да ухажваш една жена, това означава, че тя вече е взела връх над тебе. Ключовата дума, с която дамата изразявала, че е благосклонна, била „мерси“. Дамата дава своето „мерси“, тоест своето съгласие. То можело да се състои в това, че тя ще позволи да я целунат отзад по врата веднъж на всяка Петдесетница, или пък е могло да бъде пълно отдаване в любов. В зависимост от това как е оценявала характера на кандидата.

Най-важното условие е било кандидатът да има нежно сърце, което ще рече, сърцето му да е способно да обича, а не само да желае. Дамата обикновено изпитвала своя ухажор най-вече за това дали има нежно сърце, дали е способен да обича истински.

Не бива да забравяме също и че въпросните дами са били от благороднически произход, а благородниците по онова време са били хора, удивително начетени, изтънчени и компетентни както в жестокостта, така и в нежността. Днес например не зам как би могло да се провери дали някой има нежно сърце, нито пък дали въобще това е идеал, към който някой би желал да се стреми – нежно сърце?

Нежно сърце – състрадание. Да страдаш със. „Страдание“ и „със“. На английски думата е compassion, където passion e страдание, а com – със. Дори още по-изразителната дума на немски е mitleid, където mit е „със“, а leid е мъка или страдание. Най-важното било да се провери дали въпросният кандидат с способен да изстрада мъките на любовта, защото любовта е не само страст и похот.

Автор: Джоузеф Кембъл

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6150

Posted by on февр. 10 2013. Filed under За любовта. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.