РИБАТА ДАРЯВА ЗДРАВЕ

Ядем ли достатъчно риба или само се сещаме да приготвим за Никулден по стара българска традиция?

Определено честата консумация на риба има огромна полза, доказана от редица диетолози в целия свят.

Консумацията на риба в света е 14 кг. годишно на човек, в ЕС съответно 25 кг., а в България малко повече от 4 кг. и половина, което е крайно недостатъчно и нещо повече говори доста лошо за нашата култура на хранене.

Всички знаем препоръката, че веднъж седмично в менюто ни задължително трябва да присъства риба, за да си добавяме необходимите полезни съставки за организма.
Кулинарното изкуство е напреднало толкова много, че в днешно време човек не може да не открие своя любим вкус риба. Печена, варена , пържена, задушена, панирана, пълнена, морска, сладководна, филе, цяла, дребна, едра, тлъста, постна.
Доказано е, че народите, които имат високо ниво на консумация на риба страдат много по-малко от сърдечносъдови заболявания в сравнение с останалите. Например японците са най-големите дълголетници в света и в същото време най-големите консуматори на морски храни. Те ги ядат предимно задушени и сурови.

Вероятно тук се корени и част от проблема и у нас и факта, че България се нарежда на второ място в Европа по сърдечносъдови заболявания, като сме изпреварени единствено от унгарците.

Рибата на първо място е източник на белтъци.

Месото също съдържа белтъци, но разликата между него и рибата е в това, че рибата съдържа по-малко съединителна тъкан и се усвоява много по-лесно от организма, без да го натоварва допълнително.

Не случайно се твърди, че рибата е лека храна, която е незаменима част от менюто на спортистите, на жените, които поддържат стройна фигурата, на децата, на възрастните хора и естествено на всички, онези които искат да се хранят здравословно.

Тя е перфектната комбинация от нисък процент мазнини и висок процент белтъчини.

В зависимост от вида на рибата, възрастта й и сезона, в който е уловена, процентът масленост на рибата варира от 0.5% до 35%.

Рибите с най-ниска масленост (до 5%) са калкана, кефала, хека, бялата риба, лефера, попчета, сафрида, пъстървата, мерлузата, треската. Малко по-мазни, но не прекалено (5-10%) са шаранът и акулата.

Сред най-мазните риби са сьомгата, риба тон, скумрията и сардината.

А най-големите мазньочи са шарана и толстолоба, които живеят на дъното на блатото, рядко помръдват и често се хранят със собствените си и……я.
Рибата е по-богата на калций и фосфор от месото и затова е изключително полезна за подрастващите и за хората, които имат проблеми с костите.

Съдържа още обилно количество витамини В1, В2, В12, А, Д, Е.
Морските риби освен всичко съдържат йод и са много полезни за хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза.

Рибата съдържа полезните за организма омега-3 мастни киселини, които влияят благотворно върху човешкото сърце и балансират сърдечната честотата.

Ето защо съвета на диетолозите е да се консумира повече риба, за да бъдем здрави и умни.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=783

Posted by on ян. 4 2008. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.