Референдумът за нова конституция – инструмент за вътрешна употреба на политиката в Сърбия

На 28 и 29 октомври – събота и неделя, в Република Сърбия се проведе референдум за приемането на новата конституция. Според сръбските лидери приемането на новата конституция представлява окончателно скъсване с режима на Милошевич и отваряне на пътя към Европа.

Сърбия има нова конституция, тъй като последните данни сочат, че са гласували 53,3% от гласоподавателите като 51,4% от всички включени в избирателните списъци са казали „да” на Конституцията. По този начин беше изпълнено законовото изискване повече от 50% от регистрираните гласоподаватели да одобрят Конституцията, за да може тя да влезе в сила. В списъците за гласуване бяха включени и сърбите, населяващи Косово, което доведе до редица технически затруднения, свързани с осигуряване на необходимите условия за провеждането на референдума в областта. Силите на КФОР осигуриха охраната на избирателните секции и не се ангажираха с друга логистична подкрепа. За щастие не се отбелязаха никакви инциденти при протичането на гласуванията през двата почивни дни. Не е чудно, че Косово има най-голям процент на гласувалите от всички избирателни региони – 90,1%. За косовските сърби гласуването за новата конституция имаше единствено емоционални причини, като те още един път можаха да обяват привързаността си към родината, защото вече за всички е ясно, дори и за повечето сърби, че Косово ще се отдели от Сърбия и параметрите на управление ще се задават от друга конституционна рамка. Друг основен мотив на косовските сърби да участват масово в референдума се изразяваше в силната подкрепа на Преамбюла на новата конституция, според който Косово е интегрална част от Сърбия. Именно фактът, че Косово е включено в състава на Сърбия, като за него се предвижда само „широка автономия”, предопредели позицията на сръбските политически сили в областта. Всички политически партии на сърбите в Косово подкрепиха референдума за нова Конституция на Сърбия и призоваха за масово участие. 
Александър Попович, заместник-председател на Демократическата партия на Сърбия смята, че с масовата подкрепа за новата конституция, косовските сърби ще покажат, че Косово и Метохия са неразделна част от Сърбия. Естествено, радикалите и социалистите продължиха с шумната си реторика, според която „Косово е сърцето на Сърбия” и гласуването на референдума е отговор на „враговете на Сърбия”.
Както можеше да се очаква, албанското население на Косово не взе никакво участие в референдума, най-малкото, защото те бойкотират всички сръбски избори от 1990 г. насам. Формално, това се дължи и на факта, че те не бяха включени и в списъците за гласуване. Според критиците на референдума в Косово, Сърбия и в чужбина, невключването на 1,2 милиона албанци от Косово в избирателните списъци, противоречи на заявлението в преамбюла, че Косово е „съставна част от Сърбия”. Това предизвиква объркване и сред редица сръбски анализатори, тъй като, ако се брои цялото население на Косово (което е част от Сърбия според Конституцията), то излиза, че са гласували не повече от 43% от населението, т.е. референдумът е неуспешен.
За да бъде кашата още по-пълна, в албанските анклави в Южна Сърбия – Прешево, Медведжа и Буяновац, албанските избиратели бойкотираха референдума по призива на албанските политически партии в знак на солидарност с косовските албанци и като форма на протест срещу териториалните претенции на Сърбия към Косово. Косовските медии не отделиха голямо внимание на референдума, като албанските анализатори единодушно го смятат за анахронизъм, който показва нереалните желания на сръбското население да продължи да бъде част от Сърбия. Дава се ухо само на коментарите, че са извършени големи нередности при гласуването, което застрашава легитимността на референдума. Според официалните власти в Прищина – министър-председателя на Косова Агим Чеку и Йоахим Рюкер, шеф на администрацията на UNMIK, референдумът е вътрешен въпрос на Сърбия и не може да окаже никакво влияние върху преговорите за окончателния статут на областта, тъй като те не зависят от Сърбия, а от международната общност в лицето на Контактната група.
   Случаят с провеждането на референдума за нова сръбска Конституция на косовска територия беше ново „показване на мускули” от страна на Белград и сигнал към косовските сърби, че „не са забравени”. Сръбският политически елит е наясно, че с такива „жестове” не може да задържи Косово в рамките на Сърбия по никакъв начин. Единственото обяснение е, че символът „Косово” се ползва за пореден път за вътрешна употреба в политическия живот на Сърбия месец преди парламентарните избори. Очевидно, сръбските ръководители, независимо с какви идеологически определения се кичат, винаги ще разиграват националистическата карта. За сметка на обикновените граждани, независимо от етническия им произход.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=354

Posted by on ное. 2 2006. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.