РЕФАТ ЧУБАРОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МЕДЖЛИСА НА КРИМСКИТЕ ТАТАРИ : ДЛЪЖНИ СМЕ ДА СПРЕМ ХЛЪЗГАНЕТО КЪМ КАТАСТРОФА

Refat ChubarovКРИМСКИТЕ ТАТАРИ ОЧАКВАТ ЕСКАЛАЦИЯ НА НАСИЛИEТО СРЕЩУ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ НА ЕВРОМАЙДАНА

Валентина НИКОЛАЕВА специално за Общество.нет

На 14 декември най-голямата организация на кримските татари „Меджлис на кримско-татарския народ” с председател Рефат Чубаров, разпространи декларация до световната общественост по повод събитията в Украйна. В нея се казва: „Украйна и ние, многонационалния украински народ, преживяваме драматични дни. Стремежът на огромната част на украинското общество да се интегрира в европейската цивилизация, в европейската политическа и  икономическа общност, който е и стремеж за внедряване на съвременни общочовешки стандарти и отношения между хората, народите и религиите ,предизвика яростна съпротива от вътрешните и външни противници на евроинтеграционните стремежи на Украйна”. В декларацията, подписана от  Рефат Чубаров се подчертава, че противниците на украинския европейски път са готови да провокират  открита съпротива между хората. „В цялата страна и в Автономна република Крим властта осъществява безпрецедентна принудителна мобилизация и изпраща в Киев, зависими от властта хора”, се казва още в документа. Най- голямата татарска организация в Украйна предупреждава, че в близките дни в Киев се очакват трагични събития, провокирани от противниците на евроинтеграцията.

„За да предотвратим надвисналата трагедия ,която може да е катастрофална и за Украйна и за цялата европейска сигурност е много важно да има постоянно присъствие сред мирните протестиращи на Евромайдана представители на дипломатически мисии и посолства, акредитирани в Украйна, журналисти и парламентаристи от различни страни”, призовава Чубаров. Само с общи усилия  можем да предотвратим провокация и да избегнем всяко насилие срещу мирните граждански акции, се казва в заключение .

В началото на декември Меджлисът разпространи „Заявление на бивши политически затворници, правозащитници и активисти на национални движения от бившата империя на комунистическия режим”, подписано от 84 активисти от бившия Съветски блок. В него се призовават главите на държавите от свободния свят да приложи всички мерки, за да се избегнат кръвопролитията в Киев и да се предотврати установяването на тоталитарен режим в Украйна.  По ставащото в Украйна нагледно може да се проследи стремежът на ръководството на Русия  да възстанови съветската империя в границите на предишния съветски източен блок, използвайки всякакви политически, икономически и военно- провокационни методи, подчертават дисидентите. „Ако Русия може да наложи на Украйна режим  като белоруския, това не ще е само пречка за демократичните процеси в Украйна и в бившите съветски страни, но ще се създадат условия над Европа да се спусне отново желязна завеса и светът да се върне към студената война”, се казва в Заявлението, което завършва с призива „Да живее Украйна” 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=8329

Posted by on дек. 19 2013. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

3 коментара for “РЕФАТ ЧУБАРОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МЕДЖЛИСА НА КРИМСКИТЕ ТАТАРИ : ДЛЪЖНИ СМЕ ДА СПРЕМ ХЛЪЗГАНЕТО КЪМ КАТАСТРОФА”

  1. За тов. Путин , ние сите сме братски страни ! Унгария беше прегазена като „братска“ страна !? Чехословакия, също като „братска страна“ . Не се справиха само с Титова Югославия ! Рафат Чубаров таи празни надежди към Запада. Е, белким някоя и друга Декларация може да има !?

  2. галена

    Абсолютно съм съгласна с Чубаров, че мобилизират зависими от властта да смачкат протестите. Дано Украйна успее да се отдели от Путин. Братската руска прегръдка и братската руска помощ смачкват хората. Душат ги. Браво на украинските протестиращи. Много ми допадат. Възхитена съм, че и свещеници са на Майдана.

  3. star

    Виждате ли как се обединяват украинците в името на една кауза. Без значение на религии, политически пристрастия и прочие. Браво на украинската опозиция!

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.