РЕКЛАМНИЦА-5

Tzvetozar TzakovКогато едно общество е болно, това най-ясно си личи по медиите за масово осведомяване. Достатъчно е да хвърлите един бърз поглед на периодичния печат и преобладаващите заглавия в него, за да ви стане ясно, че има нещо гнило в Дания. За северната скандинавска страна нямам наблюдения, но в България жълтата преса демонстрира безмилостна и тотална доминация, а да видиш в метрото или на улицата човек, четящ вестник „Капитал“ или списание „ЛИК“, е по-голяма рядкост и от рядкото щастие. Да не говорим, че самото съдържание на най-четените веснтници в България си е същинско „рядко щастие“, при това от най-миризливите. Дали българинът не изпитва потребност от истинска журналистика и култура, или медиите са се съюзили в зловещ пакт с цел да подпомогнат всячески доизглаждането и на малкото останали нагънати мозъци в изстрадалата ни родина – не знам. Факт е обаче, че душевната нищета и чалга културата се просмукват с все по-бързи темпове във всички сфери на обществения организъм, мачкайки ценности, традиции и цели поколения по пътя си. И необезпокоявани от несъгласните, притихнали в страх да не бъдат обявени за нетолерантни. Във времето на информационните технологии и технологичния прогрес, няма по-мощно оръжие за влияние върху нагласите и мисленето на обществото от  масмедиите. А съдейки по моментното им състояние – светлината в тунела несъмнено идва от приближаващия с бясна скорост товарен влак…

А неговият локомотив се нарича „национална телевизия“. Този феномен на техническия напредък винаги е бил, и за в бъдеще ще продължи да бъде (колкото и да се развива Интернет), мощно и основно средство за манипулация. И обществено огледало – макар изкривено. От години в това огледало виждам само грозни и гротескни образи, отразяващи жалкото и уродливо чучело на колективната душевност на българина от Прехода. Чучело, чиито сламени очи кълват безмилостно гарвани с много имена – Big Brother, риалити програми, турски сериали, Шоуто на Слави и още стотици други. А българинът гледа в захлас, точи лиги с остър мириз на ракия и издига на пиедестал хора, чийто талант се изразява единствено в тоталната му липса.

И един нов черен гарван кръжи от известно време около чучелото, но не се цели в очите. О, не! Неговата цел е много по-зловеща. Той се опитва да забие огромната си воняща човка в най-деликатната част от тялото на чучелото. В слабините! В младото поколение – така нареченото бъдеще на България. И го прави майсторски. Там, където най-малко се набива на очи и където никой не би се сетил да му обърне по-голямо внимание. Но и най-сигурно посява семето си в младите непрекопани нивя на тийнейджърското съзнание.

В рекламите.

Възприемани като безобиден механизъм за продуктово позициониране на консуматорски идеализъм и изпразване на банкови сметки за ненужни материални блага, частично или напълно се пренебрегва силата на рекламните клипове като разпространител на „житейски норми“ и социално (ако щете – комунално) възпитание и моделиране начина на мислене на младите, жадни за информация зрители. Видна с просто око е тенденцията на рекламодателите да насочват продуктите си засилено към младата част от населението, твърдейки че си служат с „езика на младите“. Поставяйки сюжетните си линии в „света на младите“. Ако това наистина е така, то не ми се мисли какво бъдеще очаква държавата ни. Ако пък не е така – с подобни темпове на ефирно и медийно облъчване, съвсем скоро ще стане.

Защото какво може да разбере младият петнадесетгодишен българин за света около него, гледайки рекламните спотове между филмите и шоутата?

Че е съвсем в реда на нещата, дори препоръчително, да си неграмотен и да говориш на силно деформирана пародия на български език.

Че всичко в живота е пари, пиене, секс и чалга.

Че е „по-добре с 20, отколкото с едно момиче на плажа“.

Че върховната цел на съществуването на човешката раса е да си „на голяма яхта и цял ден на плажа“.

Че Ромео и Жулиета са две изпразнени от съдържание и елементарни ценности млади човешки създания в чалготека, за които най-романтичното нещо е да си хапват сирене от „балкона“ на Жулиета.

Че е окей, дори препоръчително, да се гаврим със собствената си история и национални герои в ефира.

Да продължавам ли още?

Няма нужда. Просто пуснете телевизора – той ще продължи вместо мен.

Чалга културата отдавна е лайтмотив в много от рекламните клипове, но с рекламата на сирене „Булка“, която се върти отскоро по всички национални телевизии (без БНТ1)  рекламодателите преминаха всякакви граници на търпимост. Първенците до момента – вафлите „Хипер“ и „Стаята на Виваком“ – безропотно се свлякоха в краката й. Лично аз се срамувам от съществуването на тази реклама. Срам ме е, че в страната ми се толерира глупостта на национално ниво. Омерзен съм от мисълта, че чалгата се издига до нивото на национална политика и капе мазно отвсякъде. И се чудя има ли въобще някакви регулаторни органи и ако има – как са могли да допуснат подобна върховна простотия и селяндурщина (не на географски принцип!) в националния ефир? Живял съм шест години в Германия, но и без да е излизал човек в чужбина може да се увери от многобройните чужди телевизонни канали, излъчвани у нас, че никъде другаде по света  няма такава низост и нелепост в рекламните тв-блокове.

Защото рекламата е в основата си вид изкуство. А в изкуството нищо не остава скрито. И красивото и грозното.

Чувствам, че тук трябва да напиша нещо умно и дълбоко.

Но не мога. Не мога да напиша нещо интелигентно за леещата се от екрана простотия и духовна нищета. А толкова ми се иска…

„Нищо интелигентно не може да се каже за едно клане“, е написал големият Кърт Вонегът в своята новела „Кланица-5“. И съм напълно съгласен – нищо интелигентно не може да се каже за интелектуалното клане на бъдещето на България. Може и да не е кърваво и брутално, но е нещо много по страшно от това – то се осъществява бавно, постепенно и неизбежно. С памук и тихомълком. И с цялата обществена подкрепа.

А ако се окаже, че обществото не е виновно (но то май няма как да е съвсем невинно…). Ако наистина чалга и цици са най-добрият начин да достигнеш до младите – тежко ни!

Автор: Цветозар Цаков

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5967

Posted by on ян. 12 2013. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.