РАСИЗМЪТ НА МАЛЦИНСТВАТА

Автор: проф. Михаил Неделчев

Дали учениците от ромски произход, които се гавриха с хората от портретите, знаят кои са изобразените личности, дали циганите в България знаят кой е Левски, дали едни 11-класници не могат да преценят какъв е смисълът на тяхната постъпка – това са въпроси към цялото общество. Но има граници, които не бива да се нарушават, дори когато някой преценява, че това може да създаде напрежение между различни етнически общности.

Учениците, които се гавриха с портретите на княз Борис, цар Симеон и Левски, трябва незабавно да бъдат изключени от училище. Не просто преместени и не просто наказани. Нека не мислим непрекъснато защо толкова малко представители на циганската общност са интегрирани или включени в обществото, както гласят различните постулати на политкоректното мислене. Крайно време е българското общество и българската държава да защитят българските национални символи, така както се прави навсякъде по света. Ако това се случи в САЩ с портрети на Джордж Вашингтон, Линкълн или с американското знаме, хора, които се гаврят със символите, биха отишли в затвора, независимо дали са знаели или не кои са въпросните личности. Всеки гражданин на съответната държава, така е в САЩ, където знаем, че има огромни малцинства, както на афроамериканци, така и на испаноговорящи хора, е длъжен да има познания както за езика, така и за основните национални символи и за това, което е в сърцевината на националната идентичност.

Не вярвам, че въпросните ученици от добричката гимназия не знаят кои са хората от снимките. Това са портрети, които са стояли на стените и всеки нормален учител, особено когато знае, че в класната стая има и ученици, които принадлежат към маргинални социални групи, би трябвало не един път, не два пъти, а непрекъснато да им разяснява защо тези портрети са на стената. Уви, в различните малцинствени групи, включително етнически, дреме обратният расизъм, дреме расизмът на малцинството спрямо мнозинството. Това е проблем, който би трябвало да бъде на вниманието на всички, включително и на хората, които възпитават и образоват тези млади хора. Този расизъм е очевиден, той съществува.

Според мен, ако няма санкция спрямо провинилите се ученици, ще се създаде напрежение в българското общество. По принцип смятам, че в момента в родните гимназии има една ужасна разпуснатост. Достатъчно е човек да отиде примерно в Германия, Холандия, Полша, дори в Русия и да види как изглеждат тамошните ученици. Те не пушат, не носят огромно бирено шише в час, не се смеят истерично както българските тийнейджъри. Крайно време е нашите гимназии да почнат да санкционират своите възпитаници за недопустими постъпки, дори когато това ще ги лиши от знаменитите субсидии, които вървят със съответния ученик

Материалът е публикуван във Всеки ден (www.vsekiden.com)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5449

Posted by on окт. 23 2012. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.