РАЗМИШЛЕНИЯ ЗА СЪБИТИЯТА В СИРИЯ

За оценка на ситуацията, която сега се създава в Сирия е необходимо да се вземат под внимание няколко фактора.

1. Въстанието в Сирия започна спонтанно в Дераа, а след това се прехвърли и в други градове и райони. При това е очевидно, че събитията в Дераа имаха първоначално особено битов характер и прерастнаха във въстание изключително заради глупостта и недалновидността на местния ръководител на службата по политическа безопасност.  Той, по съвместителство, се явява още и братовчед на президента Башар Асад, което стана причина за рязка критика към сирийския лидер, тъй като всички грешки на неговите роднини бяха автоматично прехвърлени на самият него.
Събитията в Дераа бяха провикирани от ареста и изтезаването (изтръгването на ноктите на ръцете) на непълнолетни, които са писали по стените антиправителствени лозунги. В отговор на молбата да бъдат освободени, на родителите (а сред тях бяха и представители на местната племенна върхушка) бе препоръчано да „завъдят нови деца”. Какво означава това за Изтока – означава прекалено говорене. Самият факт е показателен от гледна точка на степента на  „откъсването” на местната бюрокрация от действителността. В Дераа ние имаме класически вариант на въстание на бедуинско племе в отговор на оскърбление.

2. Народните въления се прехвърлиха и в други градове, при това, ако в сирийските градове (Алепо, Банияс) бяха сунитите, то на север протестираха кюрдите. И в този, и другия случай възмущението бе причинено от колосалното изкривяване  в изграждането на вътрешната политика от страна на Дамаск. По-специално, кюрдите сред които има много привърженици на Масуд Барзани, и в по-малка степен на Абдула Йоджалан, протестират против настоящия им унизителен статус в страната, където те даже нямат и паспорти, и където им е забранено да имат кюрдски училища. В този случай виждаме източник на недоволство именно в сферата на националните отношения.

3.Сунитите протестират, преди всичко, заради невъзможността да се реализират в икономиката. Младата „пасионарна” и образована част от населението протестира против липсата на жизнена перспектива.

Наред с това трябва да отбележим и много важния аспект в настоящите протестни действия в Сирия. В тях фактически не участват, нито най-бедният, нито най-богатият слой на обществото. В околностите на Дераа се намират големи палаткови лагери на разселени лица, които бяха преселени тук с оглед проблема с продоволствията в регионите, пострадали от сушата. Там няма никакви намеци за възмущение. Същото се отнася и за сунитската едра буржоазия. Сред основните причини за протеста са, както и в Тунис и Египет, появата на голям слой от образовани младежи, които в резултат на вътрешната политика се оказаха в ситуация на непотърсени. И във всичките три случая спецслужбите „пропуснаха” този момент и навреме не са информирали ръководството на своята страна за тази тенденция. При това  такава диспропорция има и в самия апарат на партия БААС, където до 70 % от членовете и изпитват дълбоко неудовлетворение от настоящето си положение. При това, както споменахме по-горе, всичките три основни огнища на протеста са обединени именно от този момент, тъй като изходните точки на възмущение по природа са различни.

Налице е също така и външен фактор. Веднага трябва да отбележим, че фигурата на бившия вицепрезидент Абдел Халим Хаддам (сунит), от гледна точка на някакъв влиятелен опозиционер, който може да стане лидер на опозицията, е малко вероятна. Той има много ниско ниво на популярност сред протестиращите по редица причини. Сред тях е и службата на режима по времето на Хафез Асад, и най-важното е тясната връзка с бившия ливански министър-председател Саид Харири и щедрата финансова помощ от страна на последния. Ето на това най-вече се основават изявленията на сирийските власти „за ливанската следа” в настоящите сирийски събития. Хаддам въобще се смята за „проливанска фигура”, което автоматически го изключва от списъка на претендентите за значителна роля в сирийската опозиция. При това „ливанската следа” се смята за компромат, както за сирийското ръководство, така и за опозицията. Опозицията твърди, че в разпръскването на демонстрациите участват и членове на ливанската „Хизбула”, а правителството – че протестите се финансират от клана Харири. Налице е още един много важен момент в сирийските събития: пресилено е да се смята, че недоволството се дължи именно на сунитския фактор. Много по-голямо значение имат националистическия и икономическия.

Важен момент се явява и ислямисткият фактор. Да вземем за основа факта, че сирийското население по определение не може да има оръжие. Сега то има. Опозицията твърди, че във войниците стрелят преоблечени сътрудници на спецслужбите, за да се покаже ясно фактът на външна намеса. В потвърждение на своите думи от опозицията показват  изстреляните гилзи с клеймо на сирийските оръжейни заводи, а също така казват, че сирийските военни сами пропускат в Ирак колите с оръжие, а след това ги задържат по обратния път. Трудно е да се повярва на това, най-малко изхождайки от мащаба на въоръжената съпротива на армията и полицията. И освен това такива неща е невъзможно да се крият дълго. Това, което е факт е, че ислямистите, с подаянията от Рияд, започва да имат нарастващо присъствието в Сирия. Това е още един важен момент, тъй като сирийските ислямисти – това не е египетското изпълнение на „Мюсюлманските братя”.

В сирийското ръководство, както и по-преди нямат ясен план за бъдещи действия. От една страна Башар Асад е подкрепян от  „ястребите” в лицето на ръководителя на военната разведка Асеф Шаукат (женен за сестрата на Башар Асад) и брат му Махер Асад (между впрочем, отношенията между тях  не са съвсем безоблачни, и това може в перспектива да доведе до открито противопоставяне между двата стълба на режима:специалните служби и републиканската гвардия). Но засега армията е единна и надеждна. Това е още една кардинална разлика от Египет и Тунис. От друга страна съветът на старейшините алавити започна активно да настоява за въвеждане на нови фигури (именно нови, а не на сунита Фарук Шараа) в правителството и провеждане на реформи. Трябва да се отбележи, че най-вероятно именно по това направление с опората на иранските финанси Дамаск ще действа, съчетавайки го със силови методи.

Превод: политолога Борислав АНГЕЛОВ


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ЙЕМЕН: ЗАПЛИТАНЕ НА КОНФРОНТАЦИЯТА

ХИСПАНИЗАЦИЯТА НА АМЕРИКА

КЛАУДИЯ КЕМФЕРТ: ДЕЛЪТ НА ВЪЗОБНОВЯЕМИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ СЕ УВЕЛИЧАВА

ИВАН ГЕНОВ: НАТРУПВА СЕ МАСОВ МЪЛЧАЛИВ СОЦИАЛЕН ГНЯВ, КОЙТО НЯМА КАК ДА НЕ ПРОГОВОРИ

ЕВРОПЕЙСКИ МИНИСТЪР ПРИЗОВА ЗА БЕЗПЛАТНА СТЕРИЛИЗАЦИЯ НА НАРКОМАНИ И АЛКОХОЛИЦИ

ЗА РОЛЯТА НА АРМИЯТА В АРАБСКИЯ СВЯТ

КРИЗАТА В КАЙРО Е ТЕСТ ЗА ОБАМА- проф. Андраник МИГРАНЯН  

ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ ВМЕСТО КОЛА Е ДОБРО ЗА ГРАДСКАТА СРЕДА

ДОКЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ СТИГНЕ?

МНОГО ОТ ВИДОВЕТЕ РИБИ И СКАРИДИTE ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ КЪМ 2100 ГОДИНА ОБЯВИХА НА СРЕЩАТА В КАНКУН

ЕФИМ КУШНЕР: ПРЕЗ 2012-2013 ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ ЖИВЕЯТ В СЪВСЕМ ДРУГ СВЯТ

БОРЯНА ТОТЕВА, ЖЕНАТА СКЕНЕР: ГЕРБ ЩЕ УПРАВЛЯВА ИДНИТЕ 9 ГОДИНИ, ТОЛКОВА ЩЕ Е В УПАДЪК И БСП

УСТРЕМНАТА ПЪРЗАЛКА КЪМ КРАЯ

ИЗТОЧНА ГЕРМАНИЯ БАВНО НАСТИГА ЗАПАДНАТА ЧАСТ ДОРИ 20 ГОДИНИ СЛЕД ОБЕДИНЕНИЕТО

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3837

Posted by on апр. 20 2011. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.