Размисли върху „Денят за акции“

Тази година на 08 юни на БФБ се проведе „Ден за акции“* . Ден, в който местни физически лица могат да продават и купуват, без да им се удържат такси и комисионни. В интерес на истината, такси и комисионни бяха удържани, но възстановени след борсовата сесия.
Пиша този текст от позицията на един малък инвеститор на БФБ, който за втора година участва в инициативата.

Den za akcii

Както може да се види от горната графика, инициативата беше изключително успешна на фона на останалите дни от седмицата. Като дневен оборот може да не е на първно място, но предходните и следващите дни имаше единични сделки за няколко стотин хиляди лв, които формираха 15-20% от дневния оборот.
Някои изводи, които може да се извлекат от инициативата:
• Въпреки фундементалните проблеми, които има българския капиталов пазар, свързани с доверието в емитентите, ликвидността може да се повиши, чрез промотирането. Особено в една среда със спадаща доходност от лихвите по депозитите. Това е възможност, от която БФБ трябва да се възползва.
• Преосмисляне на таксите, които удържат инвестиционните посредници и Централният депозитат. Денят без такси събуди доста „заспали“ инвеститори, както и привлече нови, така че трябва да бъде повдигнат дебата – дали сегашните нива на таксите са адекватни на реалностите на нашата борса.

Автор: Турхан АПДУЛА

* http://www.bse-sofia.bg/?page=equityday&language=bg

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=13141

Posted by on юни 15 2016. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.