РАЗЛИЧНО

Наложи ми се да пътувам до Волгоград. Да си призная честно не ми се ходеше много в Русия, въпреки че никога преди не съм била там. Мислех си, че няма какво ново да науча точно в бившия СССР. Мислех си, че ще съм много по-щастлива, ако трябва отново да видя Прага, Виена или Будапеща.

Оказа се, че съм се лъгала. Това, което видях в Русия няма материално измерение. Не става въпрос за новите сгради в напълно разрушения преди 65 години Сталинград, не става въпрос за богатите музеи или радушното посрещане. Става въпрос за децата. За тези малки красиви създания, които напълниха очите ми със сълзи. За тези 4-5 годишни русначета, които с гордо вдигната глава пеят “Стани, стани страна огромная”, танцуват казачок и рецитират Пушкин.

Това е, което ни липсва в България. Патриотизъм. Руснаците може и да имат трески за дялане, но предават на малчуганите най-важното – любовта. Любовта към родината е толкова силна и непринудена, че не може да не те развълнува. Тя прозира навсякъде. В девойките, които се катерят със знамена към Мамаев курган, в русото 3-годишно момиченце, което оставя цветя на гроба на снайпериста Зайцев и в очите на кадетите, които с маршова стъпка минават покрай тебе. 

Децата не би трябвало да се различават. Където и да живеят. Заради тях трябва да променим приоритетите си и образованието им наистина да си струва във всеки един аспект.

Като се замисля доста отдавна не съм присъствала на детски празник, който да мине без модерен балет и две-три песни на английски. А колко по-лесно ще е да научат “Аз съм българче”….


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

Превръща ли се МВР в политическа полиция от тотален тип

Агенцията по вписванията – БИЧ или ПЕРО

“Великолепната шесторка” е тук, а къде е държавата?

Тази седмица мислех да пиша първо за снега, но някакси темата се преекспонира, а работата остана нес

Гробището около нас

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=105

Posted by on февр. 7 2008. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.