РАЗЛИЧНАТА ГЛЕДНА ТОЧКА С ПЕТЪР ДОКОВ

petar-dokov

Драги посетители на сайта „ОБЩЕСТВО.НЕТ!

В „Равносметка” и „Послеслов към Равносметка” споделихме пред този форум две имперски рецепти за културно и морално деградиране на завоювани територии – на английския лорд Томас Маколей и на шефа на ЦРУ Алън Дълес. В следващия материал виждаме съвременно откровение на западен политик – този път противник на  неоколониалната политика.

Толкова откровено и твърдо изказване отдавна не е чувано от европейски политик. У нас подобно становище би било прието като симптом на лудост. То провокира и асоциации за нашата външна политика, която трудно можем да нарече здравословна. Пред вас е компресиран превод на реч на белгийския депутат LAURENT LOUIS. За пълния текст и отзиви –  наберете в Интернет името на оратора.
Петър Доков

Днес научаваме от пресата, че белгийската армия е неспособна да се бори против неколцина екстремисти на своя територия. Също днес решаваме да помогнем на Франция в нейните операции в Мали. Не е смешно, защото ръководителите на западните държави вземат хората за глупаци. Помага им пресата, която е превърната в пропаганден орган на властта.

Почти навсякъде по света военните интервенции вече са обикновено явление. В името на демокрацията и борбата с тероризма ние нарушаваме суверенитета на независими страни и сваляме законни правителства.

Ирак и Афганистан са плод на американска лъжа, последваха Тунис, Египет, Либия. Там благодарение на вас Белгия е в първите редици на престъпни деяния против човечността; на смяна на прогресивни и умерени режими с ислямистки. Същото става и в Сирия, където Белгия, за свой срам, финансира доставката на оръжие за ислямските бунтовници.

Все повече белгийци изпитват трудности при плащане на жилище, храна и лечение. В същото време министърът на външните работи дава на сирийските въстаници 9 милиона евро. Разбира се, нас ни убеждават, че тези пари ще бъдат за хуманитарни цели.

Това е лъжа! Прикривайки се с добри намерения, ние охраняваме интересите на финансовия капитал и неоколониализма. Няма никаква логика да помагаме на Франция в борбата против ислямския тероризъм, а в Сирия да подкрепяме ислямски бунтовници.

Трябва да прекратим тази лъжа. Помагаме на ислямските въстаници, както преди това западните страни въоръжаваха Осама бен Ладен – най-добрия приятел на американците, докато те не се отвърнаха от него. Западните държави свалят законни правителства, за да разполагат в “новите страни” военни бази и благосклонни режими.

В Ирак американските съюзници сложиха ръка върху петролните запаси, в Афганистан наркотиците им помогнаха да направят големи пари. В Либия, Тунис, Египет, а сега и в Сирия, главната цел е смяната на една умерена власт с ислямисти, които бързо стават неудобни и ние безсрамно ги унищожаваме под предлог за борба с тероризма и защита на Израел.

Хващам бас, че след месеци ще насочим погледи към Алжир, а после към Иран. Войната за освобождение на народа от агресор е свещена. Но войната в интерес на САЩ и големите компании няма никакво отношение към това свещено действие, тя ни превръща в агресори и убийци.

Никой не се осмелява да говори за това, но аз няма да мълча. Даже ако моята борба направи от мен враг на система, която потъпква правата на човека в името на финансови и неоколониални интереси. Смятам за дълг и чест да заклеймя тази власт.

Моля да ме извините за непарламентарния език, но ми дотегна от „благодетели” – десни, леви, центристи. Те са окупирали корумпираната ни власт и няма да пропуснат да ми се подиграят. Аз обаче не ги признавам; те си играят с бомбите така, както децата с топка в училищния двор. Не признавам тези, които се представят за демократи, а всъщност са обикновени престъпници.

Не изпитвам уважение към журналисти, които нагло представят несъгласните с властта като умствено изостанали хора, макар да са убедени в тяхната правота. Презирам онези, които смятат себе си за крале и ни диктуват техните закони. На това основание гласувам против тази резолюция, която праща нашата страна в подкрепа на неоколониална операция на Франция.

Уверяват ни, че Франция отговаря на молба за помощ на малийския президент и забравят, че този президент няма легитимност! Той дойде на власт след държавен преврат през март 2012 година. А кой подкрепи и организира преврата? За кого работи този “президент на преходния период?” Ето къде се крие първата лъжа. Френският президент Франсоа Оланд твърди, че води война против джихадисти, които заплашват територията на Франция и цяла Европа! Но колко подла лъжа е това!

С този официален аргумент се цели сплашване на населението, въвежда се в действие плана за предотвратяване на терористични актове. С него нашите ръководители потвърждават невъобразимата си наглост. Без да се колебаят, те въоръжаваха джихадистите в Либия, а сега в Сирия.

Този повод служи за прикриване на истинските стратегически и
икономически проекти. Направено е всичко, за да бъде скрито това противоречие. Но то съществува. Утре няма да срещнете малиец, дошъл в
Европа за терористичен акт. Освен ако някои не го извършат внезапно, с
цел изкусно да оправдаят военната операция в Африка.

Нали 11 септември беше направен, за да се оправдае нахлуването в Ирак, изтезанията и масовите убийства на невинни граждани. Като друг аргумент за оправдаване на военните операции служи „защитата на правата на човека”! Днес той се използва за оправдаване на войната в Мали. Ами да! Ние сме длъжни да действаме, иначе злите радикални ислямисти ще установят там шариата, ще замерят жените с камъни и ще секат ръцете на провинилите се. Ах, какво благородно намерение! Но защо, Боже мой, нашите страни помогнаха в Тунис и в Либия да дойдат на власт ислямисти, които установиха там „шариата”, докато до съвсем неотдавна тези страни бяха “съвременни и прогресивни“? Аз ви предлагам да попитате младите граждани на Тунис, които участваха в революцията в Тунис – дали те са доволни от сегашната ситуация?

Целта на войната в Мали е ясна като бял ден. Но тъй като за нея не
говорят, аз ще ви я кажа. Целта е борбата против Китай, да може нашият съюзник Америка да поддържа присъствието си в Африка и в Близкия изток. Ще видите, че след операцията Франция ще запази военните си бази в Мали. Те ще служат и на американците; както обикновено, западните компании ще разпределят помежду си изгодни договори, които ще лишат колонизираните страни от техните природни ресурси. Първите, които ще получат изгода от тази операция, ще бъдат акционерите на френския гигант „Арева”. През последните години той се опитва да завладее урановите находища във Фалеа, район на 350 километра от Бамако.

Нещо ми подсказва, че това находище скоро ще бъде завладяно. А тези, които се съмняват в моите доводи, нека се осведомят за природните богатства на Мали и огромните запаси от злато.

Това е и нова крачка към войната против Иран. За да не попадна в клопката на лъжата, към която ни подкарват, аз реших да гласувам против интервенцията в Мали. Така оставам последователен, защото не съм подкрепял нашите престъпни интервенции в Либия и в Сирия. Аз съм единствения парламентарист в тази страна, който подкрепя принципа на ненамеса и борба против престъпните деяния.

Вярвам, че е дошло време да сложим край на нашето участие в ООН и НАТО, да излезем от Европейския съюз. Тази Европа, вместо да бъде опора на мира и хуманизма, става средство за дестабилизация на суверенни държави в полза на финансовите магнати.

Накрая, бих искал да помоля нашето правителство да напомни на
президента Оланд за Женевската Конвенция за на правата на военнопленниците. Аз бях възмутен до дъното на душата си, когато чух по телевизията от устата на френския президент, че той се кани “да унищожи”, повтарям, “да унищожи” ислямските терористи.

Ние се надяване тези права ще бъдат спазени от родината на „правата на човека”. Преди да завърша своето изказване, позволете ми да обърна внимание на онази лекота, с която ние вземаме решение за влизане във война. Преди всичко, правителството действа без разрешение от Парламента. Сякаш има право, то изпраща в Мали оборудване и хора.

А Парламентът научава това след време. И когато той започне да действа, както днес, на заседанието присъстват само една трета от депутатите. Тази престъпна лекота не ме учудва; тя е на Парламент от дресирани кученца, действащи по команди от политически партии.

Благодаря.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6663

Posted by on юни 24 2013. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.