РАДИКАЛЕН ИСЛЯМ

Все по-често ставаме свидетели на новина по-медиите свързани с проповядване на радикален ислям. В идеологията на ислямския фундаментализъм се смята, че религията трябва да стои над държавата. Радикалният ислям е екстремистко изопачаване на исляма, целящо подчинението на всяка страна на човешкия живот на повелите на  корана. Радикалният ислям се проповядва от хора, които искат да участват в обществените промени на една държава по един безкрупулен начин, привличайки последователи чрез рационалността и достъпността на написаното в корана като тълкуванието на текста е буквално и така променят модела на чистия ислям на базата на избирателния си подход към свещените текстове. Радикалният ислям внушава,че решава проблеми освобождавайки личността от традиционните норми на исляма и се изисква подчинение само и единствено на Аллах.
Един от начините за разпознаване на радикалните ислямисти е специфичното засичане на брадата
 

В съвременния радикален ислям има два елемента – обвинението в неверие срещу онези, които не са съгласни с ислямистите, и необходимостта от "свещена война" срещу тях. Всеки опит за политизиране на исляма води до опасност от неговото радикализиране и появата на редица фундаментални течения, които определено нямат миролюбив характер. Съвременните радикално-екстремистки движения, приемат терора като средство за борба като често тясно си взаимодействат със структурите на международната организирана престъпност.

Затова е необходима целенасочена превантивна дейност, препятстваща инфилтрацията на ислямизма, още повече, че зад дейността на ислямистите, винаги стоят нечии чужди политико-икономически или геополитически интереси. Основната опасност е, че в стремежа си да сме толерантни към расата или религията на различни етнически и религиозни групи, им даваме възможността те да действат срещу националната ни култура и европейския начин на живот. Все по-видно става нежеланието на определени етнически групи да се интегрират в традиционното българско и европейско общество. Тяхното поведение е разделящо, а не сплотяващо. Насила засилват различията между хората, като слагат помежду им бариера изградена от изкривен и изключително опасен за всички радикален ислям. Никой не говори за дискриминация към мюсюлманите, а за това да се спазват законите, да се уважава държавата и нейните традиции, религия, бит и култура. 

 
 
Йордан ТОДОРОВ е психолог. Председател на ПП"Общество за Нова България" в Плевен.
 


ПОСЛЕДНИ
СТАТИИ:
 

МЕТОДИ АНДРЕЕВ: РЕФОРМИ С РЕЙТИНГ НЕ СЕ ПРАВЯТ

СЕМЕЙНИТЕ ЦЕННОСТИ ПРЕД ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА НОВАТА ДИСКРИМИНАЦИОННОСТ – Калоян МЕТОДИЕВ

КОГО И КАКВО ЛЕГИТИМИРА БАН ИЛИ ЗАЩО АКАДЕМИЯТА ВСЕ ОЩЕ НЕ Е РЕФОРМИРАНА – Владимир Стойчев

НА ОПАШКА ЗА НОВИ ДОКУМЕНТИ*

ДА ОПОНИРАМЕ НА ИДЕЯТА ЗА ГЕЙ СВАТБИ С РАЗУМНИ АРГУМЕНТИ

ВЕНЕЛИН СТОЙЧЕВ: СОЦИОЛОГИЯТА НЕ Е КАМАРА С КНИГИ

ПРОФ: СТЕФАН КАРАСТОЯНОВ: ВРЕМЕ Е ЗА ОБНОВЛЕНИЕ И НОВИ
ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ ПРЕД БЪЛГАРСКИ
ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ

КАМЕРИ В СОФИЙСКИТЕ ТАКСИТА

КМЕТОВЕ СЕ СЪБЛЯКОХА В ЗНАК НА ПРОТЕСТ

ДО БОЛКА ПОЗНАТИ НЕЩА

МАРИЯ ИВАНОВА РОДИТЕЛ НА СЕДМИЦАТА В МАРТИ-ОНЛАЙН:
РАБОТАТА Е МОЯТА
КРЕПОСТ

КЛАСАЦИЯ НА 10-ТЕ НАЙ-ДОБРИ СТРАНИ ЗА ЖИВЕЕНЕ ЗА 2009
ГОДИНА

КОСТАДИН КОСТАДИНОВ: ТУРСКИТЕ СЕРИАЛИ СА ИНСТРУМЕНТ ЗА
ВЛИЯНИЕ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3423

Posted by on окт. 12 2010. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.